OBWÓD ĆWICZEBNY?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam
byc moze tylko ja mam takie odczucie gdy wchodze gdzies na silownie czy hale i biegacze jada ostro na silowni obwod cwiczebny.....

wszechstronne podniecenie oraz dume da sie zauwazyc gdy zapytana osoba mowi ze dzisiaj ciagiem jedzie 25 minut badz 3 serie po 10 cwiczen na staosunku pracy do odpoczynu 25' do 30' itd nie kryje tego ze niegdys tez do takich osob nalezalem ;)

na szczescie po konsultacjach z nasza wioslarska zlota czworka podwojna (Kolbowicz i jego coach, podzielili sie tez swoimi spostrzezeniami, powiedziali jakie popelniali bledy, min nierowne przerwy odpoczynkowe) wyjasnili mi na czym polega taka istota cw wytrzmalosciowych, wbrew ogolnie rozpowrzechnionej tezie- duzo szybko- chodzi o mniej solidniej i z glowa :)

Zalozenie jest proste na kazdym cwiczeniu dobieramy ciezar indywidualnie czyli planujac poprawe wytrzymalosci ogolnej winnismy poswiecic troche czasu na dokonanie pomiarow sily maksymalnej na kazdym cwiczeniu ktore pozniej bedziemy wykonywac na treningu.

Z uzyskanych wynikow dobrac na kazdym cwiczeniu/stacji obciazenie od 50 do 60% ciezaru maksymalnego i wykonywac od 25 do 35 powtorzen
wprowadzilem owe zalecenia do treningu zawodnikow i efekty sa naprawde dobre.

Interesuje mnie Wasz poglad na tego typu trening wytrzymalosciowy na silowni :)

pozdrawiam
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jak mowisz , tylko na poczatek lzej , mniej i wolniej.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stara dobra metoda. To chyba z body bulding jest, ale nie pamietam. Sprawdze
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to jest klasyczna metoda wytrzymalosciowa :)
- BB to na przyrost masy miesniowej w polaczeniu z metoda izometryczna jest obecnie najlepszym znanym treningiem na przyrost masy miesniowej na 2 miejscu moze jest metoda cybergenix
shapiro
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chodzik pisze:witam

Z uzyskanych wynikow dobrac na kazdym cwiczeniu/stacji obciazenie od 50 do 60% ciezaru maksymalnego i wykonywac od 25 do 35 powtorzen
wprowadzilem owe zalecenia do treningu zawodnikow i efekty sa naprawde dobre.

pozdrawiam
ciekawe.

Czy to znaczy, że wcześniejsze 3 serie po 10, zastępujemy po prostu 1 serią po 30 powtórzeń? Tzn. chodzi mi o to, czy 1 seria ćwiczenia wystarczy?
"Best runner leaves no tracks" - Tao Te Ching
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

shapiro :)

to znaczy ze abys cwyczyl wytrzymalosc to zrobisz nie 3x10 a 3x30 :) 3x10 to brzmi jak trening na mase miesniowa gdzie efektem ubocznym jest przyrost sily
shapiro
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

3x30 to już z tego robi się bardzo duży trening. Pewnie trzeba wtedy poświęcić 2-3 godziny na pojedynczy trening na siłowni.

Jak często Twoi zawodnicy robią taki trening?
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

shapiro pisze:3x30 to już z tego robi się bardzo duży trening. Pewnie trzeba wtedy poświęcić 2-3 godziny na pojedynczy trening na siłowni.

Jak często Twoi zawodnicy robią taki trening?
Matko Boska co wy takim treningiem chcecie osiągnać ? o.O Poważny trening nie powinien przekraczać 45 minut. Ćwiczenia powinny zostać precyzyjnie dobrane, po co większość energi ma iść w luft, albo wbrew założeniu.
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hmm nie wiem skad to wywnioskowales ze 2-3h na silowni sie spedza :) moze maksymalnie siedza tam z 35 minut, robisz selekcje miesniowa tzn cwicza te ktore sa potrzebne np biegacz nie bedzie pakowal karku, przedramienia itd itp
przykladowo robisz to na obwodze np 6 cwiczen 30 powtorzen 3 serie co daje okolo 12 minut na serie uwzgledniajac przerwe
ten trening to wykonuje sie w okresie jesiennym zimowym
shapiro
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chodzik pisze:hmm nie wiem skad to wywnioskowales ze 2-3h na silowni sie spedza :) moze maksymalnie siedza tam z 35 minut, robisz selekcje miesniowa tzn cwicza te ktore sa potrzebne np biegacz nie bedzie pakowal karku, przedramienia itd itp
przykladowo robisz to na obwodze np 6 cwiczen 30 powtorzen 3 serie co daje okolo 12 minut na serie uwzgledniajac przerwe
ten trening to wykonuje sie w okresie jesiennym zimowym
może rzeczywiście tak się da.
W tym roku na wiosnę bardzo sporo, czasu spędziłem na siłowni, wykonując coś w stylu reningu obwodowego. Tylko Ze robilem 3-4 serie cwiczen po 10-12 powtorzen z krotkimi przerwami, na co schodzilo mi ok 1,5 godziny. Tylko faktem jest, że robiłem ćwiczenia właściwie na każdą grupę mięśni.

Przygotowuję się to triathlonu, więc właściwie na siłowni nie mogę się ograniczać tylko do wąskiej grupy ćwiczeń.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

do triarhlonu- to tym bardziej powinienes skupic sie na 30-35 powtorzeniach a nie na 10-12, w Szczecinie czasami triathlonisci IRON MAN SZCZECIN biegali ze mna na lidze biegowej nawet dobrze im szlo
shapiro
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no właśnie zastanowię się nad takimi seriami 30-35. W sumie siłownie traktuję również, a może przede wszystkim jako środek do zwiększenia siły i zbudowania masy mięśniowej. I raczej przy okazji jako trening uzupełniający do triathlonu.

Czy takie serię 30-35, wyrabiają rzeźbę mięsni?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ