Przetrenowanie - unikajmy!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Konik735
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej. W tym temacie chciałbym poruszyć kwestie przetrenowania. Podstawowe zagadnienia z tym związane to : jak nie dopuścić do przetrenowania , jakie są jego objawy i jeśli wystąpiło przetrenowanie - jak się go pozbyć.

Wydaje mi się ze jestem przetrenowany. Mam dopiero 16 lat , a ambicje sprawiły ze od sezonu zimowego do tego letniego skupiałem się na tym by robić jak najwięcej i jak najmocniej , czego efektem jest uczucie strasznego zmęczenia , brak "pompy" na treningu , zwiększona senność . jakby brakowało we mnie życia , iskry. Chce jak najszybciej się tego pozbyć i tutaj proszę o rady , pomoc . Zapraszam do dyskusji - czy ktoś z was miał okres przetrenowania? , jak sobie z tym radził itd. Ze swojej strony chciałbym przestrzec młodych biegaczy przed własnym dokładaniem do planu treningowego , "zapieprzem" na każdym z nich , gdyż często daje to skutki odwrotne do zamierzonych i zamiast wyniku jest spadek formy i siły. Pamiętajmy ze regeneracja organizmu jest bardzo ważną rzeczą!!
PKO
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor kiedyś się upierał, że to ma związek z układem nerwowym. czyli z psychą.

słowem, jeśli jesteś przekonany, żeś się przetrenował, to pierwszy, podstawowy argument, że masz rację.

na początek proponuję film 'wojownik' , dokument o Marku Piotrowskim, leży gdzieś na rapidzie, jak poszukasz na pewno znajdziesz.

jeśli nie pomoże, proponuję skorzystać z aury letniej. marsz na plażę, panienki podrywać. połowa tylko na to czeka. nic tak nie motywuje, jak letnia miłość. no może wiosenna.

jeśli i to nie zadziała (w przyczyny nie wnikam), pozostają w moim mniemaniu tylko środki ostateczne. zdaje się, że niedługo się zaczynają rekolekcje ignacjańskie. tydzień w milczeniu, na powrót obudzi w tobie biegowego szatana.

te czynności powinny Ci zabrać circa 2 tygodnie, nawet jeśli jakieś objawy fizjologiczne są, to się przez ten czas powinny ulotnić.

smutki możesz zapijać sokiem z buraków, zdaje się, że ma sporo żelaza. tak na wszelki wypadek

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Przetrenowanie "nerwowe" to efekt zbytniej monotonii, ale może też być przetrenowanie polegające na zbyt dużej ilości treningów beztlenowych - i podejrzewam, że koledze przytrafiło się to drugie. Odbudowa to odpoczynek i swobodne bieganie, ale może to trwać miesiącami.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pare dni temu natknąłem się przypadkiem na takie coś:

http://www.universalsports.com/ViewArti ... M_ID=23000

artykuł o Famigliettim (5k PB 13.11).
wygląda na to, że samą dietą też się można nieźle załatwić...

ale chyba aż takich ekstremalistów żywieniowych jeszcze u nas w kraju na szczęście nie ma:

jedynymi warzywami jakie spożywałem, był sos pomidorowy na pizzy (to z artykułu)

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Konik735
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok czyli teraz najlepiej będzie jesli odpuszczę treningi (ale chyba nie calkowicie...?) na jakis okres (jaki mniej więcej?) i mam jeszcze pytanie - co poradzilibyście by mieć przez cały dzień dużo energii ? bo cxzasem jak wstaje to wogole jej nie mam , a innym razem mam jej dużo przez cały ranek a później to się "spala"
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Konik735 pisze:ok czyli teraz najlepiej będzie jesli odpuszczę treningi (ale chyba nie calkowicie...?) na jakis okres (jaki mniej więcej?) i mam jeszcze pytanie - co poradzilibyście by mieć przez cały dzień dużo energii ? bo cxzasem jak wstaje to wogole jej nie mam , a innym razem mam jej dużo przez cały ranek a później to się "spala"
Ad 1.
2 tygodnie bez treningu biegowego mozesz sobie poplywac w jeziorku jak masz gdzie ewentualnie basen lub rower kiedy masz ochote. Poprostu relaks nie żadne wyścigi, a potem spokojny powrot do treningow 1,3,5,5,7 dni w tygodniu.

Ad. 2.
Przerób się na robota i działaj na baterie :). Generalnie nie ma takiej możliwości. Jesteśmy ludźmi i mamy pewne zapasy energi, które się wyczerpują, a potem napełniają i znowu wyczerpują. Twoim zadaniem jako osoby trenującej jest wyczucie kiedy masz energie, a kiedy jej nie masz i do tego dostosowywać trening. Musisz plan treningowy dostosowac do zaleceń twojego wewnętrznego trenera, ale to są 1000km i godziny obserwacji, notatki itp. Kiedy osiągniesz świadomość swojego ciała wtedy twój trening będzie zmierzał ku doskonałości. Póki ambicja i chęć zrobienia wyniku w 2 tygodnie będzie brała górę dopóty będziesz się przemęczał co będzie się przekładało na wynik
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ