Filmik, prośba o ocene techniki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
damiano$wysoka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

WITAM !

Nagrałem filmik z moja obecną techniką biegu, to wynik 2 miesięcznej walki o poprawe techniki

http://www.youtube.com/watch?v=Pfe7ijg2ErA

(Przepraszam za słabą jakość filmu, ale nie mam nic lepszego)

Proszę o sugestie, co moge poprawić? , aby zwiększyć ekonomie biegu i efektywność.
(Wydaje mi że przede wszystkiem robie zbyt obszerne tylnie wahadło i za mała praca rękami :ojnie: )
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

damiano$wysoka pisze:WITAM !

Nagrałem filmik z moja obecną techniką biegu, to wynik 2 miesięcznej walki o poprawe techniki

http://www.youtube.com/watch?v=Pfe7ijg2ErA

(Przepraszam za słabą jakość filmu, ale nie mam nic lepszego)

Proszę o sugestie, co moge poprawić? , aby zwiększyć ekonomie biegu i efektywność.
(Wydaje mi że przede wszystkiem robie zbyt obszerne tylnie wahadło i za mała praca rękami :ojnie: )
imo za bardzo sie zacinasz ;) brak płynności ;)
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo ładnie biegasz - chcesz biegac ekomiczniej na długich dystansach musisz biegac brzydziej, płasko i mniejszymi kroczkami - nie warto.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ładnie. Ładniej niż Meb Keflezighi co pokazuje, że nie tylko w technice należy się doszukiwać dużych rezerw. :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podstawowa sprawa:
twoją technikę można ocenić dopiero przy dużych prędkościach i dużym zmęczeniu. Zobacz jak to jest zrobione w wątku z Dorotą.
To co widać na filmie jest stylizowanym truchtem i dawanie ocen na tej podstawie jest jak wróżenie o stylu biegu po wykonywanych ładnie skipach. Tego nie da się ekstrapolować. Innymi słowy: musisz dodowalić do pieca i wtedy wszystko wyłazi.
damiano$wysoka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi!

Kurcze nie mam obecnie żadnego lepszego filmiku, dysponuje jedynie tym "byle czym".
Prędkość na filmiku ok 4:40/km więc nie był to dla mnie trucht.

Poza tym mam nadwage jak na biegacza - waże 78-77 kg. przy wzroście 180 cm, myśle ze jak zrzuce pare kg (5 kg?) to będzie to ładniej wyglądać, waga jest kluczowa :oczko:
Personal Best:
10 km - 36:30 (Wręczyca 2004) , ehh stare czasy:)
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Podstawowa sprawa:
twoją technikę można ocenić dopiero przy dużych prędkościach i dużym zmęczeniu. Zobacz jak to jest zrobione w wątku z Dorotą.
To co widać na filmie jest stylizowanym truchtem i dawanie ocen na tej podstawie jest jak wróżenie o stylu biegu po wykonywanych ładnie skipach. Tego nie da się ekstrapolować. Innymi słowy: musisz dodowalić do pieca i wtedy wszystko wyłazi.
No i odezwał sie światowej sławy specjalista od techniki biegu długodystansowego - spójrz na dziewczyny, które wozisz na zawody - technika miałbym wiele zastrzeżeń, ale wyniki całkiem, całkiem. Morał z tego taki - nie szkoda, róż gdy płonie las.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie szydź boś nie trafił nawet z morałem.
Dziewczyny biegają fatalnie technicznie i myślę jak to poprawić. Parę lat temu biegały zupełnie inaczej, a wynik poniżej 18 minut na 5k w wieku 12 lat mnie zaciekawił. Teraz nie zbliżą się do tego nawet na minutę. Jeżeli chodzi Ci o ostatni wynik z Warszawy na 3000m to mógłby być znacznie lepszy i byłaby nawet szansa na kwalifikacje czyli 9:45.

Diabeł tkwi w szczegółach.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No własnie odwrotnie - to nie jest techniczna konkurencja, biegi długie to wytrzymałosc, wytrzymałos tempowa, wytrzymałosc siłowa, a przede wszystkim charakter - ekonomia tak, ale nie jakies skomplikowane zagadnienia techniczne - nie szydze, ja tylko z sympatii - do Agnieszki i Angźeliki również.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problem w tym, że nie dojdziemy do porozumienia z założenia.
Po co odpisujesz człowiekowi, że ładnie biega skoro dla Ciebie to nie ma znaczenia? Gdyby kolo skakał z tyczką, to obaj podeszlibyśmy do sprawy z zainteresowaniem. Ale on tylko biega więc z zainteresowaniem podchodzę tylko ja.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem ciebie - biega lepiej technicznie od 3/4 amatorów biegów długich, a że z ekonomia biegów długich nie zawsze idzie w parze z tładna techniką to druga sprawa. Ja czegos nie rozumiem, czy ty jestes uparty?
Jeszcze raz:
Brzydko technicznie, nie znaczy małoekomicznie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że nie jestem uparty ale głowy nie dam...

Brzydka technika może mieć i ale i nie musi mieć wpływu na ekonomikę biegu. Żeby odnaleźć niuans zależności trzeba się skłonić nad szczegółem ale Ciebie szczegół drażni w bieganiu, więc choć nie wiem jak stawałbym na paluszkach, podając Ci przykłady, ty i tak piąchą sprowadzisz galanterię do parteru.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok, - nie myśl że chcę cie zdyskredytowac -Tak masz rację -tak myslę technika biegu w wypadku zawodników amatorów i młodych niedoswiadczponych adeptów biegów długich to wg mnie mało wazny szczegół. Za to im szybciej( przechodzac od biegów długich do sprintu tym rola techniki wzrasta i trzeba ją szlifowac od samego poczatku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ