Trening siły przed czy po treningu biegowym?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Trening siły przed czy po treningu biegowym?

Przed
3
10%
Po
19
66%
W inny dzień wolny od biegania
7
24%

Liczba głosów: 29
Picatinny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam pytanie: trening siły wykonywać przed czy po treningu biegowym? Chodzi o ćwiczenia np. takie z małym obciążeniem (10 kg). Dotychczas przychodziłem ze szkoły o 15-16 i od razu biegałem. Potem ok. 19:30 robiłem różne ćwiczenia typu pompki, brzuszki, przysiady. Teraz zrobiło się gorąco i chciałem zmienić kolejność oraz dodać nowe elementy.
Czy takie ćwiczenia zrobione przed zasadniczym bieganiem nie będą powodować zbytniego zmęczenia nóg np. przy podbiegach czy fartleku (robię plan na półmaraton z waszej strony 5x/tyg)?
Accelerate your life.
PKO
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to zależy na czym Ci zależy????
Jeśli na wynikach biegowych (a tak sądze:)) to wykonuj ćwiczenia siłowe z ciężarami po treningu biegowym nie więcej niż 3x w tygodniu, mają one na celu przeciwdziałanie kontuzjom i poprawieniu ogólnej jakości mięśni, a nie rozbudowie muskulatury:)
RUN FOREST RUN!!!
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co masz na mysli mowiac sila po treningu BIEGOWYM
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
Picatinny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

co masz na mysli mowiac sila po treningu BIEGOWYM
Ćwiczenia z linku + obciążenie po treningu np. 30' 75% + P 8x200m/100m trucht

Większość głosów na "Po" ale bezpośrednio po zakończeniu biegu czy zrobić jakiś dłuższy kilkudziesięciominutowy odpoczynek?

Dziękuję za głosy i odpowiedzi.
Accelerate your life.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poprosiłes o koło ratunkowe - publicznosc, ale czy zawsze ona ma rację? W wiekszosci wypadków tak, ale.......wiec nie dziekuj tylko popros o logiczne wytłumaczenie- niech to uzasadnią i dopiero zastosuj sie do rady Co zrobisz jak Ci źle podpowiedzieli - miałes szanse na milion, a zostało gwarantowane 32 tys. Mi by było szkoda pół milliona Taki asekurant i niedowiarek jestem.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Poprosiłes o koło ratunkowe - publicznosc, ale czy zawsze ona ma rację? W wiekszosci wypadków tak, ale.......wiec nie dziekuj tylko popros o logiczne wytłumaczenie- niech to uzasadnią i dopiero zastosuj sie do rady Co zrobisz jak Ci źle podpowiedzieli - miałes szanse na milion, a zostało gwarantowane 32 tys. Mi by było szkoda pół milliona Taki asekurant i niedowiarek jestem.
bebej- Twój konstruktywny komentarz można by odnieść do 99% pytań na forum :)
co nie znaczy,że nie masz racji :)
Standardowo SB od razu po bieganiu.Bardzo spokojnym bieganiu .Szczególnie podbiegi - a potem kilometr, max półtora rozbiegania.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tą ankiętę poproszę wrzucić do kosza. Dlaczego nie ma opcji odpowiedzi. że siłę biegową realizuje się trakcie treningu biegowego również i przedewszystkim.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ale jaką siłę ?... ogólną czy biegową ? ;-) biegową to na treningu.. ogólną w sensie gimnastyki ogólnej ... zazwyczaj robię po... - przysiad, pompki - i cała reszta ogólnorozwojowa.
Szymon
Obrazek
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

trener Król mówi, że jedni powinni siłe robić przed ciągłym a inni w żadnym wypadku - tak i ja podzielam to zdanie, że nie ma złotego środka a problem ten jest bardzo indywidualny dla każdego
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale o jaką siłę chodzi???? biegową czy ogólną wyrabianą ćwiczeniami z ciężarami, bo to dwie inne bajki!!!!!!
RUN FOREST RUN!!!
Picatinny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chodzi o siłę biegową (skipy, wieloskoki itp.?) ale o ćwiczenia wyjęte wprost z ogólnorozwojówki: przysiady, wypady, wspięcia na palce, wysoki step, przysiad bułgarski...
Chyba nie pozostaje nic innego jak samemu popróbować różnych kombinacji.
Accelerate your life.
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w takim razie ćwiczenia siłowe rób po treningu biegowym, bo robiąc przed ucierpi na tym trening biegowy, możesz też np. biegać rano a ćwiczenia siłowe robić wieczorem, to zależy już od Ciebie

pozdro:)
RUN FOREST RUN!!!
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masakra, co znaczy trening siłowy, namasę, na redukcję, na jeszcze inne cele, na masę napewno nie w dni treningowe, na ujędrnienie i rozruszanie deczko mieśni przed, ale nigdy nie powinno się ćwiczyć siłowo i biegać, jak już to po przynajmniej 3-4 posiłkach

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzie tak samo robić te ćwiczenia w trakcie i jeszcze raz w traakcie. Że Panu Skrzyńskiemu pasuje robić ćwiczenia wdomu po treningu to jego problem wtrkacei treningu np. wtrkacie wybiegania WB 1.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Picatinny pisze:Nie chodzi o siłę biegową (skipy, wieloskoki itp.?) ale o ćwiczenia wyjęte wprost z ogólnorozwojówki: przysiady, wypady, wspięcia na palce, wysoki step, przysiad bułgarski...
Chyba nie pozostaje nic innego jak samemu popróbować różnych kombinacji.
Nie ma co kombinować, tylko robić tak, jak napisał Cichy - po rozbieganiu, bezpośrednio. Niezależnie, czy to ma być SB, czy ogólnorozwojówka. Jesteś wtedy dobrze rozgrzany, a i trening tlenowy wykonany.
Nie bardzo wyobrażam sobie natomiast robienie ćwiczeń "w trakcie", czyli wg tompoza - przybiegasz po 5km, robisz serię ćwiczę i biegniesz dalej? Zatrzymujesz się w lesie i ćwiczysz na trawie, rzucając kamieniami?
Po co, co ma to dać poza kombinacją i komplikacją?
Trzeba sobie przecież ułatwiać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ