Odpowiednie czasy na 800, 1000, 1500m?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
TiKTaK08
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dopiero zaczynam moją "przygodę" :hej: z regularnym bieganiem. Wymyśliłem sobie trening ale chciałbym poradzić się Was jakie czasy muszę osiągnąć na wymienionych w temacie dystansach żebym mógł sobie powiedzieć że jestem w "miarę sprawny" :niewiem:. Wiem bieganie powinno być przyjemnością ale jednak chce mieć ustalony cel, do którego mam dążyć. Za pomoc z góry dziękuję :hejhej:
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TiKTaK08 pisze:Dopiero zaczynam moją "przygodę" :hej: z regularnym bieganiem. Wymyśliłem sobie trening ale chciałbym poradzić się Was jakie czasy muszę osiągnąć na wymienionych w temacie dystansach żebym mógł sobie powiedzieć że jestem w "miarę sprawny" :niewiem:. Wiem bieganie powinno być przyjemnością ale jednak chce mieć ustalony cel, do którego mam dążyć. Za pomoc z góry dziękuję :hejhej:
2 minuty, 2:35 i 4 jesteś sprawniejszy niż większość populacji ;)
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No i się chłopak pojawi za 3 lata na forum :D. Zacznijmy od tego dlaczego akurat te dystanse Cie interesują ? Trenujesz, chcesz trenować, idziesz do woja ? Nie sądzę żeby były One odpowiednie dla biegania rekreacyjnego.
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
Awatar użytkownika
piotrek92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gasper pisze: 2 minuty, 2:35 i 4 jesteś sprawniejszy niż większość populacji ;)
Te 4' na 1500m to chyba za szybko w porównaniu do 2'/800m i 2'35''/1000m. Wydaje mi się że 4'15'' to już coś :)
TiKTaK08
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sumie to nie wiem dlaczego takie dystanse a nie inne chodzą mi po głowie biegam żeby wyrobić formę a nie zaliczyć egzamin czy coś w tym rodzaju. Być może dlatego akurat takie dystanse wybrałem. Wydaje mi się że na nich najszybciej będą widoczne rezultaty w przeciwieństwie do tych dłuższych jak 5000m czy 10000m :hej:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TiKTaK08 pisze:W sumie to nie wiem dlaczego takie dystanse a nie inne chodzą mi po głowie biegam żeby wyrobić formę a nie zaliczyć egzamin czy coś w tym rodzaju. Być może dlatego akurat takie dystanse wybrałem. Wydaje mi się że na nich najszybciej będą widoczne rezultaty w przeciwieństwie do tych dłuższych jak 5000m czy 10000m :hej:
Błędne myślenie , aczkolwiek jak obiegasz się na krótszych to będzie Ci "lżej" na dłuższych. Zapas szybkości to cenna rzecz.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Według Mcmillana odpowiednikiem 2:00 jest 4:07 na 1500m i 2:36 na 1000m.

Ale np. II klasa sportowa za moich czasów była na poziomie 1:56 na 800m i 3:58 na 1500m, czyli na podobnym poziomie, nie wiem, jak jest teraz.
TiKTaK08
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chce otwierać nowego tematu dlatego moje pytanie podpisuje pod tym. Czy trening 7 dni w tygodniu ma sens? Czy po nim osiągnę najlepsze rezultaty? I czy te rezultaty będą widoczne najszybciej? Wiem że pytanie może brzmieć głupio ale nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi a nie chciałbym zrobić jakiejś głupoty i sparzyć się przez ambicje na samym wstępie. :lalala:
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

TiKTaK08 pisze:Nie chce otwierać nowego tematu dlatego moje pytanie podpisuje pod tym. Czy trening 7 dni w tygodniu ma sens? Czy po nim osiągnę najlepsze rezultaty? I czy te rezultaty będą widoczne najszybciej? Wiem że pytanie może brzmieć głupio ale nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi a nie chciałbym zrobić jakiejś głupoty i sparzyć się przez ambicje na samym wstępie. :lalala:
nie jestem ekspertem ale jesli masz juz ambicje zeby do czegos dojsc to na pewno po przemyslanym i STOPNIOWYM treningu. Musisz go wdrażać w zycie stopniowo... przyzwyczaic organizm do wysiłku a dopiero potem zwiekszac objetosc i intensywnosc. Jednym słowem jesli nie masz zbudowanych podstaw w postaci stazu treningowego lub po prostu aktywnosc fizyczna do tej pory była Ci obca to zrobienie wielkiego BOOOM-( w tym przypadku wziecie sie za trening od raz 7x w tyg) tylko CI zaszkodzi. pzdr

pzdr.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piotrek92 pisze:
Te 4' na 1500m to chyba za szybko w porównaniu do 2'/800m i 2'35''/1000m. Wydaje mi się że 4'15'' to już coś :)
nie za szyblo - akurat :) przecież sie będzie rozwijał nie ;) ?
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

:D koledzy Cię trochę podpuszczają... - z takimi wynikami to trzeba na prawdę zdrowo dop...

ja bym powiedział tak... - jak w teście coopera nabiegasz 3km to znaczy że jesteś i tak lepszy niż 80% naszego społeczeństwa.

co do treningu 7x w tygodniu - przyniesie efekty i to bardzo bardzo szybko - już po jakiś 2 tygodniach szansa na kontuzję wzrośnie do prawie 100% ;-) jeśli o to ci chodzi to powodzenia w szukaniu ortopedy.
Szymon
Obrazek
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:co do treningu 7x w tygodniu - przyniesie efekty i to bardzo bardzo szybko - już po jakiś 2 tygodniach szansa na kontuzję wzrośnie do prawie 100% ;-) jeśli o to ci chodzi to powodzenia w szukaniu ortopedy.
przesadzasz....
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no może z kontuzją nie ale na pewno się chłopak przetrenuje i skończy mu się chęć do dalszych treningów ;)
Awatar użytkownika
piotrek92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
piotrek92 pisze:
wiem z własnego doświadczenia i doświadczenia kolegów że 2'/800 nie jest równoważne z 4'/1500. z tym 4'15'' przegiąłem, ale 4'10'' to już naprawdę mocno, i prawie dwa razy dłuższy dystans. choć to zależy od predyspozycji, szybkości, wytrzymałości... nie ma co się kłócić... ważne żeby tyle pobiegł i tak będzie najlepiej :oczko:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piotrek92 pisze:
gasper pisze:
piotrek92 pisze: Te 4' na 1500m to chyba za szybko w porównaniu do 2'/800m i 2'35''/1000m. Wydaje mi się że 4'15'' to już coś :)
wiem z własnego doświadczenia i doświadczenia kolegów że 2'/800 nie jest równoważne z 4'/1500. z tym 4'15'' przegiąłem, ale 4'10'' to już naprawdę mocno, i prawie dwa razy dłuższy dystans. choć to zależy od predyspozycji, szybkości, wytrzymałości... nie ma co się kłócić... ważne żeby tyle pobiegł i tak będzie najlepiej :oczko:
niech chociaż jeden dystans tak pobiegnie ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ