odchudzanie z bieganie.pl czy plan 5 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
zieciu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegam od ok 2 miesięcy jak dotąd trochę na pałę, gdyż biegnę sobie okrążenie w bardzo fajnym terenie ok 2,5 km co wychodzi mi tetnem 75% ok 18min, raz na tydzień dwa okrążenia, czasami w zależności od wskazań pulsometru tempo jest szybsze.

Naszła mnie ochota na trening z planem i tak się zastanawiam nad:

Odchudzanie z bieganie.pl bądz planem na 5 km

Mam 25 lat 184 cm i 97,5 kg nie wiem czy nie jestem za ciężki żeby realizowac plan 5km gdyż tam jest wychodzenie poza obszar 75% Hrmax

jak to jest ?

pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli już Cię wzięła ochota na plan pod jakiś dystans - to spróbuj, wejście w wysokie tętno nie ma znaczenia a nawet będzie miało korzystne z punktu widzenia odchudzania efekt.
Ale nad wagą pracuj. ;)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zieciu pisze:Witam,

Biegam od ok 2 miesięcy jak dotąd trochę na pałę, gdyż biegnę sobie okrążenie w bardzo fajnym terenie ok 2,5 km co wychodzi mi tetnem 75% ok 18min, raz na tydzień dwa okrążenia, czasami w zależności od wskazań pulsometru tempo jest szybsze.

Naszła mnie ochota na trening z planem i tak się zastanawiam nad:

Odchudzanie z bieganie.pl bądz planem na 5 km

Mam 25 lat 184 cm i 97,5 kg nie wiem czy nie jestem za ciężki żeby realizowac plan 5km gdyż tam jest wychodzenie poza obszar 75% Hrmax

jak to jest ?

pozdrawiam.
dojdz do etapu, gdy bedziesz mógł biegać godzine bez problemu - takie krótkie bieganie jak teraz tylko wzmaga apetyt :) pulsometr odłóż do szafy - biegaj wg samopoczucia - jak możesz szybciej to szybciej - nic na siłę - przez niecały rok schudłem 20 kg więc można by rzec, że jestem ekspertem ;)
zieciu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki panowie za cenne rady ;-]

Po pierwsze to dlatego zapytałem o przedziały tetna gdyz czytajac wiele jest o tym ze wychodzenie poza obszar 75% jest degradujące i nie odchudza tylko zabiera energię z weglowodanów nie tłuszczy dlatego właśnie podpytuje o to.

Druga sprawa to to że jednak chyba przydało by mi się schudnąc jescze trochę żeby zacząć biegać szybszym tempem, gdyż moja waga powodowała u mnie "małe kontuzje" ból stawów kolanowych (być może wtedy to był brak odpowiedniego obuwia) i problem z achillesem. i tak schudłem 4 kg od miesiąca :-D

Zacząłem trening 5 km 4 x tydzień bardzo fajny plan podobny do biegania jakie tera uprawiam, stałe tętno tylko czas się wydłuża.

p.s. gasper masz rację moje bieganie wzbudza we mnie mega apetyt biegowy nie mogę sobie odmówić, chodz ostatnio się nauczyłem odpoczywać (rozciąganie i spacery:)

p.s1. Panowie interesowało by mnie to czemu w opisach jest żeby nie przekraczać progu 75% i że ten próg jest naj odchudzający a wy mówicie że wyższe obroty też będą ok, też mi się zawsze wydawało że im większy wysiłek to tym bardziej się spala?

p.s2 muszę sie kiedyś wybrać na podleśną to napewno wiele się dowiem :D

pzdr
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zieciu pisze:Dzięki panowie za cenne rady ;-]

Po pierwsze to dlatego zapytałem o przedziały tetna gdyz czytajac wiele jest o tym ze wychodzenie poza obszar 75% jest degradujące i nie odchudza tylko zabiera energię z weglowodanów nie tłuszczy dlatego właśnie podpytuje o to.
zapamiętaj, że nie ważne jak spalisz, z jakim tętnem, ile zjesz, jaki pokarm - najważniejsze, aby per saldo spalać więcej niż sie spożywa
i to najważniejsza zasada - a biegając powyżej 75% max HR oczywiście spalasz więcej, tylko nie każdy trening można tak biegać bo sie zajedziesz...
zieciu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj rozmawialem z kolega i debatowalismy nad spalaniem tłuszczu, mięśni. On nie biega, chodzi na siłownie i jeździ na rowerku stacjonarnym, chodzi po bieżni. Twierdził że rozmawiał z trenerem i bieganie (ruch aerobowy) powyżej wg. niego 120-135 HR spala zamiast tłuszczu, mięśnie. On nie wiedział co to HRmax więc chodziło mu o 75% Hrmaxa ma mniejsze spoczynkowe. W artykule na bieganie.pl też jest to napisane więc czy nie jest to prawdą? ja przyznam się że trzymam się tego 75%-80% ale czy osobom takim jak ja (nie chudy) nie powinny biegać na spalenie tłuszczu właśnie w tych zakresach?? Co mi po tym że zrzucę wagę skoro to pójdzie z mięśni zamiast tłuszczu??

Mylę się jak tak to poprawcie mnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ