Rozgrzewka a trucht.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tabrox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.Biegam od ok. 2 tygodni ale nigdy nie robię rozgrzewki przed biegiem dystansowym (np. 10km) , bo sam bieg traktuję jako rozgrzewkę(wolne tempo)...co Wy o tym sądzicie?robić rozgrzewkę przed każdym biegiem czy tylko przed tzw. "czasówkami?"Pytam , bo od pewnego czasu bolą mnie nogi i nie wiem czy jest to spowodowane brakiem rozgrzewki czy niewygodnym obuwiem...z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
PKO
justmario
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proponuję odrobinę lektury :oczko:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=854
I poszukaj nieco na forum. Już chyba wszystko napisano na temat rozgrzewki.
A w ogóle to lepiej się rozgrzać przed biegiem, nawet wolnym. Zawsze jest szansa, że Twoja motoryka mniej ucierpi rozgrzana. Kontuzje leczy się długo, choć łapie się szybko. :ojnie:
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Tabrox pisze:Witam.Biegam od ok. 2 tygodni ale nigdy nie robię rozgrzewki przed biegiem dystansowym (np. 10km).
To znaczy co biegasz 2 tygodnie i już robisz 10km? Trochę nie za dużo na początek?
Tabrox pisze:bo sam bieg traktuję jako rozgrzewkę(wolne tempo)
Moim zdaniem jeżeli ci z tym jest wygodnie to wystarczy sam bieg jako rozgrzewka.
Tabrox pisze:"czasówkami?")
Tzn, że nie robiłeś spokojnych objętościowych treningów a bierzesz się za tempo run?-trochę nie za szybko?
Tabrox pisze:bo od pewnego czasu bolą mnie nogi)
A jak myślisz dla czego TOO MUCH TOO SOON, a poza tym dokładnie jakie partie cię bolą?
Tabrox pisze:niewygodnym obuwiem)
Czy odpowiednio dobrałeś buty do twoich stóp?

Zasada jest taka z treningami że powinieneś kierować się piramidą treningową tzn.
TRENING PODSTAWOWY 50% całościowego treningu: na początek wystarczy jak zrobisz 3 razy w tygodniu w tempie wygodnym dla ciebie, bez pośpiechu 30-40min, a co każdy drugi tydzień 2 razy po 30-40min spokojne i w niedzielę długie wybieganie(nie za długie żeby nożki znowu nie bolały). Conajmniej 2 razy w tygodniu przebierzki 4-8 razy po około 100m i wypoczynek idąc-trzeba popracować nad techniką...

PODBIEGI 15% całościowego treningu: raz w tygodniu podbiegi na 3-7% wzniesieniach około 100m z 80-85% max twojego wysiłku, schodząc w dół aby wypocząć. Zacznij od 4 podbiegów zwiększając co tydzień o 1 budując do 8-12 powtórzeń.

TRENING SZYBKOSCIOWY 35% treningu całościowego: ten trening powinien zastąpić podbiegi i wykonuj również tylko raz w tygodniu. Maksymalnie treningi szybkościowe powinny trwać 8 tygodni pod rząd aby nie złapać kontuzji.

Pamiętaj żeby zawsze trening zaczynać wolno, żeby się dobrze rozgrzać...

Tak po krótce jak trenować z małym ryzykiem kontuzji. A jeżeli nóżki bolą to znaczy że przeginasz;-)

A jeżeli skończysz jedną piramidkę to robisz sobie następną.

Miłego biegania bez bolących nóżek...
Obrazek

Run first, train later...
Tabrox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedz ;) Chciałbym tylko sprostować jedną rzecz ,otóż biegam te 10 km ,bo do tej pory uważałem się za wysportowanego (piłka nożna,kolarstwo,pływanie) i rzeczywiście te 10 000m nie robiło na mnie wrażenia ;) Mimo wszystko po przeczytaniu posta CríostóirSweeney ,postanowiłem to zmienić ;) dziękuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ