szybko i krótki dystans czy wolno i długi

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hey. Miesiąc temu zacząłem się przygotowywać do biegu na 1 km bo mam takie zaliczeni do szkoły. Można powiedzieć ze rozbieganie mam już za sobą bo średnio co 2-3 dni biegałem po 3-5 km. W końcu postanowiłem się sprawdzić na dystansie 1000m i byłem załamany mój czasy był w okolicach 4 min;/ i teraz nasunęło mi się pytanie czy jeśli chce wyśrubować najlepszy czas na 1km to muszę biegać dłuższe dystanse i wolno czy krótkie a na dużej szybkość. Czy ktoś zna jakiś skuteczny trening na ten dystans?? na przygotowania mam jakieś 3 miesiące a muszę mieć czas w okolicach 3 min czy to jest możliwe???
PKO
złośliwa wiedźma
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na biaganie.pl znajdziesz specjalny trening pod sprawdziany
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
POWODZENIA :)
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

złośliwa wiedźma pisze:Na biaganie.pl znajdziesz specjalny trening pod sprawdziany
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
POWODZENIA :)
próbowałem go realizować i doszedłem do drugiego tyg i niestety nie udało mi się przebiec 30 min bez przerwy po 22 mi byłem wyczerpany ;/
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Faraonek, najwyraźniej nie przeczytałeś wstępu do tego planu:

Dla kogo jest ten plan? Dla osoby, która już biega i jest w stanie przebiec bez zatrzymywania 40-50 minut. Dlatego przed przystąpieniem do wykonywania planu należy stopniowo wdrażać się w bieganie, wychodząc 3-4 razy w tygodniu na 30-50 minut biegu, przeplatanego marszem. Oprócz tego zalecamy wykonywanie podstawowych ćwiczeń sprawnościowych, znanych z lekcji W-F: wymachów, skłonów itp. (szczegółowy artykuł na temat sprawności już wkrótce) oraz łagodnych przyspieszeń o długości 60-120m - w ilości np. 4 na trening.

Jeśli jesteś w stanie w młodym wieku przebiec łącznie tylko 22 minuty, to twoja kondycja jest bardzo słaba. Bez jej poprawy nie masz szans przygotować się dobrze do biegu na 1km. Na początek musisz więc zrealizować któryś z planów dla początkujących. Zaliczenie masz niedługo, czas 3:00 nie wydaje się realny. Nie da się w 3 miesiące nadrobić wieloletnich braków kondycyjnych.

Można też powiedzieć, że zmarnowałeś ten poprzedni miesiąc, bo zamiast biegać 3-5km, mogłeś wziąć się za któryś z planów dla początkujących. Choć z drugiej strony, 5km to chyba ok 30 minut biegu prawda?

Na twoim miejscu poświęciłbym 2 miesiące na trening ogólny, a ostatni miesiąc na trening bardziej specjalistyczny. Najlepiej jednak znaleźć do tego trenera, bo przez internet niewiele się da zrobić.
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

5 km 30 min??? właśnie ja nie wiem bo na długie dystanse idzie mi dobrze 3 km przebiegłem w 13 min wiec chyba nie jest tak złe ze mną choć może się nie znam :D a ten trening dal początkujących to gdzie mogę znaleźć bo szukałem tutaj ale nie wiem który to konkretnie;/
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

A kto mierzył te dystanse? Bo jeśli robisz 1km w 4 minuty, a 3km w 13 minut - to jest to prawie to samo tempo. Ile zajęło Ci przebiegnięcie tych 5km i gdzie to było, co za miejsce, kto robił pomiar?
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:A kto mierzył te dystanse? Bo jeśli robisz 1km w 4 minuty, a 3km w 13 minut - to jest to prawie to samo tempo. Ile zajęło Ci przebiegnięcie tych 5km i gdzie to było, co za miejsce, kto robił pomiar?
biegam po lesie i polnych drogach a pomiar sam robiłem może dość śmieszna ale sprawdzona metoda czyli zmierzyć obwód kola a potem policzyć obroty heheh u mnie w rowerze trzeba zrobić 490 obrotów koła żeby był 1 km a niedawno biegłem 3 km na stadionie wojskowym i tam jest mierzone napewno dokładnie i tez miałem w okolicach 13 min
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No to skoro biegasz 5km, to nie możesz po 22 minutach biegania według planu paść, bo jednak 5km trwa dłużej niż 22 minuty, prawda? Możesz spróbować tego planu, pamiętając, że rozbiegania to jest bardzo wolne bieganie, tak żebyś mógł spokojnie rozmawiać. A wszystkie wątpliwości może rozwiać pomiar tętna.

3km w 13 minut to nie jest tak źle, jeśli to jest prawidłowo zmierzone, to znaczy, że teoretycznie powinieneś bez problemu przebiec wolnym, naprawdę wolnym tempem 40-50 minut.
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oki. no ale skoro przygotowuje się na jeden km czy nie powinienem biegać krócej a szybciej???
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Takie biegi też są w planie, przebieżki, krótkie odcinki itp. Tym niemniej - zejść na 3 minuty będzie bardzo ciężko w tak krótkim czasie.

P.S. Nie musisz do każdej wypowiedzi wklejać mojego cytatu, skoro nikt inny się tu nie wypowiada.
faraonek88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czyli teraz mam zaczac odnowa ten plan czy od tego momentu na którym skończyłem??? a są jakieś witaminy czy coś takiego co może wspomóc wydolność organizmu chodzi mi o takie dobre dla zdrowia a nie jakieś kosy
zydziorek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Żeby nie było, że tylko wy się udzielacie w tym temacie:D (Już można używac cyt xD) to dodam, że ja od kilku dni zacząłem brać guaranę - tania, za 20zl dostałem 30 kapsulek - ale to akurat było gratis bo kupowałem 72 kapsulki lecytyny (ale to jest akurat na poprawę pamięci) :D
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nie łudźccie się - przy słabej kondycji żadne pastylki nie pomogą, zresztą nie ma pastylek zwiększających wytrzymałość. Co do panu, to musisz sam ocenić, czy jestes na tyle mocny, żeby zrobic plan do 1km. Podejrzewam, jednak, że przy odpowiednio wolnym bieganiu jest na to szansa. To jednak twój wybór.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ