Technika biegu-filmik z youtube

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:40
Życiówka w maratonie: 3:08:44

Nieprzeczytany post

Hej,

W jakimś poście ktoś pytał o technikę biegu. W poniższym filmiku jest przedstawiona poprawna technika biegu:

http://www.youtube.com/watch?gl=IE&hl=e ... 0cHm9UO9bs

Co myślicie o tym filmiku-wskazówki są poprawne?

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji :-)
Obrazek
PKO
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nie słuchałem bo głosu nie mam.
gościu dobrze biega nie ma co sie czepiać
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jaką prędkość ma ten koleś na budziku? i jaką gdy przyspieszył?, bo nie wyłapałem tego z komentarza. Chciałeś oceny to masz: 3+. Plus za ogolone nogi.
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy oglądaliście ten filmik do końca. Można się dowiedzieć odpowiedzi na pytanie kiedy biega się ze śródstopia i kto tę technikę stosuje...
Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jotkas, może mam innego jutuba, bo nie dowiedziałem się kto tę technikę stosuje. Kogo ma ta pani na myśli mówiąc o niewielkiej liczbie biegaczy, którzy nieświadomie ją stosują?
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może chodzi o przestrogę dla tych ludzi którzy zaczynają biegać po kilkunastu latach siedzenia na kanapie. Usłyszeli, że to poprawna technika biegu i próbują biegać ze śródstopia a tóż za rogiem czycha na nich porażka...
Też jestem ciekawy ilu z nas tutaj na forum przebiegło maraton ze śródstopia?
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja 3 tyg. temu zaliczyłem 5h ciągłego ze śródstopiem.
Za kilka lat stówę też zaliczę ze śródstopia.
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gratuluję Tomasz. Jak na razie to tylko mamy jedną osobę na... Może ktoś jeszcze?
Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od tego roku prowadzę kolesia (34), który ma 100 kilo przy wzroście 175. Prowadzę, to za duże słowo, ja raczej go doglądam. Pierwszą rzeczą od której z nim zacząłem było truchtanie ze śródstopia. Zasugerowałem mu też by spróbował lądować na pięcie. Miał więc wybór. Nie mówiłem mu nic ponad to, o co pytał, a pytał o niewiele. Jego celem było tylko wytrzymać w biegu do pół godziny.
Po jakimś czasie zapytałem go, co wybrał. Wybrał śródstopie, bo mniej się przy tym męczył i po blisko 2 miesiącach wytrzymuje w biegu już 1,5h.

Pytanie do wszystkich:
Czy znacie jakąś dyscyplinę sportową poza bieganiem, w której rozróżnia się technikę specyficznego ruchu dla zawodowców i amatorów?
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Od tego roku prowadzę kolesia (34), który ma 100 kilo przy wzroście 175. Prowadzę, to za duże słowo, ja raczej go doglądam. Pierwszą rzeczą od której z nim zacząłem było truchtanie ze śródstopia. Zasugerowałem mu też by spróbował lądować na pięcie. Miał więc wybór. Nie mówiłem mu nic ponad to, o co pytał, a pytał o niewiele. Jego celem było tylko wytrzymać w biegu do pół godziny.
Po jakimś czasie zapytałem go, co wybrał. Wybrał śródstopie, bo mniej się przy tym męczył i po blisko 2 miesiącach wytrzymuje w biegu już 1,5h.
Od zera do 1,5 godziny biegu w dwa miesiace to jest duzy, powiedzialbym ponadprzecietny progres (niezaleznie od techniki biegu - por. watek o grubasach).

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze bieganie ze srodstopia wcale nie meczy mniej w fazie uczenia sie. Przez pierwszy miesiac-dwa, przy tych samych predkosciach mialem puls o 10-15 uderzen wyzszy. Okolo pol roku zajelo mi przyzwyczajenie sie do tego sposoby biegania na tyle zeby pobiec polmaraton, a waze 40 kg mniej niz osoba, ktorej przypadek opisujesz :ojoj:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To duży progres rzeczywiście zwłaszcza, że mój kolega biega po lesie i w śniegu. Jego motywacją stało się teraz uzyskanie lepszego samopoczucia po mega imprezowaniu lub takiego samego samopoczucia lecz podczas giga imprezowania. Z tego samego powodu rzucił wcześniej fajki. Mam wrażenie, że zapałał gwałtowną miłością do analizowania własnych odczuć i sygnałów ciała, co jeszcze do niedawna miał głęboko gdzieś. Nie sądzę jednak żeby jego przypadek był jakimś ewenementem. Ludzie po trzydziestce zaczynają coraz częściej patrzeć wstecz i szukać dla siebie sensu. Rodzina, dom, kredyt, unormowana kariera zawodowa... Co więcej ich czeka? To oczywiście nie miejsce na takie rozważania ale silna motywacja może rodzić się z wielu źródeł.
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Robi się coraz ciekawiej-są trzy osoby, które biegają na śródstopiu.
Trochę mnie intryguje trucht na śródstopiu, bo wydaje mi się to nienaturalne-wręcz wymuszone, gdyż bieg taką techniką (moim zdaniem) samoczynnie zaczyna się przy większych prędkościach- nie uważacie tak?. Idąc dalej powinniśmy chodzić ze śródstopia również.
A jeśli chodzi o twojego kolegę Yacool to dla mnie takie osiągi nie są zbytnio realne. Zacząłem przygodę z bieganiem od postanowienia schudnięcia, gdzie przy wzroście 172cm i wadze 76kg mogłem przebiec tylko 8 min. W 1,5 m-ca potrafiłem przebiec bez przerwy 45min. Ale nie chcę się z tobą sprzeczać, bo nie o to tu chodzi
Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:się przy tym męczył i po blisko 2 miesiącach wytrzymuje w biegu już 1,5h.
To jeszcze nie wiele mówi. Pytanie jakim tempem te 1,5h? Bo jak zwykłe człapanie to co w tym dziwnego? Druga sprawa to każdy z nas trochę inaczej stawia stopę. Może twój kolega bardziej naturalnie skłania się ku śródstopiu co by wskazywał fakt, że jak sam powiedział: "to go mniej męczy"?!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja biegam ze śródstopia całe życie. Najdłuższy bieg: 32km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ