Trening kobiet

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozpoczynam temat o treningu długodystansowym kobiet. Jest sprawą oczywistą, że nie tylko psychologia, ale przede wszystkim fizjologia kobiety znacznie różni się od tej męskiej. Przy okazji zauważyłem, że w popularnych podręcznikach biegania proponowany trening jest skierowany przede wszystkim do mężczyzn, a kobiety to już niech go sobie jakoś dopasują. Ciekawy jestem w jaki sposób trenujecie - jakie są różnice, modyfikacje do podstawowych zasad treningowych?

Jakiś czas temu rozmawiałem z pewnym trenerem, który trenował tylko kobiety, co uważał za znacznie ciekawsze od trenowania rodzaju męskiego ;) Mówił przy tym ciekawe rzeczy o naturalnej wyższej zdolności kobiety do wysiłków długodystansowych z jednoczesną trudnością dopasowania odpoweidniego trningu. Jak to ujmował: "im dłuższy dystans tym dziewczyna szybciej biega", oraz "najlepszym dystansem dla kobiety jest 100km".
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

taka mała dygresja na temat: wczoraj słyszałem rozmowe z Wandą Panfil (jest teraz w Tomaszowie Lubelskim czy Mazowieckim?).
Powiedziała dwie rzeczy warte komentarza:

1. biega teraz 130 km tygodniowo - w sobote bieg dłuższy, w niedziele jakiś chyba trochę krótszy ale jeden - natomiast w tygodniu biega dwa razy dziennie - 5 dni w tygodniu 2 razy dziennie - czyli wychodzą to stosunkowo krótkie biegi - mi sie zazwyczaj nie chce nawet wychodzić jeśli mam biec tylko 10 km albo mniej a tyle w tygodniu właśnie u Panfil wychodzi.

2. Powiedziała, że wynik jaki zrobiła Radcliffe to jest prawie niemolziwe, i że cytuję: "za kilka lat wyjdzie czy to było na zdrowiu czy na wspomaganiu"
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słyszałem o wielu zwolennikach treningu lżejszego, ale dwa razy dziennie, nie tylko wśród kobiet. Albo zamiast wybiegania 30km, początek wieczorem 10km, kontynuacja rano 20km. Według zwolenników korzyść fizjologiczna podobna, a mniejsze zmęczenie psychofizyczne, krótsza regeneracja. Z mojego punktu widzenia zwykłego trenującego amatora trudność polega na podwójnym rytuale treningu - rozgrzewka (choć podobno dzięki temu może być krótsza) , prysznic po... itd.

Co do wyniku Radcliffe nawet na wspomaganiu jest niesamowity i dla mnie te dyskusje nie mają sensu. To juz dziedzina sportu profesjonalnego, ten kto krzyczy o dopingu sam go stosuje. Choć rywalizacja pozostaje...
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 10:33 am on June 4, 2003
. Powiedziała, że wynik jaki zrobiła Radcliffe to jest prawie niemolziwe, i że cytuję: "za kilka lat wyjdzie czy to było na zdrowiu czy na wspomaganiu"
No co ta Wanda wygaduje ? Przeciez sama miala taki maraton , gdzie biegla na 2:16- 2:15 i tylko jakis glupi przypadek nie pozwolil jej kontynuowac . Czyzby sugerowala cos o sobie ?

Kiedys z Wanda odsniezylismy pierwszy tor na stadionie w Spale i biegalismy 2x6 km po okolo 3:40 . Te odsniezanie i bieganie po zamarznietej biezni daly mi niezle w kosc . Wandzie bylo malo i po poludniu poszla robic interwaly . Gdyby miala tyle oleju w glowie co zdrowia , Paula nadal by byla na drugim miejscu
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
malgosia
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Myślez, że wielu sportowców trenuje po dwa razy dziennie,ale to tylko przez pewnien czas.Organizm potrzebuje też regeneracji. Na obozach sportowych (nawet tych dla młodzieży) treningi dbywają się dwa razy dzieniei  przez dwa tygodnie czasem przez trzy.

(Edited by malgosia at 8:12 pm on June 4, 2003)
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
ODPOWIEDZ