Biegi długodystansowe - potrzebuje

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
michaelUSA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam do was wielką prośbę. Potrzebuje przygotowac sie do dlugodystansowych biegow ( niestety nie wiem dokladnie ile ale okolo 10-15 km). Za około 2 miesiące ( i tyle mam czasu na przygotowanie, no mzoe max 3). Mam wyjazd do USA na 10 miesiecy na wymianę uczniowską. W ichniejszej szkole jest właśnie klub z biegami dlugodystansowymi. Czy moglibyscie mi powiedziec jak tenowac, co robic, (ogolnie opis+linki) aby moc tam dobrze sie sprawiac.
Teraz apropo mnie, z bieganiem jako takim nie mam zaduzo doswiadczenia. Ale z kondycja u mnie jest calkiem dobrze, cwicze od 2 miesiecy kulturystyke. Jezdze na rowerze dosc czesto, i cwicze jakies 3-4 razy w tygodniu po 60 min na ergonometrze. + capoeira 2*w tygodniu po 2 godzinki.  Tylko ze potrzebuje opisa jka cwiczyc na co zwracac uwage itp itd

Z góry THX
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja na Twoim miejscu zapatrzylbym sie najpierw w ksiazke np. Skarzynskiego "Biegiem po zdrowie", a potem pytal o jakies konkrety, bo pytanie jest zbyt ogolne by dac na nie sensowna odpowiedz.

Kondycyjnie, to wydaje sie, ze nie powinienes miec problemu, ale apart ruchu (glownie stawy, wiezadla) bedzie sie musial u Ciebie przystosowac. Musisz uwazac, bo jak dasz mu za duze/za szybkie obciazenia (a z Twoja kondycja to moze byc latwe) to istnieje duze ryzyko nabawienia sie kontuzji.
Poza tym lepiej dowiedz sie jakie to maja byc dystanse i jakie wyniki, by Cie zadowalaly.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro masz dobra kondycje to może na początek sprawdź ile potrafisz przebiec jednym ciagiem i pochwal się na forum bo czasu niewiele. Napisz ile przebiegłeś i w jakim czasie, najlepiej gdybyś mógł jeszcze podać tempo poszczególnych swoich kilometrów biegu wtedy latwiej Cie będzie ocenić.Np musisz podać przebiegłem 5km piewszy kilometr w 3min drugi w 4 min  trzeci w 6 itd. Napisz czy po biegu padłeś jak sznita , czy np pobiegłeś w podskokach na trening capoeiry. a może biegleś i biegłes aż się zciemnilo i musialeś tylko z tego  powodu przestać biec. Czy i jak długo potem Cię bolały nogi.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z przedmówcami...kondycha pewnie w maire spoko ale trzeba będzie uważać na stawy itp bo aparat ruchu pewnie nie jest przyzwyczajony do takiej dyscypliny... najpierw potruchtaj i napisz jak idzie. Pozdrawiam,
Arti
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
ODPOWIEDZ