Bieganie z obciążeniem. Co daje?
- PKDeath
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak w temacie. Zastanawialem sie na co moze miec wplyw bieganie z plecakiem albo jakimis obciaznikami na konczynach. Jest tutaj zdecydowanie wiecej madrzejszych ode mnie w zakresie fizjo** i bio** dlatego moze ktos wyjasni wplyw jakis pozytywny takiego trenowania.
Kiedys tak pobieglem. W plecaku mialem troche rzeczy. W sumie jakies 5 kg. I umieralem potem ;P
Kiedys tak pobieglem. W plecaku mialem troche rzeczy. W sumie jakies 5 kg. I umieralem potem ;P
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Glupota - moj kolega biegal z ciezarkami na nogach [zalozone jakos na piszczel - nigdy nie widzialem] do tej pory ma taka technike biegu - biodra nisko, atak z piety. Poglebil sobie te bledy techniczne przez bieganie z obciazeniem + bolaly go kolana. Nie warto - szkoda stawow. A z plecakiem niewiem, ale mysle, ze efekt podobny.
- t0mo
- Wyga
z plecakiem jeszcze jako - tako ujdzie, chociaż kolana mogą to poczuć. Ale obciążenia na nogach to morderstwo dla kolan, głównie z powodu rozciągania stawu które ma miejsce w czasie odrywania stopy od ziemi. Pół roku pobiegasz i chirurg.
Jeśli koniecznie chcesz tego typu zabawy, po prostu coś ciągnij, najlepiej pod górę.
Jeśli koniecznie chcesz tego typu zabawy, po prostu coś ciągnij, najlepiej pod górę.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Tak to prawda co mówią koledzy.
Z plecakiem pewnie można - ale może lepiej ciągnąć za sobą opnę od traktora
.
A te ciężarki na piszczelach (dokładnie przy kostkach) hm.... już nie mam łękotki przyśrodkowej.
Pozdrawiam okaleczony
Z plecakiem pewnie można - ale może lepiej ciągnąć za sobą opnę od traktora

A te ciężarki na piszczelach (dokładnie przy kostkach) hm.... już nie mam łękotki przyśrodkowej.
Pozdrawiam okaleczony

Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ja tam biegam zawsze z obciążeniem - teraz miniumum 10 kg i powoli sie paskudztwa pozbywamPKDeath pisze:Jak w temacie. Zastanawialem sie na co moze miec wplyw bieganie z plecakiem albo jakimis obciaznikami na konczynach. Jest tutaj zdecydowanie wiecej madrzejszych ode mnie w zakresie fizjo** i bio** dlatego moze ktos wyjasni wplyw jakis pozytywny takiego trenowania.

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mysle że gasper doskonale wie jaki jest cel biegania z obciązeniem
- mega szybkosc, siła i wytrzymałosc
Strach się bać co będzie jak odrzuci te 10kg.

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- t0mo
- Wyga
Myślę, że jemu chodziło raczej o oponkę na brzuchu, a nie tę od traktora, no ale może to moja nadinterpretacja.
Tak czy tak, żaden zawodowy sprinter nie trenuje biegów z ciężarami (chyba że w Rosji czy innej Polsce), jak już to elementy z gumami gimnastycznymi, czy właśnie większy kawałek ogumienia samochodowego. A podstawa tak naprawdę to ćwiczenia na siłowni, odpowiednio oczywiście dobrane. Rzekłbym, że elita niekiedy więcej czasu na siłowni spędza niż na bieżni, ale to już kwestia programu treningowego.
Tak czy tak, żaden zawodowy sprinter nie trenuje biegów z ciężarami (chyba że w Rosji czy innej Polsce), jak już to elementy z gumami gimnastycznymi, czy właśnie większy kawałek ogumienia samochodowego. A podstawa tak naprawdę to ćwiczenia na siłowni, odpowiednio oczywiście dobrane. Rzekłbym, że elita niekiedy więcej czasu na siłowni spędza niż na bieżni, ale to już kwestia programu treningowego.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pomyśleć, że w lipcu jak zacząłem biegać to dźwigałem jakieś 28 kg obciążenia - co miesiąc odejmowałem pare ciężarków i niedługo zaczne fruwaćbebej pisze:Mysle że gasper doskonale wie jaki jest cel biegania z obciązeniem- mega szybkosc, siła i wytrzymałosc

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
No i znowu siejesz popeline .t0mo pisze:Myślę, że jemu chodziło raczej o oponkę na brzuchu, a nie tę od traktora, no ale może to moja nadinterpretacja.
Tak czy tak, żaden zawodowy sprinter nie trenuje biegów z ciężarami (chyba że w Rosji czy innej Polsce), jak już to elementy z gumami gimnastycznymi, czy właśnie większy kawałek ogumienia samochodowego.
Oczywiscie gumy tez ale ciezary jak najbardziej , pod roznymi postaciami ( opona , sanie z talerzami do sztangi , kamizelka z obciaznikami , spadochron hamujacy )
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
... na zmianę położenia środka ciężkości.PKDeath pisze: Zastanawialem sie na co moze miec wplyw bieganie z plecakiem albo jakimis obciaznikami na konczynach.