Test ortostatyczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gregu73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Od niedawna zabralem sie za bieganie ale postanowilem robic to fachowo wiec kupilem sobie polarka i trenuje. bardzo mi z tym dobrze i odkrywam uroki biegania :)

Jest natomiast cos o co chcialbym Was zapytac.
Opisywany w literaturze lub przez Ryszarda test ortostatyczny mowi o tym, ze po 15 min lezenia (robie to rano po przebudzeniu) naciskamy miedzyczas, wstajemy i mierzymy wzrost tetna po 15 sek.
Problem w tym, ze po tym czasie moje tetno rozni sie od spoczynkowego (ok 58) o 20-25 ud/min (do ok 83). Jesli patrze natomiast potem na dane z pomiaru to okazuje sie ze moje tetno rosnie nadal (potem czasem na chwile spada) i maxa osiaga po ok. 1 min.

Jak to interpretowac? Co sie dzieje z moim pomiarem i ktora wartosc powinienem brac pod uwage.
Na dzisiaj biore maxa odejmuje od spoczynkowego i wychodza mi astronimiczne cyfry (od 40 do 50 ud/min roznicy!!!).

Moze jestem przemeczony, ale dopiero zaczynam treningi wiec co bedzie potem :(

Chetnie zamieszcze wykresik z programu jesli to mozliwe (prosze o porade jak to zrobic), co moze pomoze doswiadczonemu biegaczowi w interpretacji moich przypadlosci i pomocy.

Bede wdzieczny za pomoc
Gregu
Gregu
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Koper
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gregu, jesli masz S810 lub inny model z mozliwosci zapisu R-R (kazde uderzenie serca) to mozesz sobie zrobic test ortostatyczny bezposrednio w programie Polara, ktory powylicza za Ciebie wszystko co trzeba. Zakladam jednak, ze nie masz takowego modelu.

Firma Polar zaleza by robic ten test tak: lezymy spokojnie 3-5 minut by tetno unormowalo sie, rozpoczynamy zapisywanie przez kolejne 3-5 minut, wstajemy i stoimy przez co najmniej 3 minuty.

Jesli chodzi o interpretacje wynikow to dostajemy trzy wartosci: tetno podczas lezenia, tetno krotko (ok 15 sec) po wstaniu i tetno jakie unormuje sie po pewnym czasie stania. Najlepszym wskaznikiem jest roznica miedzy 3 i 1 z opisywanych wartosci i powinna ona wynosic 15-30bpm

Aha, generalnie to ja sie nie znam na teorii za tym stojacej i cytuje to co wyczytalem na stronie Polara i w instrukcji do PPP - polecam zreszta lekture tych zrodel.
[i]The difference between the impossible and the possible lies in determination (Tommy Lasorda)[/i]
gregu73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki Ci serdeczne. poczytam.

Ryszard pisal ze 15-30ud roznicy powinno byc pomiedzy spoczynkowym a tym po 15sek od wstania.
Mam notorycznie 40-50ud roznicy pomiedzy spoczynkowym a maksymalnym (nie czekam az sie unormuje) no i troche sie niepokoje.

Generalnie nie wydaje mi sie, ze sie przemeczam, ale nigdy nic nie wiadomo. Szkoda tracic sily na trening szczegolnie jesli by sie okazalo ze tylko sobie szkodze :(

S810 rzeczywiscie nie mam a by sie przydal bo po migajacym serduszku wydaje mi sie, ze bicie mojego serca jest troche niemiarowe :( robi sobie przerwe tak jakby opuszczal jedno uderzenie. Moze ktos ma jakies doswiadczenie?

Pozdrawiam
Gregu
ODPOWIEDZ