Rola łydki.
Ostatnio zastanawiam się (rozmyślania jakby o PESE) jaką rolę przyjmuje w bieganiu łydka? Bo ja mam wrażenie, że łydką się nie wybijam tylko mięśnie uda prą nogę w przód, a łydka pracuje w niewielkim stopniu – ona amortyzuje i delikatnie wspomaga wędrówkę uda w przód.
Ciężko jest mi to zwerbalizować, ale zapraszam do dyskusji. Jaką rolę pełni łydka?
Ciężko jest mi to zwerbalizować, ale zapraszam do dyskusji. Jaką rolę pełni łydka?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 17:29 przez tomasz, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Amortyzacja i wybicie ( szybkosc i dynamika ) oraz zginanie stopy .
Kupujesz jumpsoles ?
Kupujesz jumpsoles ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Wyga
prostowniki przywodza w przod?
) anatomie bochenka proponuje
miesnie goleni mozna podzielic na grupe przednia, boczna i tylna
wiekszosc mm goleni zaczyna sie na kosciach podudzia a koncza sie w oberbie szkieletu stopy
mm grupy przedniej przede wszystkim powoduja zgiecie grzbietowe stopy, nawracaja, wspomagaja przywodzenie i odwodzenie
miesnie gruby bocznej nawracaja i odwodza stope
grupa tylna to zginacze podeszwowe stopy, w czasie ruchow lokomycyjnych odrywaja piete od podloza, przy chodzeniu ustawia stope na palce, napinaja rozciegno podeszwowe, wspomagaja zginanie stawu kolanowego itp
)
oczywiscie uogolniam i lece skrotami

miesnie goleni mozna podzielic na grupe przednia, boczna i tylna
wiekszosc mm goleni zaczyna sie na kosciach podudzia a koncza sie w oberbie szkieletu stopy
mm grupy przedniej przede wszystkim powoduja zgiecie grzbietowe stopy, nawracaja, wspomagaja przywodzenie i odwodzenie
miesnie gruby bocznej nawracaja i odwodza stope
grupa tylna to zginacze podeszwowe stopy, w czasie ruchow lokomycyjnych odrywaja piete od podloza, przy chodzeniu ustawia stope na palce, napinaja rozciegno podeszwowe, wspomagaja zginanie stawu kolanowego itp

oczywiscie uogolniam i lece skrotami

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mięśnie łydki w głównej mierze odpowiadają za szybkość odbicia i pod takim kontem należy je kształtować i trenować, to tyle w tym temacie.
A co do tego tomaszowego przywodzenia to może ono być tylko do środka, jeśli natomiast ruch do przodu to będzie prostowanie w większości
A co do tego tomaszowego przywodzenia to może ono być tylko do środka, jeśli natomiast ruch do przodu to będzie prostowanie w większości
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
TSK – faktycznie, z anatomii nigdy nie byłem dobry
, przepraszam za niefachowy opis. Dzięki za Twój opis, ale to niestety nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Arku, właśnie ja zauważam, że za bardzo nie ma sensu odbijać się stopą skoro czworogłowe mogą wypchnąć nogę w przód.

Arku, właśnie ja zauważam, że za bardzo nie ma sensu odbijać się stopą skoro czworogłowe mogą wypchnąć nogę w przód.
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ech... Wy to macie problemy ; ) Jak nie musisz się odbijać stopą, to ją obetnij i zobaczysz, jak będziesz biegał. Podobne rozważania niektórzy snują na temat pracy rąk i dopiero jak każe im się związać ręce z tyłu i wtedy biec, rozumieją, że ręce jednak też "biegną".
W pewnym zakresie łydka działa sprężynująco - przejmuje energię lądowania i oddaje ją na wybicie. Gdzieś kiedyś czytałem na ten temat, to dość ciekawe - że nie cała energia jest pochłaniana, część jest oddawana właśnie na zasadzie mniej więcej sprężyny.
W pewnym zakresie łydka działa sprężynująco - przejmuje energię lądowania i oddaje ją na wybicie. Gdzieś kiedyś czytałem na ten temat, to dość ciekawe - że nie cała energia jest pochłaniana, część jest oddawana właśnie na zasadzie mniej więcej sprężyny.
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Z ta amortyzacja to na pewno duzo zalezy od tego jak sie spada na ziemie. Jak na piete, to lydka niewiele wykonuje w tym momencie pracy. Moze wykonuje wiecej po przetoczeniu (lub przy przetaczaniu) stopy.
Jesli sie laduje blizej palcow, to pewnie jest tak jak pisze Nagor - ze dziala jak sprezyna.
Jesli sie laduje blizej palcow, to pewnie jest tak jak pisze Nagor - ze dziala jak sprezyna.
-
- Wyga
Wiem ze nie jest to oczekiwana odpowiedz na Twoje pytanie ale wlasnie sie uczylem anatomii i musialem sie z kims podzielic nadmiarem zbednej wiedzy 
Zwroc uwage ile funkcji maja w/w mm, i zauwaz ze niemal wszystkie sa istotne przy bieganiu. Przy amortyzacji, stabilizacji stawu skokowego, podczas przetoczenia i grzebniecia.
Happy niu jir

Zwroc uwage ile funkcji maja w/w mm, i zauwaz ze niemal wszystkie sa istotne przy bieganiu. Przy amortyzacji, stabilizacji stawu skokowego, podczas przetoczenia i grzebniecia.
Happy niu jir

Chłopaki mam na myśli to, że biegnąc można świadomie odciążyć łydkę i ciągnąć kolano w przód i do góry bardziej udem. Bieg staje się bardziej „płaski”, mniej podskakujemy.
Ja to zauważyłem na sobie – można tę samą prędkość biegu generować bardziej pracując łydką a mniej udem, ale można też odciążyć łydkę i bardziej udem pracować.
P.S – na piętę nie ląduję, na opuszki - tak ładnie anatomicznie .
Ja to zauważyłem na sobie – można tę samą prędkość biegu generować bardziej pracując łydką a mniej udem, ale można też odciążyć łydkę i bardziej udem pracować.
P.S – na piętę nie ląduję, na opuszki - tak ładnie anatomicznie .