HRmax - pomiar
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich!
Moje pytanie dotyczy bezpośredniego pomiaru HRmax. Czy wyniki będą znacząco różne, jeżeli np. od razu po rozgrzewce rozpocznie się sprint do upadłego, od wyników testu opisanego przez P. Jarosza (stopniowe przyspieszanie przez 5 min)?
Moje pytanie dotyczy bezpośredniego pomiaru HRmax. Czy wyniki będą znacząco różne, jeżeli np. od razu po rozgrzewce rozpocznie się sprint do upadłego, od wyników testu opisanego przez P. Jarosza (stopniowe przyspieszanie przez 5 min)?
Jam Ci On
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
lepiej zrobić 5minutowy test. Po pierwsze robisz rozgrzewkę, po drugie przy kolejnych odcinkach samego już testu dalej sie dogrzewasz, jeśli zrobisz bieg od razu to wynik nie będzie miarodajny
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
-
- Rozgrzewający Się
Pobiegłem 3 km z b. ostrym finiszem, takze wydaje mi się, że uzyskalem HRmax, jesli nie 100% dokładne, to bardzo zbliżone do rzeczywistego. Wynik zupelnie inny od tego jaki otrzymałem po zastosowaniu najpopularniejszego wzoru: 220 - wiek (czyli warto bylo sprawdzić).
Jam Ci On
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Te wzory nie biora pod uwage indywidualnych uwarunkowan, wiec sa niewiele warte.jam ci on pisze:Pobiegłem 3 km z b. ostrym finiszem, takze wydaje mi się, że uzyskalem HRmax, jesli nie 100% dokładne, to bardzo zbliżone do rzeczywistego. Wynik zupelnie inny od tego jaki otrzymałem po zastosowaniu najpopularniejszego wzoru: 220 - wiek (czyli warto bylo sprawdzić).