zrodla informacji/fizjologia wysilku

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
airda

Nieprzeczytany post

Prosze o podanie zrodel - danych bibliograficznych ksiazek lub artykulow, gdzie poczatkujacy biegajacy moze odnalezc informacje/wiedze/analizy na temat zmian fizjologicznych, ktore towarzysza bieganiu (lub innemu wysilkowi fizycznemu).
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

airda - przesunąłem bo to dotyczy treningu.
tomasz

Nieprzeczytany post

Myślę, że to powinno Cię zaciekawić.

W środę będę w czytelni, mogę spisać dokładne tytuły oraz autorów wartych przestudiowania pozycji. Jestem nawet skłonny skserować i wysłać prywatnie do domu zainteresowanym osobom pewne działy, lub wybrane zagadnienia.
Jeśli oczywiście ktoś jest bardzo ciekawy i nie ma zamiaru robić sobie jaj, tylko zdobyć wiedzę.
airda

Nieprzeczytany post

tomaszu, jesli to BUWr - wystarcza mi sygnatury.
dzieki :)
tomasz

Nieprzeczytany post

To nie BUWr, ale jeśli masz swobodny dostęp to chyba jestem zbędny :hej:
We Wrocławiu to korzystam z czytelni... ale na Koszarowej :oczko:
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam ksiazke Lore of running. Ksiazka napisana przystepnym jezykiem ale prezentuje naukowe podejscie. Naprawde kopalnia wiedzy. Porusza zagadnienia z fizjologi, biochemii, teorii treningu itp. Mozna tam znalez na prawde wszystko co interesuje biegacza zarówno amatora jak i trenera. Wedlug mnie jest to najlepsza ksiazka na swiecie traktujaca o bieganiu.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale do tego trzeba znać angielski. :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No zeby cos wiedziec to niestety trzeba znac inny jezyk niz polski. Bo w polsce ze swieczka szukac dobrych ksiazek o bieganiu jako całości. Bo wiadomo pan Skarzynski pisze, ale glownie o maratonie amatorow. Chetnie bym przetlumaczyl, a raczej zlecil komus tlumaczenie Lore of running gdybym mial pewnosc, ze mi pozwola to wydac w Polsce, i ze sie sprzeda.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
airda

Nieprzeczytany post

Upewniam sie:
Timothy Noakes, Lore of running, Human Kinetics, 2003? Wow - niemal 1000 stron. Widze, ze na poczatek ciezka amunicja ;)

dziekuje :)

Mam nadzieje, ze to nie wszystko :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1000 stron i na kazdej cos ciekawego. Ta ksiazke trzeba traktowac bardziej jako poradnik. Chociaz dla laika to bedzie jak niezla beletrystyka. Nie no nie przesadzajmy ze to ciezka amunicja. Ksiazka jest napisana rewelacyjnie. Wszystko jest przejzyste i napisane przystepnym jezykiem. Duzo ciekawej historii. Duzo wiadomosci na temat treningu wielu sław swiatowego biegania. Plany treningowe od srednich do ultra dlugich biegow, porady roznych trenerow. Jednym slowem kopalnia
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
airda

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:1000 stron i na kazdej cos ciekawego.
Zajmujesz sie zawodowo marketingiem? ;) Jesli nie - to powinienes poniewaz to Twoj wrodzony talent ;)

Jesli, ksiazka jest taka jak piszesz to istotnie warto nabyc - wielkie dzieki :)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Czytałem Noakesa w Stanach - i rzeczywiście warto przeczytać. Oprócz wiedzy naukowej jest sporo informacji praktycznych, np. o treningu w różnych epokach i stosowanym przez wybranych biegaczy ze światowej czołówki. Co najlepsze - sam Noakes jest biegaczem, a nie tylko teoretykiem.

Jeśli masz dostęp do źródeł po angielsku, to poradnikiem popularnym nr 1 jest w USA JAck Daniels "Daniel's Running Formula". Im późniejsze wydanie, tym więcej uaktualnień.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale oczywiscie u Noakesa rowniez jest o Danielsie.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest jeszcze taka "biblia fizjologi", ale nie pamietam dokladnie nazwy tam jest chyba kolo 3000 stron pisanych przez najlepszych fizjologow na swiecie. W kazdym razie jak ja przegladalem to sobie podarowalem poniewaz moje slownictwo z angielskiego jest zbyt ubogie w terminologie medyczną i nie bylo wiele pozytku z tego czytania.

Generalnie jest tak:

Jak masz Lore of Running to masz wszystko :)
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
airda

Nieprzeczytany post

Zatem decyzja zapadla - teraz tylko zamowic i poczekac :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ