sauna jednostka treningowa?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
airda

Nieprzeczytany post

Pytanie w zasadzie jest zawarte w temacie - czy sauna jest jednostka treningowa? Czy wplesc ja w dzien treningu, czy w dzien wolny w planie?
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie zapominajcie, że sauna wypłukuje cenne elektrolity, oraz pierwiastki.
airda

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Nie zapominajcie, że sauna wypłukuje cenne elektrolity, oraz pierwiastki.
Ale czy to jest odpowiedz na moje pytanie? ;)
tomasz

Nieprzeczytany post

Gdyby sauna była jednostką treningową, to zamiast biegać wystarczyłoby posiedzieć w saunie. Nie łudźmy się, że siedzenie w gorącej temperaturze uczyni z nas biegaczy – nie ma drogi na skróty. Swoje trzeba wybiegać.
airda

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Gdyby sauna była jednostką treningową, to zamiast biegać wystarczyłoby posiedzieć w saunie. Nie łudźmy się, że siedzenie w gorącej temperaturze uczyni z nas biegaczy – nie ma drogi na skróty. Swoje trzeba wybiegać.
Hmm... nie wiem skad u Ciebie od razu myslenie o drodze na skroty ;)
Gdybys uwaznie przeczytal moje pytanie, wiedzialbys, iz zadalam je z zupelnie innego powodu. Coz... nie zawsze ilosc oznacza jakosc ;)
tomasz

Nieprzeczytany post

Droga Ariadno, uważam, iż sauna nie jest jednostką treningową.
Lepiej? :oczko:

P.S. domyśliłem się skąd to pytanie :hej:
airda

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Droga Ariadno, uważam, iż sauna nie jest jednostką treningową.
Lepiej? :oczko:

P.S. domyśliłem się skąd to pytanie :hej:
Tomaszu, dziekuje - zdecydowanie lepiej :) A skad wiesz, ze nie jest? Pytam, nie z wrodzonej przekory, lecz dlatego, iz przeczytalam to w ktoryms tam 'Runner's'ie'. A poniewaz wole wszystko sprawdzic i nie zaszkodzic sobie za bardzo, chce wiedziec jak ja traktowac/umiescic w moim planie treningowym :)

Jasne, ze sie domysliles, wszak Tomasz_z_A nietegim umyslem byl :)
lhx

Nieprzeczytany post

Raczej unikaj sauny przed ciężkim treningiem lub zawodami, możesz czuć się delikatnie osłabiona przez jakiś czas po takim zabiegu.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

najlepszym sposobem bedzie jak pónjdeisz do sauny na 20 minut póxniej zimny prysznic soczek i biegnako tylko zamów odrazu karetke. chyba mozna sie domyslec jakie by były skutki takiej mieszanki. według mnie saune mozna wpleść gdzies w życie ale nei w plan treniengowy. bo jak tranować w saunie? to chyba raczej nie wyjdzie. no i fakt faktem ze w saunie wypacasz z siebie mozna by rzec bezwysiłkowo to co wypacasz z siebie podczas treneingu biegowego, więc?
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sauna to jedna z najlepszych rzeczy dla kogoś kto uprawia sport, i nie pisz Tomasz demagogii o wypłukiwaniu pierwiastków, bo bieganie też je wypłukje razem z potem.
Sauna bardzo rozluźnia, odpręża i wypłukuje wraz z potem toksyny.
Nie jestem fachowcem od treningu, ale chyba ciążko to uznać za jednostkę treningową. Ja korzystam regularnie w dzień wolny od biegania.
P.S. Hura, to już jutro!!!
tomasz

Nieprzeczytany post

Ale ja już zaznaczyłem, że nie mam zdania w kwestii sauny – jedynie napisałem, że w którymś numerze gazety „Bieganie” jest napisane, że sauna szkodzi. Jeśli chcesz, mogę poszukać artykułu – napiszesz sobie do autora i przedstawisz swój punkt widzenia, jednocześnie negując jego.
Raz jeszcze podkreślę, nie mam zdania. Jak sobie wyrobię, to chętnie je przedstawię.
Andiii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem sauna po treningu może przyspieszać regeneracje, rozluźniając mięśnie oraz sprzyjając ich ukrwieniu.
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Sauna nie jako jednostka treningowa ale jako jednostka odnowy biologicznej.

Chociaż są różne opinie. Chociażby mistrz Olimpijski w kajakarstwie mówi, że z sauny powinno się korzystać w okresie roztrenowania. W okresie treningu opóźnia procesy regeneracyjne....
Nie wiem czy to prawda, ile ludzi tyle opinii.

W każdym razie sauna raz na tydzień, nie więcej...
Oprócz wypłukiwania pierwiastków z organizmu itp. przebywanie w wysokiej temp. burzy mikroflorę organizmu.
tomasz

Nieprzeczytany post

I zakwasza organizm.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ciekawe.... chyba w skarżyńskim gdzieś czytałem żeby sobie zafundować saunę suchą 1x w tygodniu jako regenerację... a wy tu piszecie takie rzeczy.
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ