sauna jednostka treningowa?
Pytanie w zasadzie jest zawarte w temacie - czy sauna jest jednostka treningowa? Czy wplesc ja w dzien treningu, czy w dzien wolny w planie?
Ale czy to jest odpowiedz na moje pytanie?tomasz pisze:Nie zapominajcie, że sauna wypłukuje cenne elektrolity, oraz pierwiastki.

Gdyby sauna była jednostką treningową, to zamiast biegać wystarczyłoby posiedzieć w saunie. Nie łudźmy się, że siedzenie w gorącej temperaturze uczyni z nas biegaczy – nie ma drogi na skróty. Swoje trzeba wybiegać.
Hmm... nie wiem skad u Ciebie od razu myslenie o drodze na skrotytomasz pisze:Gdyby sauna była jednostką treningową, to zamiast biegać wystarczyłoby posiedzieć w saunie. Nie łudźmy się, że siedzenie w gorącej temperaturze uczyni z nas biegaczy – nie ma drogi na skróty. Swoje trzeba wybiegać.

Gdybys uwaznie przeczytal moje pytanie, wiedzialbys, iz zadalam je z zupelnie innego powodu. Coz... nie zawsze ilosc oznacza jakosc

Droga Ariadno, uważam, iż sauna nie jest jednostką treningową.
Lepiej?
P.S. domyśliłem się skąd to pytanie
Lepiej?

Tomaszu, dziekuje - zdecydowanie lepiejtomasz pisze:Droga Ariadno, uważam, iż sauna nie jest jednostką treningową.
Lepiej?![]()

Jasne, ze sie domysliles, wszak Tomasz_z_A nietegim umyslem byl

Raczej unikaj sauny przed ciężkim treningiem lub zawodami, możesz czuć się delikatnie osłabiona przez jakiś czas po takim zabiegu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
najlepszym sposobem bedzie jak pónjdeisz do sauny na 20 minut póxniej zimny prysznic soczek i biegnako tylko zamów odrazu karetke. chyba mozna sie domyslec jakie by były skutki takiej mieszanki. według mnie saune mozna wpleść gdzies w życie ale nei w plan treniengowy. bo jak tranować w saunie? to chyba raczej nie wyjdzie. no i fakt faktem ze w saunie wypacasz z siebie mozna by rzec bezwysiłkowo to co wypacasz z siebie podczas treneingu biegowego, więc?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Sauna to jedna z najlepszych rzeczy dla kogoś kto uprawia sport, i nie pisz Tomasz demagogii o wypłukiwaniu pierwiastków, bo bieganie też je wypłukje razem z potem.
Sauna bardzo rozluźnia, odpręża i wypłukuje wraz z potem toksyny.
Nie jestem fachowcem od treningu, ale chyba ciążko to uznać za jednostkę treningową. Ja korzystam regularnie w dzień wolny od biegania.
P.S. Hura, to już jutro!!!
Sauna bardzo rozluźnia, odpręża i wypłukuje wraz z potem toksyny.
Nie jestem fachowcem od treningu, ale chyba ciążko to uznać za jednostkę treningową. Ja korzystam regularnie w dzień wolny od biegania.
P.S. Hura, to już jutro!!!
Ale ja już zaznaczyłem, że nie mam zdania w kwestii sauny – jedynie napisałem, że w którymś numerze gazety „Bieganie” jest napisane, że sauna szkodzi. Jeśli chcesz, mogę poszukać artykułu – napiszesz sobie do autora i przedstawisz swój punkt widzenia, jednocześnie negując jego.
Raz jeszcze podkreślę, nie mam zdania. Jak sobie wyrobię, to chętnie je przedstawię.
Raz jeszcze podkreślę, nie mam zdania. Jak sobie wyrobię, to chętnie je przedstawię.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <35'
Sauna nie jako jednostka treningowa ale jako jednostka odnowy biologicznej.
Chociaż są różne opinie. Chociażby mistrz Olimpijski w kajakarstwie mówi, że z sauny powinno się korzystać w okresie roztrenowania. W okresie treningu opóźnia procesy regeneracyjne....
Nie wiem czy to prawda, ile ludzi tyle opinii.
W każdym razie sauna raz na tydzień, nie więcej...
Oprócz wypłukiwania pierwiastków z organizmu itp. przebywanie w wysokiej temp. burzy mikroflorę organizmu.
Chociaż są różne opinie. Chociażby mistrz Olimpijski w kajakarstwie mówi, że z sauny powinno się korzystać w okresie roztrenowania. W okresie treningu opóźnia procesy regeneracyjne....
Nie wiem czy to prawda, ile ludzi tyle opinii.
W każdym razie sauna raz na tydzień, nie więcej...
Oprócz wypłukiwania pierwiastków z organizmu itp. przebywanie w wysokiej temp. burzy mikroflorę organizmu.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02