Trener roku
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Napisz jeszcze jakieś uzasadnienie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Bo jeśłi patrzeć na relatywne osiagnięcia, to trezba zobaczyć kto doprowadził naszych zawodników do najlepszych wyników?
Nasza baza zawodników i ranking daja bardzo dobre wskazania:
1. Paweł Czapiewski 276 pkt - trener Zbigniew Król
2. Marcin Lewandowski 273 pkt trener Tomek Lewandowski
3. Anna Rostkowska - 270 pkt - Trener Piotr Rostkowski
4. Bartosz Nowicki - 266 pkt - trener Robert Leszczyński
5. Sylwia Ejdys - 265 pkt - Marek Adamek
Do Grzegorza i Jurka mam duży szacunek ale bądźmy obiektywni.
Nasza baza zawodników i ranking daja bardzo dobre wskazania:
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
no wiecie chłopaki , mieć wyniki a być dobrym trenerem ,czasem to nie idzie w parze, to a priori strasznie trudno wyrokować , chyba ,że się jakieś kryteria przyjmie
wyniki wskazują na Fredziową listę a w maratonie to raczej Gajdus , 2 olimpijczyków, choć bez fajerwerków
do dyskusji
wyniki wskazują na Fredziową listę a w maratonie to raczej Gajdus , 2 olimpijczyków, choć bez fajerwerków
do dyskusji
Tomek
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Może i maraton to nie wszystko ale.... jeden trener a trzech podopiecznych z minimum indywidualnym na IO.
To wskazuje na profesjonalizm przekazywanej wiedzy.

[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Ja przychylam się do postu Fredzia.
Arti zwóc uwagę na to, że w pewnym sensie (to moja prywatna ocena) łatwiej było doprowadzić Szosta do minimum, niż wywindować Czapiewskiego na wysoki poziom. Powiem szczerze, że nie wierzyłem w Pawła kiedy powrócił. Tymczasem sprawił miłą niespodziankę i złamał 1:45 w tym sezonie. Jeśli chodzi o Lewandowskiego, to z kolei liczyłem na złamanie 1:45 w tym sezonie. Ale może za dużo wymagam.
Powiem coś może kontrowersyjnego.
Często znakomitymi trenerami są szkoleniowcy, którzy dopiero tworzą biegacza od podstaw. Rozsądnie inwestują w zawodnika, i ostrożnie - za kulisami mediów, bez wyników - odwalają kawał dobrej roboty, która zaprocentuje za kilka lat.
Zgadzam się też z Tomkiem, że takie plebiscyty to Wolna Amerykanka, i bez kryteriów trudno jest kogokolwiek wskazać.
Arti zwóc uwagę na to, że w pewnym sensie (to moja prywatna ocena) łatwiej było doprowadzić Szosta do minimum, niż wywindować Czapiewskiego na wysoki poziom. Powiem szczerze, że nie wierzyłem w Pawła kiedy powrócił. Tymczasem sprawił miłą niespodziankę i złamał 1:45 w tym sezonie. Jeśli chodzi o Lewandowskiego, to z kolei liczyłem na złamanie 1:45 w tym sezonie. Ale może za dużo wymagam.
Powiem coś może kontrowersyjnego.
Często znakomitymi trenerami są szkoleniowcy, którzy dopiero tworzą biegacza od podstaw. Rozsądnie inwestują w zawodnika, i ostrożnie - za kulisami mediów, bez wyników - odwalają kawał dobrej roboty, która zaprocentuje za kilka lat.
Zgadzam się też z Tomkiem, że takie plebiscyty to Wolna Amerykanka, i bez kryteriów trudno jest kogokolwiek wskazać.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A ja się nie zgadzam z FREDZIEM - trener to nie tylko wynik sportowy jego podopiecznych. Wynik jest tylko pochodną jego działań przecenianą w środowisku. Trenerka to profesja niewymierna tak samo jak malarz, nauczyciel czy piosenkarz. Artyscie do sukcesu nie wystarczy znakomity warsztat.
-
- Zaprawiony W Bojach
kurcze znowu o dziewuchach zapomniałemArti pisze:Może i maraton to nie wszystko ale.... jeden trener a trzech podopiecznych z minimum indywidualnym na IO.To wskazuje na profesjonalizm przekazywanej wiedzy.

a tak nawiasem mówiąc Gajdus to bodaj drugi rok się profesjonalnie trenerką zajmuje więc pewnie pokaże co potrafi, byleby tylko materiału mu starczyło
nie wiecie co się dzieje z Arkiem Sową ?
Tomek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Jeśli chodzi o liczbę Olimpijczyków, to trener Król też miał 3.
Ja wiem, że to nie mierzalne, wiele przecież zależy od samych zawodników.
Ale takie plebiscyty się robi.
Można by było przyjąć tez inne kryteria - największy postęp (tylko w jakim okresie) ?
Tutaj to może Marcin Nagórek by się okazał niezły ?
Ola Jakubczak, jego podopieczna w tym roku zrobiła postępy na wszystkich dystansach. (niektóre były jej pierwszymi).
Ale to jest przypadek który znam.
Może potraficie podać też inne ?
Kszczot ? Dabrowski ? Może jakieś dziewczyny ale tutaj wiem mniej.
Są jeszcze oczywiście sprinterzy ale tutaj to już trochę inna bajka.
Ja wiem, że to nie mierzalne, wiele przecież zależy od samych zawodników.
Ale takie plebiscyty się robi.
Można by było przyjąć tez inne kryteria - największy postęp (tylko w jakim okresie) ?
Tutaj to może Marcin Nagórek by się okazał niezły ?
Ola Jakubczak, jego podopieczna w tym roku zrobiła postępy na wszystkich dystansach. (niektóre były jej pierwszymi).
Ale to jest przypadek który znam.
Może potraficie podać też inne ?
Kszczot ? Dabrowski ? Może jakieś dziewczyny ale tutaj wiem mniej.
Są jeszcze oczywiście sprinterzy ale tutaj to już trochę inna bajka.
- RamboJohn
- Wyga
- Kontakt:
FREDZIO pisze:Nasza baza zawodników i ranking daja bardzo dobre wskazania:
Inna bajka? W jakim sensie inna? Bądźmy jednak obiektywni...FREDZIO pisze:Są jeszcze oczywiście sprinterzy ale tutaj to już trochę inna bajka.
1. Artur Noga - 278,7 pkt - trener Andrzej Radiuk
2. Anna Jesień - 278,6 pkt - trener Paweł Jesień
3. Marek Plawgo 277,3 pkt - trener Jan Widera
4. Paweł Czapiewski - 276,7 pkt - trener Zbigniew Król
5. Marcin Lewandowski - 273,6 pkt - trener Tomasz Lewandowski
Czy ranking to dobre kryterium i obiektywne? To zależy jak na to patrzeć, ale w moim odczuciu jedno z ważniejszych na pewno. Można też przyjąć kryterium zajętego na Igrzyskach miejsca, ale i tu wśród biegaczy najwyżej był Artur Noga (5 miejsce).
Co do wątpliwości czy Król czy Gajdus to z całym szacunkiem, ale występ naszych maratończyków był delikatnie mówiąc - rozczarowujący, a jestem zdania, że jednak nie ilość, a jakość powinna być nagradzana. Przed Grzegorzem Gajdusem jeszcze wiele pracy i miejmy nadzieje że i sukcesów. W każdym bądź razie trenerem roku zdecydowanie Andrzej Radiuk - obiektywnie patrząc, także ze względu na progres w czasie sezonu Artura Nogi (Anna Jesień i Marek Plawgo w tym sezonie zanotowali regres) , najmłodszego zawodnika z lekkoatletycznej reprezentacji na Igrzyska w Pekinie.

- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście wybór jest trudny.
Jeśli chodzi o Artura Nogę to wielkie gratulacje, postęp niesamowity i finał IO w płotkach ,które są naprawdę mocną konkurencją. I oczywiście jego trener to także osoba godna szacunku z powodu tak wspaniałego przygotowania zawodnika.
Jeśli chodzi o Artura Nogę to wielkie gratulacje, postęp niesamowity i finał IO w płotkach ,które są naprawdę mocną konkurencją. I oczywiście jego trener to także osoba godna szacunku z powodu tak wspaniałego przygotowania zawodnika.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Napisałem żę inna bajka, bo:
- akurat ja mało o tym wiem
- a najważniejsze - nasz ranking sprinterów nie jest jeszcze skończony - tzn nie jest dobrze skonstruowany.
W przypadku płotkarzy należy dodać podobnie skonstruowany współczynnik korygujący jak w przypadku 3000 p prz.
Do tej pory tego nie zrobiłem bo nie miałem czasu policzyć ale żeby można było porównać Nogę i Czapiewskiego trzeba dodać współczynnik korygujący.
- akurat ja mało o tym wiem
- a najważniejsze - nasz ranking sprinterów nie jest jeszcze skończony - tzn nie jest dobrze skonstruowany.
W przypadku płotkarzy należy dodać podobnie skonstruowany współczynnik korygujący jak w przypadku 3000 p prz.
Do tej pory tego nie zrobiłem bo nie miałem czasu policzyć ale żeby można było porównać Nogę i Czapiewskiego trzeba dodać współczynnik korygujący.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
RamboJohn pisze:[ W każdym bądź razie trenerem roku zdecydowanie Andrzej Radiuk - obiektywnie patrząc, także ze względu na progres w czasie sezonu Artura Nogi , najmłodszego zawodnika z lekkoatletycznej reprezentacji na Igrzyska w Pekinie.