tygodniowa przerwa - czym ja wypelnic?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
airda

Nieprzeczytany post

No coz... przegralam zaklad i stalo sie - nie moge tydzien biegac :grr:
Teraz robie plan treningowy do polmaratonu, 4 treningi, i powinnam zaczac 6. tydzien. Niestety nie zaczne. W zwiazku z tym mam dwa pytania:
1. Czym najlepiej wypelnic ten tydzien - plywalnia i rower? Jak czesto? Takze 4 razy w tygodniu - dwa rower dwa plywanie? Jak dlugo?
2. Po tygodniu zaczac od 5. tygodnia treningu czy 6.?

pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja bym wypełnił spaniem, jedzeniem i leżeniem do góry brzuchem :ble: Ale gusta są różne ; ) Możesz wykorzystać to na jakąkolwiek aktywność fizyczną, która pozwoli Ci psychicznie odpocząć od biegania. W wersji "hard" możesz postarać się popracować nad swoimi słabymi stronami - czy to rozciąganie, czy siła, czy co innego...
airda

Nieprzeczytany post

Nagor, no wlasnie, ja z tych, co... jakos nie lubia lezenia do gory brzuchem ;) Wersja hard, jak najbardziej mi odpowiada, pytanie tylko... jesli moja slaba strona to szybkosc? ;)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

to popracuj nad siłą... ;-) a gibkość sobie zostaw na przyszły tydzień ;-)
Szymon
Obrazek
airda

Nieprzeczytany post

Nie poddam sie tak latwo ;)
Sila... w jaki sposob najlepiej popracowac nad sila? Silownia (nie przez proste skojarzenie ;))? A jesli tak to jakie cwiczenia i w jakich seriach?

Gibkosc... a w jaki sposob gibkosc poprawic? :)
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przez cwiczenia rozciagajace. :hej:
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

airda pisze:Nie poddam sie tak latwo ;)
Sila... w jaki sposob najlepiej popracowac nad sila? Silownia (nie przez proste skojarzenie ;))? A jesli tak to jakie cwiczenia i w jakich seriach?

Gibkosc... a w jaki sposob gibkosc poprawic? :)
Siłę możesz robić różną:
W domu -półprzysiady, przysiady, wyskoki, wstępowania na podwyższenie, wyskoki na podwyższenie, ćwiczenia na ręce, pompki, brzuchy, grzbiet itd.
Na siłowni- możesz poćwiczyć ogólnie na wszystkie partie mięśniowe z długimi przerwami, albo zrobić sobie obwody np. 7-10 ćwiczeń pamiętając o zmienności pracy mięśniowej, i zrobić 1-3 serie po 20-30 sec każdego ćwiczenia z przerwą 1min.
airda

Nieprzeczytany post

W zwiazku z tym, ze najlepiej mi sie cwiczy ranom, chce rano wyjsc do silowni. Jakos nie przepadam za cwiczeniem w domu.
Co to sa obwody? A jesli ogolne cwiczenia na wszystkie partie miesniowe, to jakie serie i jak dlugie przerwy? Takze minuta i 20-30 sec kazdego cwiczenia? To ma byc wiele serii na malym obciazeniu, czy mniej z wiekszym obciazeniem?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To zleży od ciebie ile masz siły :) napisałem 1 do 3 serii po 10 ćwiczeń w kazdej serii, każde ćwiczenie wykonujesz 30 sec, obciążenie takie żeby wytrzymać cały obwód i tyle serii ile będziesz robił. Przerwa 1min i następne ćwiczenie itd. między seriami zrób 3min przerwy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ