Skąd nieporozumienia dotyczące treningu?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytam sobie podręcznik Lekkoatletyka pod redakcją Edwarda Mleczki, AWF Kraków i znalazłem we wstepie takie oto 3 zdania.
"Podręcznik nie zawiera wiedzy na temat treningu sportowego. Jest ona zbyt specjalistyczna i zmienna w czasie. Powinna być ( i tak jest w rzeczywistosci) własnością jej twórcy".
Ciekawe, prawda. Zgadzamy sie z taką tezą, czy nie ? Co z tego wynika?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

bebej pisze: "Podręcznik nie zawiera wiedzy na temat treningu sportowego. Jest ona zbyt specjalistyczna i zmienna w czasie. Powinna być ( i tak jest w rzeczywistosci) własnością jej twórcy".
Ciekawe, rzeczywiście nic o treningu nie ma ? To o czym jest?

Zbyt specjalistyczna
zmienna w czasie
powinna być własnością twórcy

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się Twórca nią dzielił.
Mam mieszane uczucia - zmienna w czasie ? Czy ja wiem ? Czy tak wiele się w treningu biegowym w ciągu 50 lat zmieniło ?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Ciekawe, rzeczywiście nic o treningu nie ma ? To o czym jest??
Książka jest podręcznikiem dla studentów, pomocą dla trenerów, instruktorów oraz dla nauczycieli wych fiz. Jest napisana bardzo prostym zrozumiałym dla wszystkich językiem, rzeczywiscie nie zagłebia sie w planowanie treningu, nie rozpisuje go na cykle. Omawia technikę i metodykę. Opisuje najczestsze błedy wposzczególnych konkurencjach la (cały dział o biegach łacznie z rysunkami) i posoby ich usuwania.

FREDZIO pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się Twórca nią dzielił.(wiedzą)
Mam mieszane uczucia - zmienna w czasie ? Czy ja wiem ? Czy tak wiele się w treningu biegowym w ciągu 50 lat zmieniło ?
Wg mnie był to świadomy wybór autora, aby uniknąc kontrowersji - podręcznik musi być obiektywny, a sposoby interpretacji teorii treningu nie są jednoznaczne. Trener Król cos mówił o sztuce treningu biegów średnich i pomimo, że to dośc górnolotnie zabrzmiało to wpisuje się to w zdania ze wstępu ksiazki, nieprawdaż?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No tak, ale myślę, że pewne sprawy są niezmienne - trening - odpoczynek - trening - odpoczynek, różnorodność bodźców itd
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:No tak, ale myślę, że pewne sprawy są niezmienne - trening - odpoczynek - trening - odpoczynek, różnorodność bodźców itd
I to jest prawidło, oczywista oczywistość, dla niektórych banał, z czego sobie zdaje sprawę, aczkolwiek warto taką i inne zasady przypominać nie wchodząc za głeboko w detale. Z wywiadu ze Zb Królem ( nota bene bdb :hejhej: ) wyciągnąłem wniosek, po głebszym zastanowieniu, że gdybyś Fredzio drązył temat, to trener musiałby Ci opisać całą swoją szkołę i filozofię treningu. Na niektóre Twoje pytania padały wymijajace odpowiedzi, czemu w sumie sie nie dziwię. Np. czy siła powinna być przed wybieganiem czy po, juz niepamietam dokładnie.
Patrząc syntetycznie na proces treningowy konkretnego trenera nasuwa się myśli że jest to ciekawe z punktu widzenia poglądowego. Sposób trenowania zawodników jest specyficzny dla trenera Króla, wiecej powiem, ilu trenerów tyle szkół - polemika z tego typu wypowiedziami, wykładami , jak zwał tak zwał, z jednej strony nie przystoi (osiągniecia), a z drugiej nie ma ona sensu, bo jak udowodnic, że sie ma rację, albo że jej ktoś nie ma? Prawda?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No tak, zresztą to nie tylko z rozmów z trenerem Królem potezba indywidualnego podejścia wynika: Cavova, Gajdus.

Ale do tego trzeba mieć już jakąś wiedzę, początkującemu biegaczowi trzeba dać jakieś "ramy".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ