6 weidera

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bartex135
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Moje pytanie jest proste.... Czy tzw szóstka waidera wpływa w jakiś sposób na trening? Czy jest ona korzystna czy raczej nie za bardzo dla "długasa"? Prosze o jak najliczniejsze odpowiedzi.
PKO
Rafał
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zaczęły mnie boleć plecy i to był początek moich problemów z plecami (być może źle technicznie to robiłem - trzeba uważać); jednakże silę mięśni brzucha wzmacnia to bardzo!
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiście że jest dobra wzmacnia mięśnie brzucha. Ale należy też pamiętać o równoczesnym wzmacnianiu grzbietu i innych mięśni.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafał pisze:zaczęły mnie boleć plecy i to był początek moich problemów z plecami (być może źle technicznie to robiłem - trzeba uważać); jednakże silę mięśni brzucha wzmacnia to bardzo!
Musiałeś to źle robić bo te ćwiczenia są właśnie na odciążeniu odcinka lędźwiowego czyli nie można odrywać dolnej części pleców od podłoża.
Awatar użytkownika
olusl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest skuteczna na mięśnie brzucha, jednak dla niektórych jest to trudne i nie wyrabiają całego okresu treningowego. :)
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ćwiczyłem z kolegą ....w hotelu tę 6 weidera, wbrew pozorom nie jest to łatwe jeśli chce się to dobrze technicznie zrobić TZN. zachować pozycję leżąco nie odrywając grzbietu od podłoża
ale to działa na mięśnie brzucha i zgadzam się z przedmówcami ,że na grzbiet są lepsze ćwiczenia jak pisze Still Runner, drabinka , laweczka , materac , o szczegóły pytajcie trenerów LA
Tomek
rraadd
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja robię 6 Weidera jz 4 raz ;-) jestem zwolennikiem tego rodzaju ćwiczeń i jak na razie zadnych negatywnych doświadczeń nie miałem :oczko:

ale fakt- trzeba bardzo dokładnie robić te ćwiczenia technicznie zeby nie zrobić sobie kontuzji :oczko:
ja miałem o tyle dobrze ze u mnie na siłowni był kiedyś pokaz techniki tych cwiczeń i skorzystałem z tego....
dla początkujących można zastosować urposzczoną wersję ćwiczen- to znaczy bez każdorazowego podrywania nóg z podłoża w ćwiczeniu numer 2 i 4....
jeśli ktoś miałby jakieś pytaniea- służe pomoca :oczko:
bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
bartex135
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki ludzie za odpowiedzi. Ale ja chciałem dokładniejszej odpowiedzi. Czyli czy ta szóstka jest korzystna i czy nie przeszkadza w treningach a także w zawodach? Chyba rozumiecie o co mi chodzi;/ Czy nie bardzo ?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co cie nie zabije to cię wzmocni :) Dlaczego miała by ci przeszkadzać? No chyba że na dzień przed startem zrobisz ostatni dzień ćwiczeń.
bartex135
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki :) A mam jeszcze pytanko....czemu mnie skurcz złapał podczas 15 dnia....tzn wczoraj....hmmm to było podczas 5 ćwiczenia....robie je nie poprawnie? Robie podobnie do rowerka tyle że prostuje nogi do samej ziemi ? Jak dokładnie to ma wyglądać? Mam nadzieje że dobrze to robie? Hmmm 12 powtórzeń czyli 24 razy zmiana nóg w powietrzu(12 razy lewa 12xprawa) i tak 12 razy ....hmm dobrze ;P?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skurcz czego brzucha czy nogi?? Pewnie dlatego że brzuch był już zmęczony i sam się zaczął kurczyć przy nie wielkim napięciu.
bartex135
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To nie był skurcz brzucha.....tylko skurcz prawej łydki.....3 minuty mnie trzymał zanim go wyprostowałem :/ Jak robić to 5 ćwiczenie dokładnie hmmm ?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartex135 pisze:To nie był skurcz brzucha.....tylko skurcz prawej łydki.....3 minuty mnie trzymał zanim go wyprostowałem :/ Jak robić to 5 ćwiczenie dokładnie hmmm ?
Łydki?? to ja nie wiem jak to możliwe, ale może to być spowodowane treningiem wcześniejszym, może przemęczyłeś łydki :) ale może za bardzo się spinałeś:) ogólnie powinno się wykonywać to ćwiczenie tak że jedna noga leży na podłożu a druga jest zgięta pod kątem 90 stopni w stawie kolanowym i biodrowym i można zadzierać palce u stóp do góry zapobiegnie to twoim skurczą łydek :) kładziesz jedną zginasz drugą. a górna cześć tułowia uniesiona. Ale ja to wykonywałem inaczej jest to trudniejszy sposób utrzymywałem nogi w górze nie kładąc ich na podłożu.
bartex135
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To możliwe że się spinałem troche;p ja też wykonuje tak jak Ty czyli cały czas mam nogi w powietrzu podczas ćw 5 :)haha ;p dizęki za odpowiedzi
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ