interpretacja planu treningowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam mam takie pytanie a właściwe prośbę o pomoc w interpretacji planu http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=316
jest tam coś takiego jak fartelek. W opisie jest napisane, że odcinki biegamy im krótsze tym szybciej a jednocześnie w tabeli z rozpiską jest zaznaczone "fartelek na 85%" to jak to w końcu rozumieć ?:)
PKO
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tu wg mnie chodzi o to, że jeśli masz przykładowo 6x3km to jeśli zbyt szybko rozwiniesz prędkość, to już przy pierwszym szybszym odcinku osiągniesz efekt tzw. spuchnięcia i sił Ci nie starczy na kolejne kilkanaście km.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To znaczy ze takiego tetna masz nie przekraczac na tych fartlekach. A jak je biegac to wyjdzie w praktyce.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Fartlek ma być poza tym "zabawą" więc trudno tak dokłądnie to rozpisać.
Ale - myślę, że to mozę być jakaś wskazówka dla nas (dla bieganie.pl) że dla początkującego fartlek moze być trudny do realizacji bo do tego trezba dobrze czuć własny organizm.
Dlatego na przyszłość trezba będzie może bardziej dokłądnie opisywac co robić.

Zresztą zabawę można rozumieć w rózny sposób.
Jeśli naprzykład ustawimy w pulsometrze, że biegniemy 60 s z intensywnością np do 175 bpm a przerwe robimy tak długą aż tętno spadnie do 130 bpm - to jak dla mnie to tez jest fartlek, inna forma zabawy, dobra zwłaszcza dla początkującego bo pulsometr mu mówi co ma robić.
Eaxene
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Edi pisze: W opisie jest napisane, że odcinki biegamy im krótsze tym szybciej a jednocześnie w tabeli z rozpiską jest zaznaczone "fartelek na 85%" to jak to w końcu rozumieć ?:)
No ale zrobienie odcinka 1' na 85%, a 6' na 85 % bedzie się różniło dosyć prędkością...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

85% to 85 %. Ale fartlek to są krótkie odcinki - zazwyczaj. 6 minut to już nie jest krótko.
Tygrysi@tko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:85% to 85 %. Ale fartlek to są krótkie odcinki - zazwyczaj. 6 minut to już nie jest krótko.
racja
poza tym fartlek ma gwarantować zmienność pracy mięśniowej i jest błędnie nazwany w przypadku biegów dłuższych

nazwałbym to WT (jeśli tempo jest jednostajne - j.w. 85%)

fartlek jest mylony z zabawą biegową, a ta z kolei nie ma się nijak w sporcie zaawans. do amatorskiego
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fartelek z tym okresleniem spotkałem się tez w opisach treningów wjęzyku angielskim w MTB. Dla mnie taki fartelek to taki rodzaj zabawy że ruszamy na trening w teren urozmaicony i biegniemy leciutko tlenowo i raz na jakiś czas jak np. góreczka to atakujemy ja mocno na góreczce popuszczamy to za jakiś czas ścieżka to przyspieszamy zakręt popuszczamy.Czyli tkai trening tlenowy ale urozmaicany spontanicznie przyspuieszeniami mocniejszymi odcinkami ale wszystko bez mocnego zaginania, króciutko zrywowo coś takiego. Prawda jest taka że przy wszelkiego rodzaju zrywach prqacuja mocno mieśnie ścięgna i też biorac do tego teren uzrozmaicony to jest swego rodzaju trening siły i wytryzmałości biegowej budowanie podstaw mieśniowych do biegania.

Tompoz
Tompoz
Eaxene
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No tak, przyznaje się do błędu;) Troche inaczej interpretowałem fartlek, no ale 6 lat byłem sprinterem więc wymówkie mam :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ