Komentarz do artykułu Alan WEBB - rozmowa dla kidsrunnig.com
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mnie w tym kontekście interesuje bardziej system szkolenia dzieci w Stanach. Widać olbrzymi postęp w bieganiu w USA w porównaniu do sytuacji sprzed kilku lat.
Mozę to nie tylko kwestia tych programów o których mówił Terrence Mahon w wywiadzie: http://bieganie.pl/?show=1&cat=34&id=393 ale naprzykład kwestia szkolenia młodzieży?
Nie od dzisiaj wiadomo, ze nasi Juniorzy są w wielu dyscyplinach NAJ. Tylko że potem nie rosną z nich NAJ seniorzy.
Wiem, że piłowanie młodzieży jest bardzo nęcące bo efekty przychodzą bardzo szybko.
Ale to na krótką metę.
Mozę to nie tylko kwestia tych programów o których mówił Terrence Mahon w wywiadzie: http://bieganie.pl/?show=1&cat=34&id=393 ale naprzykład kwestia szkolenia młodzieży?
Nie od dzisiaj wiadomo, ze nasi Juniorzy są w wielu dyscyplinach NAJ. Tylko że potem nie rosną z nich NAJ seniorzy.
Wiem, że piłowanie młodzieży jest bardzo nęcące bo efekty przychodzą bardzo szybko.
Ale to na krótką metę.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ja mysle, ze przepis na dobre szkolenie jest prosty. Po pierwsze zamiast tworzyc pseudo kadry. Lepiej dac pieniadze stricte na danego zawodnika i z tego 20 czy 10% jest przeznaczone dla trenera. Wtedy trenerowi bedzie zalezalo zeby zawodnik biegal jak najdluzej. Bo im lepszy bedzie tym wiecej pieniedzy bedzie do podzialu. Wiadomo w przypadku 14 latkow trener bedzie ich musial miec powiedzmy 10 zeby mu sie oplacalo. Jezeli trener jest zainteresowany szkoleniem tylko i wylacznie mlodziezy moze sie dogadywac z trenerem ktory lubi starszych zawodnikow i wtedy zasady uzgadniaja miedzy soba i trener mlodszych oddaje zawodnika drugiemu trenerowi. Bo to co sie obecnie dzieje to jest jakas paranoja. Szkolenie maja wszyscy tylko jest jeden problem to szkolenie nie dziala.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl