Zrobilismy rozmowę z trenerem Królem.
Zanim ją przepiszemy to jeszcze trochę czasu minie i w jej trakcie przepisywania pojawi się trochę pytań. Jeśli by ktoś z was miał jakies pytania to śmiało - jeśli będą inne niż te już w rozmowie zadane - to zadamy je.
Pytania do trenera Króla
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Panie Zbigniewie,
Czy kontuzje Pawła Czapiewskiego nie były błedem trenerskim i przeciazeniem organizmu zawodnika? Osobiscie byłem na kilku wykładach Pana i i mam gdzies jeszcze plan Czapiego który Pan przytaczał. Sam zadałem juz to pytanie w 2002 czy 2003 roku, a Pan, jesli dobrze pamietam, odpowiedział ze po wnikliwiej analizie poprzedniego treningu zawodnika który bazował na delikatnych bodźcach nadszedł czas na wyniki wiec i organizm trzeba bardziej bodźcować. Co Pan moze powiedzieć teraz, z perspektywy kilku lat ?
Czy kontuzje Pawła Czapiewskiego nie były błedem trenerskim i przeciazeniem organizmu zawodnika? Osobiscie byłem na kilku wykładach Pana i i mam gdzies jeszcze plan Czapiego który Pan przytaczał. Sam zadałem juz to pytanie w 2002 czy 2003 roku, a Pan, jesli dobrze pamietam, odpowiedział ze po wnikliwiej analizie poprzedniego treningu zawodnika który bazował na delikatnych bodźcach nadszedł czas na wyniki wiec i organizm trzeba bardziej bodźcować. Co Pan moze powiedzieć teraz, z perspektywy kilku lat ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Oczywiście zadałem to pytanie i Trener Król na nie odpowiedział.
Co więcej to samo pytanie zadałem Pawłowi Czapiewskiemu z którym po niedzielnym Memoriale Kusocińskiego długo rozmawiałem. Bardzo ciekawe rozmowy.
Dygresja. Lista nagranych a nieprzepisanych wywiadów, rozmów szybko powiększa się i nie ma czasu na przepisanie wszystkiego.
Czekają (nagrania chronologiczne):
Paweł Januszewski
Antoni Niemczak
Grzegorz Gajdus
Małgorzata Sobańska
Kennenisa Bekele
Haile Gebrselassie
Jos Hermens
Zbigniew Król
Paweł Czapiewski
Co więcej to samo pytanie zadałem Pawłowi Czapiewskiemu z którym po niedzielnym Memoriale Kusocińskiego długo rozmawiałem. Bardzo ciekawe rozmowy.
Dygresja. Lista nagranych a nieprzepisanych wywiadów, rozmów szybko powiększa się i nie ma czasu na przepisanie wszystkiego.
Czekają (nagrania chronologiczne):
Paweł Januszewski
Antoni Niemczak
Grzegorz Gajdus
Małgorzata Sobańska
Kennenisa Bekele
Haile Gebrselassie
Jos Hermens
Zbigniew Król
Paweł Czapiewski
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No nazwiska etiopskich legend będą mocną siła portalu:)
pan Mamiński zarzuca p.Królowi opiekowanie się zbyt duża grupą zawodników. Ja uważam że o tych decydujących o medalu na imprezie typu MŚ czy IO właśnie decyduje to indywidualne podejście. Fajnie sie trenuje w grupie, ale w ostatnich dniach przed startem duże znaczenie ma świadomość że kilka osób specjalnie, tylko o nas dba, jest wyłącznie do naszej dyspozycji. Trener prowadzi zawodników b.zbliżonych dystansów 800-1500 to sprawia ze wszyscy beda mieli ten najważniejszy etap przygotowań prowadzony w podobnym czasie. A wg mnie w ostatnich 2-3 tygodniach trener musi być na 90% treningów. Dodatkowo może Czapiemu lepiej trenuje sie w Font Romeu a Janowskiej w Potchesfroom?
pan Mamiński zarzuca p.Królowi opiekowanie się zbyt duża grupą zawodników. Ja uważam że o tych decydujących o medalu na imprezie typu MŚ czy IO właśnie decyduje to indywidualne podejście. Fajnie sie trenuje w grupie, ale w ostatnich dniach przed startem duże znaczenie ma świadomość że kilka osób specjalnie, tylko o nas dba, jest wyłącznie do naszej dyspozycji. Trener prowadzi zawodników b.zbliżonych dystansów 800-1500 to sprawia ze wszyscy beda mieli ten najważniejszy etap przygotowań prowadzony w podobnym czasie. A wg mnie w ostatnich 2-3 tygodniach trener musi być na 90% treningów. Dodatkowo może Czapiemu lepiej trenuje sie w Font Romeu a Janowskiej w Potchesfroom?
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rozumiem że jest to pytanie o efektywnośc treningu w tak duzej grupie na tak wysokim poziomie.Fist pisze:No nazwiska etiopskich legend będą mocną siła portalu:)
To ja jeszcze jedno pytanko natury praktycznej. Zbliza się BPS przed Olimpiadą czy juz Ma Pan rozpisane treningi tempowe co do sekund lub czy wprowadza Pan korekty na kazdym treningu.?