Pytania do trenera Króla

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zrobilismy rozmowę z trenerem Królem.
Zanim ją przepiszemy to jeszcze trochę czasu minie i w jej trakcie przepisywania pojawi się trochę pytań. Jeśli by ktoś z was miał jakies pytania to śmiało - jeśli będą inne niż te już w rozmowie zadane - to zadamy je.
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panie Zbigniewie,
Czy kontuzje Pawła Czapiewskiego nie były błedem trenerskim i przeciazeniem organizmu zawodnika? Osobiscie byłem na kilku wykładach Pana i i mam gdzies jeszcze plan Czapiego który Pan przytaczał. Sam zadałem juz to pytanie w 2002 czy 2003 roku, a Pan, jesli dobrze pamietam, odpowiedział ze po wnikliwiej analizie poprzedniego treningu zawodnika który bazował na delikatnych bodźcach nadszedł czas na wyniki wiec i organizm trzeba bardziej bodźcować. Co Pan moze powiedzieć teraz, z perspektywy kilku lat ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oczywiście zadałem to pytanie i Trener Król na nie odpowiedział.
Co więcej to samo pytanie zadałem Pawłowi Czapiewskiemu z którym po niedzielnym Memoriale Kusocińskiego długo rozmawiałem. Bardzo ciekawe rozmowy.

Dygresja. Lista nagranych a nieprzepisanych wywiadów, rozmów szybko powiększa się i nie ma czasu na przepisanie wszystkiego.
Czekają (nagrania chronologiczne):

Paweł Januszewski
Antoni Niemczak
Grzegorz Gajdus
Małgorzata Sobańska
Kennenisa Bekele
Haile Gebrselassie
Jos Hermens
Zbigniew Król
Paweł Czapiewski
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nazwiska etiopskich legend będą mocną siła portalu:)

pan Mamiński zarzuca p.Królowi opiekowanie się zbyt duża grupą zawodników. Ja uważam że o tych decydujących o medalu na imprezie typu MŚ czy IO właśnie decyduje to indywidualne podejście. Fajnie sie trenuje w grupie, ale w ostatnich dniach przed startem duże znaczenie ma świadomość że kilka osób specjalnie, tylko o nas dba, jest wyłącznie do naszej dyspozycji. Trener prowadzi zawodników b.zbliżonych dystansów 800-1500 to sprawia ze wszyscy beda mieli ten najważniejszy etap przygotowań prowadzony w podobnym czasie. A wg mnie w ostatnich 2-3 tygodniach trener musi być na 90% treningów. Dodatkowo może Czapiemu lepiej trenuje sie w Font Romeu a Janowskiej w Potchesfroom?
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fist pisze:No nazwiska etiopskich legend będą mocną siła portalu:)

pan Mamiński zarzuca p.Królowi opiekowanie się zbyt duża grupą zawodników. Ja uważam że o tych decydujących o medalu na imprezie typu MŚ czy IO właśnie decyduje to indywidualne podejście. Fajnie sie trenuje w grupie, ale w ostatnich dniach przed startem duże znaczenie ma świadomość że kilka osób specjalnie, tylko o nas dba, jest wyłącznie do naszej dyspozycji. Trener prowadzi zawodników b.zbliżonych dystansów 800-1500 to sprawia ze wszyscy beda mieli ten najważniejszy etap przygotowań prowadzony w podobnym czasie. A wg mnie w ostatnich 2-3 tygodniach trener musi być na 90% treningów. Dodatkowo może Czapiemu lepiej trenuje sie w Font Romeu a Janowskiej w Potchesfroom?
Rozumiem że jest to pytanie o efektywnośc treningu w tak duzej grupie na tak wysokim poziomie.
To ja jeszcze jedno pytanko natury praktycznej. Zbliza się BPS przed Olimpiadą czy juz Ma Pan rozpisane treningi tempowe co do sekund lub czy wprowadza Pan korekty na kazdym treningu.?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ