Ćwiczenia sprawnościowe
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moje pytanko dotyczy momentu wykonywania ćwiczeń sprawności ogólnej. Czy jest jakieś uzasadnienie dla wykonywania tych ćwiczeń właśnie po bieganiu, a nie np. rano, wieczorem...?
Schudnąć bez wysiłku...się nie da!
Mieśnie muszą być rozgrzane, możesz sobie zrobić 10` truchtania + kilka przebieżek i wykonać gimnastykę rozciągającą czy sprawność. Wówczas moższ i rano, i wieczorem.
Po drugie - "strecznig" robi się zaraz po treningu. Przyspiesza to regenerację mięśni, naciągasz je, chronisz przed kontuzjami etc. Dlatego rozciąganie lepiej robić profilaktycznie po każdym treningu.
Po drugie - "strecznig" robi się zaraz po treningu. Przyspiesza to regenerację mięśni, naciągasz je, chronisz przed kontuzjami etc. Dlatego rozciąganie lepiej robić profilaktycznie po każdym treningu.
- beata
- Ekspert/Trener
Po bieganiu, jak zauważył Tomasz, mięśnie są rozgrzane. Czyli większa elastyczność, mniejsze ryzyko kontuzji, itp.Marcin-ek pisze:Czy jest jakieś uzasadnienie dla wykonywania tych ćwiczeń właśnie po bieganiu, a nie np. rano, wieczorem...?
Po drugie - w moim przynajmniej przypadku tak jest, że jak już wychodzę na trening, to łatwiej mi jednym ciągiem zrobić i sprawność, i coś tam jeszcze.
Osobno, w innym podejściu, po prostu nie chciało by mi się nic robić - znowu trzeba by się przebrać, potem wykąpać ... A jak wyjdę na trening biegowy, to te 20-30min. więcej na sprawność, różnicy nie robi.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Można robić o innej porze niż główny trening, ale zawsze takie ćwiczenia powinny być poprzedzone rozgrzewką.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl