Mój plan treningowy - Help me

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
atomówka123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam! Jestem dziewczyną, mam 19 lat i biegam od ok. 2 lat. Napisałam sobie plan treningowy i byłabym wdzięczna gdybyście mi go sprawdzili i ewentualnie poprawili, dali jakieś rady :) Mój czas na 800m to około 2,30 albo teraz już nawet mniej. Przygotowuję się do startu na 5000m (maksymalny czas to 21 minut) ale chciałabym też poprawić szybkość, ponieważ mam też w planie bieg na 1500m. Oto mój plan:

PONIEDZIAŁEK
-trucht 2 km
-rozciąganie + 4 przebieżki
-2x200m (po 35s), 2x400m (po 1,20min) z przerwami ok. 3,5 min
-rozbieganie 4 km

WTOREK
-trucht 3-4km
-rozciąganie + 6 przebieżek
-płotki
-rozbieganie 2km

ŚRODA
-trucht 2km
-rozciąganie + 4 przebieżki
-4x500m (czasy ok. 1,50; 1,47; 1,45; 1,43 z przerwą 3,5 min)
-rozbieganie 2 km

CZWARTEK
-trucht 2 km
-rozciąganie
-II zakres 4km
-6 przebieżek
-rozbieganie ok. 0,5 km

PIĄTEK
-trucht 3-4km
-rozciąganie + 6 przebieżek
-skipy A,B,C + wieloskok (po 3 razy)
-rozbieganie 3 km

SOBOTA
-trucht 2 km
-rozciąganie +4 przebieżki
-5x400m (po około 1,20min; przerwa 3,5 min)
-rozbieganie 1 km

NIEDZIELA
-wycieczka biegowa 6-8 km

Co myślicie o tym planie??
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Myślimy, że może przydałby się Tobie trener?
Masz taką możliwość - jakiś klub, choćby na dochodne - raz w tygodniu?
Plan ustala się na bieżąco, i na każdy kolejny tydzień będzie on nieco inny. Ty rozpisałaś sobie jeden tydzień, a co z resztą?
Kiedy masz docelowy start?
To wszystko jest ważne, plan nie wisi w próżni, tylko musi być do czegoś dowiązany.
atomówka123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja trenuję w małym klubie w mojej miejscowości ale nie jestem zadowolona z mojego trenera :( Miałam różne plany jednak wszystkie były tylko na wytrzymałość, prawie w ogóle szybkości. Gdy poprosiłam go o jakieś bardziej szybkościowe dodał mi tylko raz w tygodniu 8x150m. Bieg na 5000m ma być w niedziele za tydzień, myślę że jestem w miarę przygotowana żeby zmieścić się w 21 min. Gdyby mi się to udało wezmę udział w mistrzostwach Polski (pod koniec lipca) i własnie na te zawody chciałabym się dobrze przygotować. A ogólnie to chciałabym też szybkość poprawić bo po wakacjach będę jeszcze startować na inne krótsze dystanse na bieżni
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Twój trener ma rację - jaka prędkość jest potrzebna na prędkość na 21 minut na 5km? to 4:12/km, czyli 50,5s na 200m, 1:41 na 400m. Wszystko biegane szybciej to jest szybkość. 200tki po 35s to tempo na 2:55km - zupełnie niepotrzebne w tym wypadku, podobnie jak te 500tki. W biegu na 21m na 5km szybkość ma marginalne znaczenie, liczy się utrzymywanie tempa, a to może być problemem przy bieganiu 40-50km tygodniowo jak w tym planie.

Poza tym trening szybkości nie polega na bieganiu 500-tek czy 200-tek. Na ten temat można zresztą długo mówić.

Czyli - kombinujesz zupełnie odwrotnie niż powinnaś. Lepiej zdaj się na trenera.
atomówka123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli powinnam robić więcej dłuższych wybiegań? A trening szybkości to w takim razie jaki jest? Jeżeli np za kilka miesięcy chciałabym zrobić jakiś wynik na 1500... A z moim trenerem ciężko jest się dogadać dlatego tutaj napisałam :(
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Trening szybkości w twoim przypadku to 1-2 razy w tygodniu bieganie odcinków 60-120m mocno i na długiej przerwie. Pytanie - czy i kiedy taki trening stosować, bo to zależy od wielu czynników.

Trening pod 1500m to trudniejsza sprawa, bo potrzeba poprawienia wszystkiego - wytrzymałości, siły, ogólnej sprawności, wytrzymałości tempowej. Ale w twoim przypadku podstawą będzie bieganie więcej niż te 40km tygodniowo. Zerknij na plan treningowy do egzaminów, pod 800-1500m. Na tej podstawie możesz coś kombinować, zamiast dni wolnych zrobić rozbiegania. Ale bieganie mniej niż 6km raczej nie ma sensu, chyba że jest to rozgrzewka.

Jak nie możesz się dogadać z trenerem, to znajdź innego. Bez trenera daleko nie zajedziesz, bo w tym wieku musisz poprawić wszystko: wybiegać się, sprawność, technikę biegu. Poza tym jeśli będziesz trenować sama, a nie z grupą, to też nie będzie to samo.

Trening generalnie to sprawa bardziej skomplikowana niż myślisz, najlepsi trenerzy szkolą się latami, nie dorównasz im, rozpisując sobie sama plan. To może fajnie wyglądać na papierze, ale się nie sprawdzi w praktyce.
atomówka123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wytrzymałość, siłę i ogólną sprawność mam tylko brak szybkości :(:(:( W tym roku zdawałam maturę i będę zdawała na AWF mam nadzieję że się dostane może tam zacznę porządnie trenować :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ