1000m poprawa czasu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Hunter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Mam pytanie odnośnie dystansu 1000m. Aktualnie przebiegam ten dystans z dosyć kiepskim czasem ok.4 minuty chciałbym w ciągu roku zejść do ok. 3 minut. Stąd moje pytanie czy ktoś z kompetentnych osób mógłby napisać jakiś plan treningowy. Szukałem na forum i znalazłem kilka planów ale żaden mi nie odpowiada głównie z powodu niejasności.
Kilka informacji o sobie mam 18 lat 184 cm wzrostu 66 kg wagi. Biegam co 2 dni ale głównie swoim tempem dla przyjemności ok.10 km.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skorzystaj z planów zamieszczonych na stronie. Najpierw jakiś wprowadzający a potem stricte do egzaminów
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Enliven
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skontaktowanie się z trenerem z pobliskiego klubu będzie najlepszym rozwiązaniem.
~~ Niektóre nałogi czynią silniejszym! RUN! ~~
danwan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja bym Ci radził zalorzyć zeszyt trenigów tak byś mógł zobaczyć swoje postępy i czy twoje załorzenia treningowe są realizowanezgodnie z wcześniejszym planem. Ma być to coś na wzór samokontroli.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

żaden mi nie odpowiada głównie z powodu niejasności.
Napisz czego nie rozumiesz
Mateusz
Dare for more!
Hunter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok skorzystałem z planu znajdującego się na stronie i do tego zaczne prowadzić dzienniczek postępów. Co do nie jasności to trochę ciężko bez pulsometru oszacować ile procent maksymalnego tętna wykorzystuje. W planie jest napisane,że np: >75% jest to prędkość przy której zaczyna się pojawiać głębszy oddech ale nadal jest to intensywność konwersacyjna. W polskiej szkole treningu jest to tzw. intensywność I zakresu; i porównać to z tym - 75-80% oddech jest głębszy mówienie jest już utrudnione. W polskiej szkole treningu jest to tzw. intensywność II zakresu; Trudno jest mi oszacowć czy jak rozmawiam i biegne urywając zdania to jest to 1 zakres czy drugi. Stosuje ten plan już tydzień i biegam takim tępem, że jest mi dosyć ciężko mówić-myślę , że większy wysiłek przyniesie lepsze rezultaty.
Czekam na Wasze opinie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ