Drugi oddech
-
- Dyskutant
Proste pytanie. Czy można złapać drugi oddech w czasie biegu na 1500m lub 3000m czy raczej musi być to dłuższy bieg? Kolejne pytanie, czy możliwe jest złapanie drugiego oddechu na treningu ? Trzecie pytanie, czym się "objawia" drugi oddech, tzn. kiedy można powiedzieć, żę jest to drugi oddech na 100% ?? 

Wówczas następuje równowaga pomiędzy zużyciem a zapotrzebowaniem na tlen, oraz między produkcją a wydalaniem dwutlenku węgla. Procesy rozpadu i syntezy zaczynają osiągać równowagę. Dzieje się tak dlatego, ponieważ procesy tlenowe w organizmie działają z „opóźnieniem” – po prostu organizmowi zajmują więcej czasu.
Jedni mówią, że następuje to po 40s, inni, że po 2`. Kiedy to jest na 100% określić nie można, to jest płynne i złożone, nie zaś skokowe.
Jedni mówią, że następuje to po 40s, inni, że po 2`. Kiedy to jest na 100% określić nie można, to jest płynne i złożone, nie zaś skokowe.
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
czy drugi oddech mozna rozpatrywac w innych kategoriach niz ciekawostka?
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Zaprawiony W Bojach
Fist być moze jao ciekawostka. A moze to jest tylko nazwa bo skoro dryugi oddech jest uznany jako wyrównaie sie procesów tlenwocyh w organiźmie to mzoe poprostu nazwa powinan być inna. Ja osobićie tegonie zauwazam. Aczkolwiek po około 2 km już biegnie się inaczej niż pierwsze 1,5 km. Zagadnienie ciekawe ale chyba na pełne fizjologiczne wyjanienie tego fakt będziemy musieli aczekąć kilka dobrych lat. 

gg 3305061
-
- Zaprawiony W Bojach
Też to zauważam, nie wiem, czy to zasługuje u mnie na profesjonalną
nazwę "drugiego oddechu", ale po około 30 minutach (5-6km) po prostu zaczyna mi się chcieć biec, czuję się lepiej, niż na początku biegu. Skok samopoczucia jest naprawdę zauważalny, potrafię po prostu powiedzieć: "O, właśnie w tej chwili mi się to włączyło
I zanim znów mnie zmęczenie dopadnie, mogę jeszcze prawie godzinę biec praktycznie na luzie 

-
- Stary Wyga
bansen- mam podobnier
po przebiegnieciu sporego odcinka- własnie po jakichś 30 minutach nabieram sił jakby od nowa i wtedy moge biec i biec
tempo wteyd tez mogę zwiększyć nieco i biegnie mi się doskonale 
po przebiegnieciu sporego odcinka- własnie po jakichś 30 minutach nabieram sił jakby od nowa i wtedy moge biec i biec

bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
minął roczek ;-)
-
- Dyskutant
mam to samo
ja podzielam zdanie o wyrównaniu procesów tlenowych
nic na ten temat nie wiem ale ta teoria jest bardzo logiczna
ja podzielam zdanie o wyrównaniu procesów tlenowych
nic na ten temat nie wiem ale ta teoria jest bardzo logiczna

[size=125][color=green][u]
Nie o góry ale o kretowiska się potykamy.
[/u][/color][/size]
Nie o góry ale o kretowiska się potykamy.
[/u][/color][/size]
Z tymi 30 minutami jest tak, że dopiero po około 25-30` wykorzystanie tłuszczów, przy niskiej intensywności, osiąga swoją optymalną wartość. Kiedy organizm się „przestawi” na tłuszcze, to biegnie się bardziej ekonomicznie pod względem energetycznym.rraadd pisze:bansen- mam podobnier
po przebiegnieciu sporego odcinka- własnie po jakichś 30 minutach nabieram sił jakby od nowa i wtedy moge biec i biectempo wteyd tez mogę zwiększyć nieco i biegnie mi się doskonale
-
- Rozgrzewający Się
za każdym razem, przychodzi taki moment-czuje, że juz nie dam rady biec dalej...Potem jednak przychodzi, taki cudowny, boski stan... I biegnę dalej
anulka -wieczorna biegaczka
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Paula Radcliffe już po 1' osiąga drugi oddech, kiedyś się mi obiło o uszy. A tak ze swojego doświadczenia to różnie bywa, zależne to było od wytrenowania i wypoczynku.