Bieganie raz albo dwa lub trzy razy dziennie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Co myslicie o tym, zeby biegac dwa razy dziennie lub trzy? Czy to lepiej niz raz?
PKO
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Napewno lepiej jezeli chcesz się zajechać w kilka dni. Ale treniengi to sie robi 2 razy dziennie po przekoroczeniu jakos 140 km tygodniowo chyba. dokałnie nie pamiętam.
gg 3305061
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:50

Nieprzeczytany post

Podobno mozna robić 2x dziennie w celu zwiekszenia VO2max. Tak gdzies wyczytalem. O trzech razach nie slyszalem zeby ktos stosowal, no chyba ze tak jak BROWSER pisze: <chcesz się zajechać> :oczko:
pichotnik

Nieprzeczytany post

Dziekuje za kolejne odpowiedzi na tym forum z cyklu 'chyba', 'raczej, 'nie wiem, ale z checia cos tam naskrobie, bo mam wolna chwile' :ojnie: Zaczynam sie czuc zazenowany czytajac to forum.
Dzielenie begania na dwie czesci powoduje, ze jestem mniej zmeczony, a do tego latwiej mi zorganizowac czas. Dzieki temu za 'zajechania' mi dalej niz blizej. Nie biegam 140 km tylko na razie 90 i podzielenie tego na dwie czesci jest mi na reke.
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pichotnik : Nikt nikogo nie zmusza do czytania a tym bardziej do pisania na forum. Tylko po co zamieszczasz tutaj swoje posty? Żeby sie pochwalić jaki jesteś mocny ? Gwarantuję, że znajdziesz tutaj dziesiątki czy nawet setki biegaczy znacznie lepszych od Ciebie.A może oczekujesz, że wszyscy czekają tylko żeby odpowiedzieć na twoje pytanie i jesteś rozczarowany tym że na post wysłany o 9.41 wieczorem dostałeś do 7.34 rano następnego dnia tylko dwie odpowiedzi ?Nie dalej jak dzień czy dwa dni temu juz ktoś cie pytał o sens zadawania pytań na które , twoim zdaniem, znasz odpowiedzi. Jak widać nic do ciebie nie dotarło...
pichotnik

Nieprzeczytany post

Nie, ja mowie o bzdurnych tekstach jak Twoj nie na temat. Tobie tez nikt nie kaze czytac, pisac, odpowiadac i sie unosic:) Ale jak sie czujesz dobrze w roli porzadkowego to walcz dalej. Mi zalezy tylko na merytorycznej informacji. Jak dla mnie koniec offtopicowego tematu.
tomasz

Nieprzeczytany post

Więc ja Ci odpowiem. Przy 90km/tyd. nie ma sensu biegać 2x dziennie.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2008, 13:55 przez tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pichotnik : widzisz , jeden z wielu twoich problemów polega na tym że oczekujesz odpowiedzi takich jakie ty uważasz za właściwe i tylko takie uważasz za merytoryczne i jedynie słuszne.Problem w tym że nie masz racji ( pewnie jest to dla ciebie dziwne ) i twoją niewiedzę mogłoby z łatwością udowodnić wielu użytkowników forum. A całkiem przy okazji obrażasz innych . Jeżeli uważasz że na forum brak jest merytorycznych informacji to nikt nie zmusza cię do zaglądania tutaj.Możesz na przykład skorzystać z literatury fachowej ...
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:50

Nieprzeczytany post

pichotnik pisze:Co myslicie o tym, zeby biegac dwa razy dziennie lub trzy? Czy to lepiej niz raz?
W takim razie odp. teraz na temat: Mam gdzieś bieganie 2 a nawet 3x na dzien, nie potrzebuje takiego systemu...
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiscie ze mozna 2 albo 3 razy dziennie. Tylko pytanie brzmi. Co chcesz osiagnać? Trening 2 razy dziennie to standard u dobrych zawodnikow. 3 razy to poprostu rozlozenie mocnego akcentu na 2 jednostki. Czyli np. Jak chcesz zrobic 30' mocnego biegu + 10x200m podbiegi. To o 6 rano robisz 30', a o 10 lekka rozgrzewka i podbiegi.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Więc ja Ci odpowiem. Przy 90km/tyd. nie ma sensu biegać 2x dziennie.
Sens, to może i jest, tylko kto ma na to czas?

Już Nurmi mówił: "trenuj często, krótko i intensywnie".
Czasem faktycznie, i regeneracja, i efekty, są lepsze, kiedy zamiast raz dziennie 30km, zrobisz w dwóch wyjściach 15 i 10, szybciej i z rytmami.
Tylko po pierwsze, między dwoma jednostkami treningowymi w ciągu dnia, powinno się odpocząć. Po drugie - jaki masz cel? Co chcesz osiągnąć?

Jeśli masz czas i możliwości ku dobrej regeneracji, możesz biegać i 5 razy dziennie, może dokonasz dzięki temu jakiegoś spektakularnego przełomu w polskiej szkole biegów długich.
tomasz

Nieprzeczytany post

Czy ja wiem?
30km to już wycieczka biegowa (najczęściej). Da ona o wiele więcej efektów niż 2x15km. No ale co jeśli mamy zrobić 15km? Czy bodziec 2x7,5km to jest to samo co 15km na raz - chyba nie.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Czy ja wiem?
30km to już wycieczka biegowa (najczęściej). Da ona o wiele więcej efektów niż 2x15km. No ale co jeśli mamy zrobić 15km? Czy bodziec 2x7,5km to jest to samo co 15km na raz - chyba nie.
No nie, nie to samo - to jest inny bodziec, ale może warto czasem coś zmienić i ilość zamienić na jakość? Czasem to działa.
Po prostu spotykam się z podejściem typu: mam mało czasu na treningi, to zrobię dziś 30km (w domyśle - ma być to zamiast dwóch treningów i dwóch wyjść w tygodniu). I wpada się w taką kilometromanię.
A to nie tak. Czasem trzeba zrobić i trzydziestkę, ale kiedy ma to być tylko wypełniacz, to myślę, że dwa mniejsze objętościowo treningi zadziałają lepiej. Tylko trzeba mieć czas.
tomasz

Nieprzeczytany post

Do Beaty - może przetestuję to na wakacje? Na pewno podzielę się wrażeniami jak zachce mi się eksperymentować. Ale trochę się boję... :hejhej:

Do Wjotka - Bo po 2h rozbiegania zachodzą inne zmieny w organiźmie niż po 1h.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ