Zagrozenie maratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Nie wiedzialem jaki temat temu postowi nadac, zeby sie nie powtarzac. Jeszcze nie bieglem w zyciu maratonu i chcialbym przez te pare miesiecy, ktore mi pozostaly do pierwszego sie dobrze przygotowac. Co zrobic, zeby zminimalizowac wszelkie negatywne aspekty biegu maratonskiego?

Wiem, ze nalezy jesc weglowodany wczesniej i sie posilac zelami. Wiem, ze trzeba sie nawadniac (nie opijac nagle, tylko stopniowo). Oczywiscie dobre obuwie i ubranie. Co jeszcze zrobic, zeby jak najbezpieczniej przebiec maraton? Pomijam aspekt wytrenowania w celu osiagniecia dobrego wyniku, moje pytanie dotyczy tego co zrobic, zeby miec sie dobrze po biegu.
Jedno z pytan pomocniczych: ile tygodniowo nalezaloby biegac przed maratonem, zeby byc wytrenowanym na tyle dobrze, zeby te 42 km nie mogly spowodowac kontuzji?
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytasz o plany , ktore dawno mamy na stronie
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Koza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Były o regeneracji niedawno na forum:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=11379

I od jakiegoś czasu jest na stronie:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=643

PS. Do moderatorów: co sądzicie aby by dodać to do FAQ?
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pichotnik :

Po pierwsze - nie trzeba posilać się żelami.
Po drugie - nawadniać się specjalnie nie trzeba, trzeba po prostu dbać o to żeby organizm nie był odwodniony.
Po trzecie - nie ma takiego dystansu bieganego tygodniowo który zabezpieczałby przez ryzykiem kontuzji.
Po czwarte - i chyba najważniejsze: Użytkownik z kilkuset postami na forum biegowym powinien wiedzieć gdzie i jak odszukać potrzebne informacje.
pichotnik

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Pichotnik :
Bzdura
maneater1 pisze: Po drugie - nawadniać się specjalnie nie trzeba, trzeba po prostu dbać o to żeby organizm nie był odwodniony.
Bzdura
maneater1 pisze: Po trzecie - nie ma takiego dystansu bieganego tygodniowo który zabezpieczałby przez ryzykiem kontuzji.
Bzdura
maneater1 pisze: Po czwarte - i chyba najważniejsze: Użytkownik z kilkuset postami na forum biegowym powinien wiedzieć gdzie i jak odszukać potrzebne informacje.
Bzdura.

Za pozostale posty dziekuje. Proponowalbym tylko dokladniej czytac o co ktos pyta i jak sie nie ma nic do powiedzenia to nie odpowiadac. Ja nie pytam co zrobic PO maratonie (jak sie regenerowac), skoro wyraznie napisalem ze jeszcze nigdy w zyciu go nie bieglem. Czytajcie uwaznie, przeciez to jest po polsku. Pytam o BEZPIECZENSTWO.
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szanowny kolego Pichotnik : Ponieważ raczyłeś odnieść się do mojego postu a pośrednio także do postów innych użytkowników postanowiłem stracić kilka minut na kolejny post i rozwinąć nieco moją poprzednią wypowiedź. Uważam, że człowiek który "wyprodukował " kilkaset postów na forum biegowym ( czyli zapewne nie jest analfabetą ) i jest jego użytkownikiem od około 2 lat ( czyli pewnie od czasu do czasu zapoznaje się z treścią innych postów ) powinien coś niecoś wiedzieć na temat biegania i nie kompromitować się swoją ignorancją zadając pytania o żenującym poziomie których , jak sam raczyłeś zauważyć , żaden z odpowiadających forumowiczów nie zrozumiał.
I na koniec jedno pytanie : Czy wiesz może jaki procent maratończyków używa żelów energetycznych w czasie biegu ?
pichotnik

Nieprzeczytany post

Zaloz inny watek.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tymi bzdurami to chyba zbytnia brawura, rady maneatera1 są poprawne
Nie radze Ci biegac maratonu na sucho, ale naprawde żele to nie jest jakas sztywna wytyczna
Podobnie mozna wytlumaczyc pozostałe sprawy...
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pichotnik pisze:moje pytanie dotyczy tego co zrobic, zeby miec sie dobrze po biegu.
pichotnik pisze:Ja nie pytam co zrobic PO maratonie (jak sie regenerowac)
Probuje czytac uwaznie, ale nie rozumiem.
Nie wiem dlaczego to o czym napisal Maneater1 jest bzura dla Ciebie. Poza tym skoro znasz odpowiedzi na stawiane przez siebie pytania, to moze nie ma sensu mnozyc watkow?
tomasz

Nieprzeczytany post

pichotnik pisze:
maneater1 pisze:Pichotnik :
Bzdura
maneater1 pisze: Po drugie - nawadniać się specjalnie nie trzeba, trzeba po prostu dbać o to żeby organizm nie był odwodniony.
Bzdura
maneater1 pisze: Po trzecie - nie ma takiego dystansu bieganego tygodniowo który zabezpieczałby przez ryzykiem kontuzji.
Bzdura
maneater1 pisze: Po czwarte - i chyba najważniejsze: Użytkownik z kilkuset postami na forum biegowym powinien wiedzieć gdzie i jak odszukać potrzebne informacje.
Bzdura.
Dlaczego?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ