PODZIAŁ WŁÓKIEN MIĘŚNIOWYCH

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Kod: Zaznacz cały

PODZIAŁ WŁÓKIEN MIĘŚNIOWYCH

W mięśniach szkieletowych występują dwa rodzaje włókien mięśniowych: włókna białe i włókna czerwone.

WŁÓKNA BIAŁE zwane szybkokurczliwymi (FT) charakteryzują się małą zawartością mioglobiny, nielicznymi mitochondriami, małą aktywnością enzymów oddechowych, dużą aktywnością ATP-azy miozynowej i enzymów glikolitycznych. Szybko się kurczą i rozkurczają ale i szybko się męczą. Przewaga procentowa tych włókien jest charakterystyczna dla osobników o predyspozycjach szybkościowych. Praktycznie nie podlegają wytrenowaniu.

WŁÓKNA CZERWONE zwane wolnokurczliwymi (ST) są dokładnym przeciwieństwem tych powyższych. Charakteryzują się dużą zawartością mioglobiny i ilością mitochondriów, dużą aktywnością enzymów oddechowych, natomiast małą ATP-azy miozynowej i enzymów glikolitycznych. Skurcz i rozkurcz jest powolny, ale zdolne są do długotrwałej pracy, stąd też przewaga procentowa tych włókien jest charakterystyczna dla osób o predyspozycjach wytrzymałościowych. W przeciwieństwie do włókien FT podlegają zmianom pod wpływem treningu.
zrodlo: http://www.pmieszkowski.republika.pl/fizjologia.htm

I proste pytanie: czy wiecie jak sprawdzic, ktorych wlokien sie ma wiecej?
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biopsja miesnia
badania biomechaniczne
sprawdziany na skocznosc, wytrzymalosc, szybkosc,
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja bym nie przywiązywał wagi do tego, jaki się ma skład. Na pewno fałszywe jest to, że "praktycznie nie są trenowalne". Otóż - nikt tego na pewno nie wie, a pewne doświadczenia potwierdziły już, że akurat włókna szybkokurczliwe są wytrenowalne (mam gdzieś Świat Nauki z fajnym tekstem na ten temat). Skład mięśni zmienia się też z wiekiem, no i co najważniejsze - pod wpływem treningu wykształcają się też włókna pośrednie, czyli czerwono-białe, trzymając się tej terminologii :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Zrób jak możesz mały skrót z tego Świata Nauki :hej:
Co tam piszą?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Zrobię jak znajdę chwilę, tylko to jest strasznie długi i zawiły tekst. Ale w skrócie powiem o mięśniach szybkich - poddawano tam jakąś grupkę ludzi ćwiczeniom siłowym, chyba na kilka tygodni. W okresie intensywnego treningu procentowa zawartość mięśni najszybszych spadła minimalnie. Po zakończeniu - wzrosła do poziomu wyjściowego. I, co najciekawsze - po 3 miesiącach odpoczynku, czyli zupełnego nic nierobienia - wzrosła grubo ponad poziom wyjściowy. Autorzy w konkluzji pisali, że świadczy to o tym, że w treningu bardzo ważne jest umiejętne stosowanie okresów odpoczynku i bodźcowania.

To tak w wielkim skrócie, ale na pewno napiszę o tym dłuższy tekst wkrótce.
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Ja bym nie przywiązywał wagi do tego, jaki się ma skład. Na pewno fałszywe jest to, że "praktycznie nie są trenowalne". Otóż - nikt tego na pewno nie wie, a pewne doświadczenia potwierdziły już, że akurat włókna szybkokurczliwe są wytrenowalne (mam gdzieś Świat Nauki z fajnym tekstem na ten temat). Skład mięśni zmienia się też z wiekiem, no i co najważniejsze - pod wpływem treningu wykształcają się też włókna pośrednie, czyli czerwono-białe, trzymając się tej terminologii :hej:

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to nawet jeśli ktoś nie ma predyspozycji wytrzymałościowych to nie jest do konca skreslony ?
tomasz

Nieprzeczytany post

Na predyspozycje wpływa jeszcze wiele innych komponentów.

- Wymiary ciała (wysokość, masa)
- Skład ciała (% tkanki tłuszczowej)
- Proporcje ciała (proporce dźwigni kostnych)
- Struktura i masa mięśniowa (typ włókien)
- Zdolności beztlenowe (próg beztlenowy)
- Zdolności tlenowe (VO2max)
- Koordynacja, rytm, technika etc.
- Psychika.

Wytrzymały może być każdy - bo to jest zdolność do wykonywania pracy, przez względnie długi czas, bez straty efektywności. Gorzej z szybkością, i wytrzymałością szybkościową. Czyli maraton może biegać każdy, ale nie każdy w 2:10.
pichotnik

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Na predyspozycje wpływa jeszcze wiele innych komponentów.

- Wymiary ciała (wysokość, masa)
- Skład ciała (% tkanki tłuszczowej)
- Proporcje ciała (proporce dźwigni kostnych)
- Struktura i masa mięśniowa (typ włókien)
- Zdolności beztlenowe (próg beztlenowy)
- Zdolności tlenowe (VO2max)
- Koordynacja, rytm, technika etc.
- Psychika.
A mozesz napisac w jakim stopniu na przyklad wymiary i proporcje ciala wplywaja na mozliwosci biegow dlugodystansowych?
tomasz

Nieprzeczytany post

Te predyspozycje tyczą się każdej dyscypliny, nie tylko biegania na długie dystanse. Jedne wpływają mniej, inne bardziej. Jedne można zweryfikować, inne już nie.

Te które wymieniłeś z pewnością wpływają w niewielkim stopniu - a przynajmniej nie wprost, i nie rozpatrywane wyłącznie osobno. Owszem mamy biegaczy niskich i wysokich - jednak nie spotkałem nikogo kto miałby ponad dwa metry wysokości. Tak samo mając 140cm ciężko byłoby rywalizować z innymi.
Proporcje dźwigni wypływają w bieganiu na rytm i technikę. Raczej korzystniej jest biegać długie dystanse i mieć dłuższe kończyny dolne niż krótsze. Oczywiście to nie apteka, ale takie rzeczy wpływ pewien mają.
aolesins
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szczupły i wyższy pobiegnie dalej i szybciej:)

Panowie, nie rozmawiamy o poziomie 2:15, tylko o amatorskim tuptaniu, tutaj to chyba nie ma takiego znaczenia :) Tutaj ten który bardziej się przyłoży do treningu, będzie lepszy. (nie mówię tu o różnicach wiekowych typu pan 25 lat i pan 65 lat:)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
tomasz

Nieprzeczytany post

Zgadzam się.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ta teoria przyczynila sie ( a wlasciwie jej zmiennosc co kilka lat ) ze przestalem byc typem , ktory prezentuje nam Tomasz .

Bardzo wielu zawodnikow zaglebia sie w tajniki fizjologii , majac nadzieje , ze odkryja kamien filozoficzny , wybitnie poprawiajacy skutecznosc treningu .

Moje doswiadczenie ( wcale nie male ) pokazuje cos wrecz przeciwnego .
Koledzy , ktorzy oblozyli sie ksiazkami , nic juz w zyciu sportowym nie zdzialali , gubiac se permanentnie .

Najlepszym przykladem niech bedzie moj znajomy , doktor fizjologii , czytajacy wiele w kilku jezykach .
Kiedy zaczal trenowac do swojego pierwszego maratonu , stwierdzil ze trening biegowy jest i musi byc prosty , i tego nade wszystko trzeba sie trzymac .

Jego debiut byl bardzo udany .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ST - OK 50%
FTa- ok 24%
FTb- ok 24%
FTc- ok 1-3%

wlokna FTc sa jedynymi wloknami ktore moga zmieniac rodzaj i charakter pracy pozostalych nie da sie zmienic .W zaleznosci od treningu FTc beda pelnic role ST lub FTb
gg 2097932 służę pomocą :)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Moje doswiadczenie ( wcale nie male ) pokazuje cos wrecz przeciwnego .
Koledzy , ktorzy oblozyli sie ksiazkami , nic juz w zyciu sportowym nie zdzialali , gubiac se permanentnie .
Jestem dokładnie tego samego zdania. Gdy człowiek w trakcie treningu czy biegu zaczyna się zastanawiać, czy ma odpowiednią strukturę mięśni, skład itd. - przestaje biegać. Bieganie to prosty sport, wbrew tym, którzy próbują je komplikować.
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jop ja sam nawet nie wiem jaki mam sklad proporcjonalny wlokien miesniowych mimo ze mnie to ciekawi ale czy to cos zmieni? watpie jedynie ujarzmi moja ciekawosc :)
gg 2097932 służę pomocą :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ