Jaki byłby najkożystniejszy interwał przygotowujący do biegu na 15km. ??
Dokładnie chodzi mi o ilość jedn.terningowych w tygodniu, o długość optymalnego dystansu przygotowującego (czy 800m bedzie odpowiednie?) ile czasu miedzy kolejnymi akcentami, czy odpoczynek w zatrzymaniu czy w truchcie?
Dodam że zależy mi na złamaniu 1h na 15km.
Jaki interwał??
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ale nie ma czegoś takiego, jak najkorzystniejszy interwał.
Zobacz, jak wygląda plan biegowy - w cyklu treningowym biega się różne interwały, i każdy z nich coś tam kształtuje.
Nie jest tak, że np. do złamania 1' na 15km najlepiej jest biegać 8X800m po ileś tam, i wobec powyższego przez dwa miesiące będziesz klepał te osiemsetki po dwa razy w tygodniu.
Interwał jest częścią planu, czyli większej całości.
Masz tu różne plany, to zajrzyj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=300
Wprawdzie nie ma stricte na 15km, bo raczej wszyscy się przygotowują do bardziej "okrągłych" dystansów - 10km, połówka. A piętnastki biega się raczej po drodze.
Możesz wziąć plan na 21km, jeśli przygotujesz się do tego, żeby pobiec 21km po 4 min,. to godzinę na piętnastkę też złamiesz.
Zobacz, jak wygląda plan biegowy - w cyklu treningowym biega się różne interwały, i każdy z nich coś tam kształtuje.
Nie jest tak, że np. do złamania 1' na 15km najlepiej jest biegać 8X800m po ileś tam, i wobec powyższego przez dwa miesiące będziesz klepał te osiemsetki po dwa razy w tygodniu.
Interwał jest częścią planu, czyli większej całości.
Masz tu różne plany, to zajrzyj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=300
Wprawdzie nie ma stricte na 15km, bo raczej wszyscy się przygotowują do bardziej "okrągłych" dystansów - 10km, połówka. A piętnastki biega się raczej po drodze.
Możesz wziąć plan na 21km, jeśli przygotujesz się do tego, żeby pobiec 21km po 4 min,. to godzinę na piętnastkę też złamiesz.
- ŁoBoG
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:50
Tak na marginesie słyszeliście może o YASSO 800?? Plan zakłada, że np. zaczynając od interwału 5x800 w czasie np. 3:30/800m a kończąc (po kilku-kilkunastu treningach) na 18x800w podobnym czasie to MARATON przebiegniesz w czasie ok +30"/km. Pod warunkiem jeszcze, że masz wybiegane kilometry. Hmmm... Dziwne to troche założenia. Może ktoś z forumowiczów próbował?? 

- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
Jeszcze uzupełniając z własnego doświadczenia - biegałam kiedyś 15km nieco poniżej godziny, i w czasie poprzedzającymi start biegałam i zabawy biegowe - 10x2'p.2', 8x3'p3', i żwawe minutówki, i na odcinku - trzysetki, czterysetki, pięćsetki, kilometrówki, dwójki - słowem, pełen przekrój. Wszystko z w odpowiedniej ilości powtórzeń i w odpowiednim tempie. Różnorodność w treningu też jest ważna.
Dlatego też nie wypowiadam się na temat yasso - niektórzy praktykują i im się sprawdza, ja bym chyba nie mogła.
Dlatego też nie wypowiadam się na temat yasso - niektórzy praktykują i im się sprawdza, ja bym chyba nie mogła.