Witam serdecznie!
To moje początki 'aktywnego' życia forum gdyż do tej pory jedynie je przeglądałem jak i cały serwis bieganie.pl.
Mam 29 lat, 187cm wzrostu i ok 72kg wagi. Biegam już ponad dwa lata choć właściwie od około roku trenuje a na początku jedynie biegałem. Wcześniej prowadziłem w miarę sportowy i aktywny tryb życia. Rok temu w marcu przebiegłem pierwszy półmaraton w 1h 58min a w maju ukończyłem maraton krakowski w 4h 23min. Później starałem się biegać 3 razy w tygodniu a od tego roku zacząłem przygotowaniu do startu w kolejnej edycji CM. Zacząłem trenować wg tego planu: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=316
Przyjąłem, że Tmax to 200 ale nie wiem czy to nie jest zbyt dużo.
Mam pytanie odnośnie tętna w drugim zakresie a mianowicie nie jestem w stanie zbyt długo biec w tępie WB2. Czy jest jakiś trening, który może zwiększyć tętno? Czy też zmniejszyć założony pułap Tmax?
Tętno, zmęczenie
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
To napewno jest zbyt duzo skoro nie jestes w stanie w tempie wb2 wytrzymac dluzszego czasu. Sproboj obliczyc swoje tetno maksymalne wg wzoru podanego na stronie lub poprostu zrob test na HRmax. Bo kazdy trenujacy chociaz 3 razy w tygodniu powinien spokojnie wytrzymac na 85% HRmax coanajmniej 30'.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl