w jakim wieku dziecko może zacząć biegać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
topu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pytam jak w temacie. Chodzi o bieganie bardziej intensywne niz zwykły trucht czy marszobieg. Z góry dzieki za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Około 12-13 lat?
Chyba mniej więcej tyle.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Zależy co masz na myśli. Łagodne bieganie od czasu do czasu jest wskazane dla każdego dziecka. Ale trening wytrzymałościowy to dla dziewczynek tak, jak pisze Beata, a dla chłopców często nawet później, bo oni wolniej dojrzewają fizycznie i bodajże ok. 14-go roku życia mają najmniej korzystny stosunek masy serca do masy ciała. Gdzieś kiedyś czytałem, że dla chłopców nie jest wskazany intensywny trening wytrzymałościowy przed ukończeniem 16-tego roku życia.
Awatar użytkownika
szczenajun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja słyszałem że ogólnie nie powinno się dawać dużych właśnie obciążeń dla młodych zawodników którzy rosną. Trener mi powtarzał cały czas że nie będzie mi dawał dużo km do biegania bo rosnę. Wolał mi dać np 10-12km wybiegania niż 18 !! Mówił że będę obciążał stawy i więzadła w tym wieku szybkiego wzrostu. Teraz już biegam coraz więcej bo jestem starszy, ale i tak uważam :P:P hehe Ogólne bieganie i szybsze spacery regularnie dla takiego młodzieńca to samo zdrowie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ