Komentarz do artykułu Trening do maratonu 21 kwietnia 2013.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

LDeska pisze: dodam jeszcze że w FIRST są 3 biegi i 2 treningi aerobowe 30-40 minut z intensywnością podobną do spokojnego biegu a nawet większą. To daje w sumie 5 treningów w tygodniu (ja dokładam sobie jeszcze basen i mam 6 treningów).
ano właśnie.
niby brak ci czasu na bieganie, a robisz de facto 6 treningów tygodniowo.
jestem pewien że bardziej specyficznym, nakierowanym treningu zjazd wytrzymałosci byłby sporo mniejszy.

inna tylko sprawa czy na pewno się tego chce.
ja osobiscie rozjazd między wynikami w długich dystansach mam większy niż leszek (41, 1:35, 3:35). jednak nie przeszkadzało mi to szczególnie.
po pierwsze - byłem ciekaw ile da się wycisnąć z mojego niezbyt dużego kilometrażu (35-40/tydz)
po drugie - nie jestem niecierpliwy, jeśli chodzi o wyniki. chcę się bawić bieganiem jak najdłużej
po trzecie - też mam ograniczony czas, życie rodzinne i inne zainteresowania,
po czwarte - nie mam parcia na bieganie maratonów
po piąte - bieganie 7-8 km w dość szybkim tempie naprawdę mnie cieszyło i fajnie było mi coś takiego robić, choć z treningiem (szczególnie maratońskim) miało to mało wspólnego. ale frajda z treningów była dla mnie ważniejsza. i wyobrażam sobie ze dla wielu osób tak właśnie może być.

teraz jednak doszedłem do wniosku że muszę nastukać kilometrażu do mojej bazy. bo przy tych objętościach chyba doszedłem już do ściany. a zima to świetny moment na takie decyzje - łatwiej mi się wtedy bez napinki robi większe objętości. stąd wziąłem się za trening z powyższego artykułu - wersja 4 treningi na tydzień która daje mi ok 50 km/tydzień. i to na razie mi wystarczy. to i tak dość spory skok i trzeba dać organizmowi czas na przerobienie tego wzrostu na wyniki.
dla wieku z was, w perspektywie moich celów (40, 1:30, 3:20) to wciąż śmiesznie mały kilometraż. mi jednak - jak pisałem - tak bardzo się nie spieszy.
nie w tym roku, to w następnym swoje wybiegam
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
PKO
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kisio - dzięki :) !
f.lamer - z tym brakiem czasu to jest tak że 30-40 minut na rowerku który mam w domu zajmuje tylko tyle czasu plus 5 minut. A dodatkowy bieg zająłby ze dwa razy więcej w sumie bo trzeba się odpowiednio ubrać itd.
Poza tym mam uczucie że potorzebuję dnia odpoczynku pomiędzy biegami.

A test był fajny - pogoda się poprawiła na czas biegu i poza jednym momentem gdy zawiało trochę to dla mnie było idealnie. Nie za zimno, bez deszczu i tylko przez chwilę ten wiatr. Mi się udało pobiec w 20:43 - na 2,5 kółka do końca Bartek przebiegł ze mną kółko pewnie żeby podciągnąć bo słabłem :) i takie coś pomaga. Dlatego takie testy najlepiej robić w grupie bo samemu trudno o motywację. Dzięki za zorganizowanie testu!
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tu jest kilka fotek:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 562&type=1
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LDeska pisze:f.lamer - z tym brakiem czasu to jest tak że 30-40 minut na rowerku który mam w domu zajmuje tylko tyle czasu plus 5 minut. A dodatkowy bieg zająłby ze dwa razy więcej w sumie bo trzeba się odpowiednio ubrać itd.
Poza tym mam uczucie że potorzebuję dnia odpoczynku pomiędzy biegami
to zrób to co ja. i co sugerują te plany.
4 biegi w tygodniu, ale jak już wychodzisz, to biegaj godzinę a nie trzy kwadranse.
podczas przygotowań do 5-6 treningów w tygodniu tracisz więcej czasu niż przygotowując sie, przebierając itp. do 4.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ale stosując różne jednostki treningowe (basen, rower) Leszek rozwija się wszechstronnie. Wzmacnia całe ciało, zyskuje ogólną sprawność. To często ważniejsze niż 2 minuty szybciej w maratonie.
Piotr83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ,
opowiadajcie jak dziś wypadł sprawdzian ??!
U mnie warunki nie były najlepsze ( wiatr i śnieg ) ale słabej baletnicy przeszkadza ..itd itp :) więc może więcej o tym nie będę pisał .
Mój wynik to :
18'35" - średnie tempo :3.42min/km - średnie tętno 177 .
Czekam na wasze rezultaty i pozdrawiam .
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Ale stosując różne jednostki treningowe (basen, rower) Leszek rozwija się wszechstronnie.
zgadza się. bo to kwestia wyboru na ile poświęcić się specjalizacji - wspomniałem o tym mimochodem.
a gdyby leszek czytał więcej książek i ćwiczył decoupage - rozwijałby się jeszcze bardziej wszechstronnie. to pewne
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Piotr83 pisze:Witam ,
opowiadajcie jak dziś wypadł sprawdzian ??!
U mnie warunki nie były najlepsze ( wiatr i śnieg ) ale słabej baletnicy przeszkadza ..itd itp :) więc może więcej o tym nie będę pisał .
Mój wynik to :
18'35" - średnie tempo :3.42min/km - średnie tętno 177 .
Czekam na wasze rezultaty i pozdrawiam .

Ładny wynik, w Warszawie chyba tez pogoda nie była za ciekawa, nie wiem bo leżę w łóżku.
Piotr83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakaś epidemia chyba tej grypy bo u nas również sporo osób rozłożyło . Jutro długieee wybieganie więc mam nadzieje że nic mnie nie dopadnie . Życzę dużo zdrowia !!
Jestem tutaj nowy na forum ale jak będzie jakiś ciekawy sprawdzian lub fajne artykuły na pewno będę w nich uczestniczył .
Szkoda że nie jestem z Warszawy bo na pewno bym był dziś z Wami na bieżni .
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I jak tam nasze wywiady, pojawią się czy za mało nas było :) ?
Leszek Deska
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Realizuję program

http://bieganie.pl/uploads/14_levelup_5xtyg_int_zHM.pdf

Powinienem zrobić 30' + 30' T21, zrobiłem 30' i przymierzyłem się do drugiej części treningu, ale po 15' T21 stwierdziłem, że pół godziny jednak nie pociągnę i zrobiłem 2x15' T21. Czy to był dobry myk?

Na usprawiedliwienie zasłonię się lodem na trasie i psem, przez którego skakałem na każdym okrążeniu ;)
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja na wczorajszym lodowisku zjechałem mocno z tempem i uważam to za lepsze rozwiązanie. pamiętaj że prędkości treningowe to nie tylko kalkulator - musisz mieć poczucie że utrzymałbyś je przez cały czas wyścigu
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale nie przesadziles z tempem ? Bo tempo t21 powinienes by w stanie utrzymac przez 30 min na luzie, chyba, że to kwestia tego lodu.
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja wczoraj miałem w planie 1,5km spokojnie 8km tempem podobnym do T21 i 1,5km spokojnie. No i miałem problem z tymi 8km ale to dlatego że biegłem na siłowni a ja zawsze mam problemy na siłowni bo się przegrzewam. Tak na dworze to 30' tempem półmaratońskim to byłby moim zdaniem nie za trudny trening (przy moim tempie to byłoby 6,5km). Dlatego chyba przesadziłeś z tempem (albo z pomiarem albo zbyt optymistycznie to tempo założyłeś). No chyba że dyspozycja dnia.
Leszek Deska
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, że utrzymałbym to tempo przez 20 min. Najwyraźniej jest więc za szybko, przynajmniej na razie na pewno.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ