Wywiad z panem mleczanem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
Cieszę się, że dobra zabawa, dobre humory, to pytanie od leniwego:
Jaka jest różnica między bieganiem na Vomax a bieganiem na tętno? Jest jakaś?
- pawo
- Wodzirej
Hm, raczej bieganie na vVO2max, czyli na prędkość VO2max, to jest najniższa prędkość przy maksymalnym poborze tlenu. Powiedzmy, że jeden zawodnik ma próg mleczanowy przy prędkości 78% vVO2max a drugi, zapewne bardziej wytrenowany przy 90%, to jeżeli będą biegać według progu albo tętna na progu, to dla drugiego będzie to zdecydowanie cięższy wysiłek. Moim zdaniem branie pod uwagę prędkości ma sens.Drwal Biegacz pisze: ↑19 lis 2021, 20:35 Cieszę się, że dobra zabawa, dobre humory, to pytanie od leniwego:
Oczywiście jest cała gama innych, rzeczy do ogarnięcia i zdania sobie z nich sprawy, np. jaki mamy dostęp do VO2 max, jaką wydolność beztlenową VL i jak tą układankę poskładać, samo tętno tego nam nie podpowie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
VO2max i vVo2max zmienia sie szybciej i więcej jak HR. Dlatego nie mierząc regularnie VO2 nie będziesz biegał w odpowiednim zakresie. HR prawie zawsze pasuje.Drwal Biegacz pisze: ↑19 lis 2021, 20:35 Cieszę się, że dobra zabawa, dobre humory, to pytanie od leniwego:
-
- Zaprawiony W Bojach
Dlaczego "najniższa" prędkość?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:17
- Życiówka w maratonie: brak
No bo przy maksymalnym poborze tlenu możesz biec około 8 minut czy coś takiego. Przecież nawet jak osiągniesz maksymalny pobór tlenu, to możesz przyspieszać jeszcze dalej (przez jakiś krótki czas). Nie można więc powiedzieć "prędkość przy której występuje maksymalny pobór tlenu" bo to jest zakres prędkości a nie jedna prędkość - chodzi o najmniejszą prędkość, przy której to występuje. No chyba, że nie o to było pytanie.
-
- Zaprawiony W Bojach
OK, teraz zrozumiałem co chciał Pawo powiedzieć.tkobos pisze: ↑20 lis 2021, 09:46 No bo przy maksymalnym poborze tlenu możesz biec około 8 minut czy coś takiego. Przecież nawet jak osiągniesz maksymalny pobór tlenu, to możesz przyspieszać jeszcze dalej (przez jakiś krótki czas). Nie można więc powiedzieć "prędkość przy której występuje maksymalny pobór tlenu" bo to jest zakres prędkości a nie jedna prędkość - chodzi o najmniejszą prędkość, przy której to występuje. No chyba, że nie o to było pytanie.
Ja zawsze mówiłem o prędkości "na VO2max" (vVO2max) a jeżeli biegłeś szybciej, to to było "ponad" vVOmax.
-
- Zaprawiony W Bojach
Będę więc drążył (uzupełniał wiedzę) dalej.
I jakbyś mógł wyjaśnić: HR zawsze pasuje?
Zastanawia mnie również, jak się ma ten maksymalny pobór tlenu do progu (thersholdu)?
Czyli, jeżeli dobrze rozumię maksymalny pobór tlenu może się zwiększyć, a tętno pozostaje bez zmian.
Zastanawia mnie również, jak się ma ten maksymalny pobór tlenu do progu (thersholdu)?
-
- Zaprawiony W Bojach
'HRmax jest stale i powoli spada z wiekiem. Dlatego możesz sobie ustalić strefy i na nich biegać. VO2max rośnie i musi być często badane.Drwal Biegacz pisze: ↑20 lis 2021, 10:00 Będę więc drążył (uzupełniał wiedzę) dalej.
Czyli, jeżeli dobrze rozumię maksymalny pobór tlenu może się zwiększyć, a tętno pozostaje bez zmian.
Wystarczy ze położysz sie na kanapie na 4 tygodnie i spadnie VO2 o 8-10 punktów.
- pawo
- Wodzirej
Rolli ale i tętno i prędkość i poziom kwasu mają swoje zastosowania, samo tętno wszystkiego nie powie, sama prędkość też nie. Tylko mi łatwiej kontrolować prędkość i biegać na tempo, niż na tętno które i tak jest ułomnym wskaźnikiem i nie umiem go dobrze mierzyć w czasie rzeczywistym.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pytanie bylo HR vs. VO2max.pawo pisze: ↑20 lis 2021, 11:00 Rolli ale i tętno i prędkość i poziom kwasu mają swoje zastosowania, samo tętno wszystkiego nie powie, sama prędkość też nie. Tylko mi łatwiej kontrolować prędkość i biegać na tempo, niż na tętno które i tak jest ułomnym wskaźnikiem i nie umiem go dobrze mierzyć w czasie rzeczywistym.
Ja tez trenuje na prędkość i tylko na ciągle używam HR (grupa zawsze na prędkość), których i tak sie nie trzymam.
- pawo
- Wodzirej
No to udzieliłeś właśnie odpowiedzi.
Prędkość lepsza.
Prędkość lepsza.
- pawo
- Wodzirej
Przepraszam nie zauważyłem tego posta.Drwal Biegacz pisze: ↑20 lis 2021, 10:00 Będę więc drążył (uzupełniał wiedzę) dalej.
Maksymalny pobór tlenu się zmienia i w górę i w dół w zależności od treningu ale prędkość przy tym zmienia się mniej procentowo. Tętno max też się zmienia i po leżeniu na kanapie będzie wyższe, tętno na progu też bywa różne. Samo tętno powie tylko tyle jak bardzo organizm oberwał i jaki to wywołało stres ale nic nie powie jaki efekt metaboliczny trening wywołał.
A jak to ma się do progu od nawet 75% do na pewno ponad 90% prędkości vVO2max.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie do końca jeszcze jest dla mnie jasne jakie to przekłada się/przekładałoby się na mój trening. Jak sprawdzić jakie mam VO2max i vVo2max
Rozumiem, że trochę zamieszałoby to w moich strefach garmina.
I do tego jeszcze mleczan. Tu rozumiem, to mierzenie na każdym treningu?
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie do końca jeszcze jest dla mnie jasne jakie to przekłada się/przekładałoby się na mój trening. Jak sprawdzić jakie mam VO2max i vVo2max
Z tego da się odczytać?
--------------------------------, Ref.,--- AT Manual, --MaxVO2, ----Max Watts
V'O2/V'O2max %, ----40, --------92, ---------------100, ---------- 100
V'O2/V'O2pred %-------72 --------164,---------------179-------------179
Hert rate 1/min, --------106, ------160, -----------169, -----------169, ------153 recov60s,,---126,recov180s
Z tego da się odczytać?
--------------------------------, Ref.,--- AT Manual, --MaxVO2, ----Max Watts
V'O2/V'O2max %, ----40, --------92, ---------------100, ---------- 100
V'O2/V'O2pred %-------72 --------164,---------------179-------------179
Hert rate 1/min, --------106, ------160, -----------169, -----------169, ------153 recov60s,,---126,recov180s
-
- Zaprawiony W Bojach
Bardzo ciekawe zagadnienie. Będę zgłębiał.
Przeciętny czas utrzymania, tego vV02max wysiłku to ok. 6 min.
O te 6 minut oparto test terenowy.
„Zejdź na tor, biegnij tak mocno, jak potrafisz przez sześć minut (360 sekund) i zapisz pokonany dystans. Oblicz swoją prędkość w metrach/sekundę, aby określić swoje vVO2 max.
Załóżmy, że zarządzasz 1800 metrów, a vVO2 max wynosi 1800 ÷ 360 = 5 metrów/sekundę. Zaleca się powtórzenie testu 48 godzin później i używanie największej prędkości podczas sesji treningowych.
Pamiętaj, aby powtarzać sześciominutowy test co 4 do 6 tygodni, aby określić swoje nowe vVO2 max.”[Tłumacz Google] z https://www.brianmac.co.uk/vvo2max.htm
Na stronie jest kalkulator vVO2max.
Można też laboratoryjnie, ale okazuje się, ze powyższy test jest wystarczająco dokładny.
Ciekawy jest również, chociaż podobny w treści materiał: https://training4endurance.co.uk/physio ... e/vvo2max/ Tłumacz Google, też jest wystarczający.
Dzięki za zainteresowanie (mnie) tematem. Już mam pomysł jak to wykorzystać, chociaż na razie inne wyzwania
Przeciętny czas utrzymania, tego vV02max wysiłku to ok. 6 min.
O te 6 minut oparto test terenowy.
„Zejdź na tor, biegnij tak mocno, jak potrafisz przez sześć minut (360 sekund) i zapisz pokonany dystans. Oblicz swoją prędkość w metrach/sekundę, aby określić swoje vVO2 max.
Załóżmy, że zarządzasz 1800 metrów, a vVO2 max wynosi 1800 ÷ 360 = 5 metrów/sekundę. Zaleca się powtórzenie testu 48 godzin później i używanie największej prędkości podczas sesji treningowych.
Pamiętaj, aby powtarzać sześciominutowy test co 4 do 6 tygodni, aby określić swoje nowe vVO2 max.”[Tłumacz Google] z https://www.brianmac.co.uk/vvo2max.htm
Na stronie jest kalkulator vVO2max.
Można też laboratoryjnie, ale okazuje się, ze powyższy test jest wystarczająco dokładny.
Ciekawy jest również, chociaż podobny w treści materiał: https://training4endurance.co.uk/physio ... e/vvo2max/ Tłumacz Google, też jest wystarczający.
Dzięki za zainteresowanie (mnie) tematem. Już mam pomysł jak to wykorzystać, chociaż na razie inne wyzwania