Wtedy chyba będzie się ladowało na pięcie i ew. prostym kolanieRolli pisze:Nie, hamujesz się, jak postawisz nogę za daleko z przodu.Skoor pisze: Same nogi sa ok,
Komentarz do artykułu Przebieżki, ważny element treningu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No nie. Jak sztucznie wydluzysz krok to po pierwszym kontakcie z ziemia nastepuje hamowanie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Rolli ma rację.Rolli pisze:Nie, hamujesz się, jak postawisz nogę za daleko z przodu.Skoor pisze: Same nogi sa ok,
Dzień wcześniej biegaliśmy zawody w terenie na 5 km. Zawodnik biegnący przede mną zrobił wówczas 15' a ja 19'. Prezentowana przebieżka to bieg zadaniowy. Miałem utrzymać jego tempo i kadencję przebieżki. Przy tym tempie widać różnicę klas. Mając słabsze nogi wypada się z równowagi co widać po pracy rąk i za dalekim (wymuszonym) stawianiu nogi do przodu.
-
- Zaprawiony W Bojach
prowokacyjnie - a może widać absurd polecenia, żeby trzymać taką samą kadencję, jak lżejszy i silniejszy kolega?
#taksobiemyslę
#tylkototutajzostawię
#taksobiemyslę
#tylkototutajzostawię
-
- Zaprawiony W Bojach
Po prostu bawiliśmy się bieganiem.Qba Krause pisze:prowokacyjnie - a może widać absurd polecenia, żeby trzymać taką samą kadencję, jak lżejszy i silniejszy kolega?
#taksobiemyslę
#tylkototutajzostawię
Kurcze, to było już chyba ze 3 lata temu? Jak ten czas szybko leci.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Ale wtedy noga zakroczna powinna mocniej się wybijac, tak se myślęSkoor pisze:No nie. Jak sztucznie wydluzysz krok to po pierwszym kontakcie z ziemia nastepuje hamowanie.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Żeby noga zakroczna mogła się mocniej wybić, to trzeba zadbać o to znacznie wcześniej, czyli kiedy jest jeszcze nogą wykroczną. I tu właśnie wchodzi zagadnienie wzmożonej pracy ekscentrycznej prostowników. Zwłaszcza prostownika biodra. Utrzymanie na lajcie dwumetrowego kroku podczas przebieżki nie da się realizować generując szpagaty. Stąd te wszystkie wymuszenia, wydłużenia i różne inne dystalne akcje mięśniowe jak wyrzuty stopy, symulacje wykopów itp, które męczą i wybijają z równowagi. Jedynie wydłużenie fazy lotu pozwala na utrzymanie długiego, zawodniczego kroku.
Zabawy polegające na próbie dotrzymania kroku zawodnikowi uświadamiają amatorowi, że nie o siłę tu głównie chodzi, a o precyzję miękkiego lądowania przed środkiem masy. Tak aby nie hamować poprzez udarową pracę, ale ładować sprężyście nogę podporową, która w fazie zakrocznej oddaje zgromadzoną energię.
Jak nie hamować? To jest problem ogarniania całego procesu lądowania. Na podwyższonym tonusie mięśniowym nogi wykrocznej nie da się dobrze wyczuwać i unikać pracy udarowej. Tutaj powstają też liczne nieporozumienia jak czucie podłoża, lądowanie pod środkiem masy i inne pierdoły, które tylko utrudniają zrozumienie całej rzeczy i wreszcie mozolnego uczenia się czucia pracy ekscentrycznej i relaksacji.
Zabawy polegające na próbie dotrzymania kroku zawodnikowi uświadamiają amatorowi, że nie o siłę tu głównie chodzi, a o precyzję miękkiego lądowania przed środkiem masy. Tak aby nie hamować poprzez udarową pracę, ale ładować sprężyście nogę podporową, która w fazie zakrocznej oddaje zgromadzoną energię.
Jak nie hamować? To jest problem ogarniania całego procesu lądowania. Na podwyższonym tonusie mięśniowym nogi wykrocznej nie da się dobrze wyczuwać i unikać pracy udarowej. Tutaj powstają też liczne nieporozumienia jak czucie podłoża, lądowanie pod środkiem masy i inne pierdoły, które tylko utrudniają zrozumienie całej rzeczy i wreszcie mozolnego uczenia się czucia pracy ekscentrycznej i relaksacji.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie ma jakiejś jednej definicji. Ja mam swoją, Yacool swoją (choć pewnie byśmy się spotkali), inni mają jeszcze własne.
Jacka porównania do tańca są dobre, ja wolę mówić o wahadle bo to bardziej do zawodnika przemawia.
Dla wielu osób tempo mili będzie strasznie wolne, może dla szybich zawodników ma sens.
Jacka porównania do tańca są dobre, ja wolę mówić o wahadle bo to bardziej do zawodnika przemawia.
Dla wielu osób tempo mili będzie strasznie wolne, może dla szybich zawodników ma sens.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
osobiście uważam że jakiekolwiek konkretyzowanie tempa może prowadzić na manowce, bo podczas realizacji treningu biegający będzie się skupiał na jego trzymaniu.
bo w cyferkach jest magia. bo są porównywalne. bo łatwo kontrolować cyferki, a trudniej dupę, kolana czy wahadło.
bo w cyferkach jest magia. bo są porównywalne. bo łatwo kontrolować cyferki, a trudniej dupę, kolana czy wahadło.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Adam Klein:
Dlaczego tempo mili jest za wolne do przebieżek?
Daniels proponuje rytmy w tym tempie i ja to odczuwam jako dość konkretne bieganie, które jednak jeszcze pozwala na kontrolę jakości biegu.
Obawiam się, że zwiększenie szybkości to byłaby już tylko walka ze sobą.
Daniels proponuje rytmy w tym tempie i ja to odczuwam jako dość konkretne bieganie, które jednak jeszcze pozwala na kontrolę jakości biegu.
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Wg mnie Adamowi chodzi o początkujących, gdzie ich tempo na 1,6km będzie bardzo wolne - bo nie mają wytrzymałości biec takiego dystansu szybciej (i mają tempo np 6min/km). Tymczasem krótkie ok 20" odcinki są w stanie pobiec z dużo wyższą prędkością.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Przebieżki trenują wszystko. Cały przedział biomechaniczny ruchu. Pod warunkiem, ze wykonujemy ten ruch prawidłowo.uebq pisze:czyli rozumiem, trywializując, że przebieżkami trenujemy luz w dupie i niewiatrakowanie łapami , nie szybkość i zakres wahadeł...?
Ten luz i taniec jako określenie nie za bardzo mi się podoba... bo tańczysz inaczej i nie wszystkie części ciała powinny pracować cały czas luźno. Lepiej koncentrować się 3-4x na poszczególnych fragmentach ruchu i pilnować jego wykonania aż będzie w miara automatyczny, i wtedy przejść do następnego. Np. odbicie, podnoszenie kolana, łokcie, głowa... itd.
Przebieżki powinno się robić ze wzrastającą prędkością. Pierwsze 30m zwracać uwagę na technikę i potem trochę szybciej starając się nie myśleć co zmienić lub poprawić.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
to chyba nie o luz chodzi, tylko o koordynację ruchów, jaka w tańcu jest niezwykle ważna, silny korpus i niezwykle rozciagnięte ciało, tancerze o wiele szybciej uczą się dobrze pływać, biegać, bo ich ciało jest rozwinięte harmonijnieRolli pisze:Ten luz i taniec jako określenie nie za bardzo mi się podoba... bo tańczysz inaczej i nie wszystkie części ciała powinny pracować cały czas luźno. Lepiej koncentrować się 3-4x na poszczególnych fragmentach ruchu i pilnować jego wykonania aż będzie w miara automatyczny, i wtedy przejść do następnego. Np. odbicie, podnoszenie kolana, łokcie, głowa... itd.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Bo to o czym mówisz, to są Danielsowskie "Repetitions", to nie jest to co na nazywam PRZEBIEŻKI.KrzysiekJ pisze:Adam Klein:
Przebieżki, to jest to co pokazałem na filmie:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=313&id=8166
U Danielsa tempo na milę, to są Repetitions (nie pamiętam jak przetumaczyli na Polski) stosunkowo długie powtórzenia, pewnie robisz je na 400-600 metrowych odcinkach. Dla mnie to niepotrzebna rzeźnia, niczego to Cię nie uczy, co najwyżej utrzymania specyficznego tempa na milę.
Ja mówię o krótszych i szybszych odcinkach. U Danielsa to się nazywa Strides, (nie wiem jak po Polsku). Ja sobie wyobrażam stworzenie z tych strides dużą jednostkę treningową. Daniels definiuje strides następująco: strides (10- to 15-second light, quick runs, with full recoveries).
Czyli podobnie do mnie, tylko on nie robi wokół tego jakiejś waznej sprawy.