Komentarz do artykułu Im lepiej się rozgrzejesz, tym szybciej pobiegniesz

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mnie chodzi tylko o to, że u nas jest tak, że jak (o kurna, ale konstrukcja..)

zacznę raz jeszcze raz :)

u nas, jak ktoś jest dobry w jednym, to zyskuje autorytet we wszystkim. dobry zawodnik to nie dobry trener ani fzjol ani nic innego.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@Fotman - bzdury?
Nie pisałbym tego, gdybym nie miał realnych przykładów z życia na prawdziwość mojej tezy. Można oczywiście wychodzić wszędzie poza ramy, tylko... do czego to prowadzi? Do kaleczenia techniki, będąc przekonanym, że ciało jest wytrzymałe i się dostosuje. No to kokodżambo i do przodu, powodzenia!
Tak się składa, że zdaję sobie sprawę z popularności krążeń kolanami. Mam paru znajomych wyczynowo trenujących/którzy wyczynowo trenowali sporty. Jeden był prowadzony przez trenera siatkówki o bardzo dużych sukcesach na arenie światowej. Trener ten polecał krążenia kolanami - i co z tego? Nic. Światowej klasy trener może polecać bezsensowne ćwiczenie, bo prawdopodobnie został trenerem światowej klasy z wielu innych względów, niezwiązanych z polecanymi ćwiczeniami rozgrzewkowymi.
Zapaśnicy? Jak najbardziej "ludzie z żelaza". Niektórzy lubują się w pełnych brzuszkach. PEŁNYCH, tych, które są tępione nie tylko przez osoby posiadające wysokopoziomową wiedzę, ale też większych amatorów (którzy w zamian proponują spięcia - to niefajnie, choć są one na pewno znacznie lepszą alternatywą dla brzuszków). I te same brzuszki poleca się na wyczynowych treningach zapasów.
Te same brzuszki poleca się też na pewnych treningach K-1 (dość wyrafinowana sztuka walki).
I co z tego? Ten i ten trener poleca brzuszki - robimy brzuszki! "Dlaczego brzuszki nie niszczą kręgosłupa zapaśnikom?". Spokojnie, niszczą.
W zasadzie proporcje "zalecam krążenia kolanami":"odradzam krążenia kolanami" wynoszą jakieś 9:1. Tym gorzej dla ludzi. Staw skokowy ma ruchomość stawu kulistego i krążenia nim da się wybronić. Staw kolanowy takiej ruchomości nie posiada i nawet wyżej wspomniane proporcje tego nie zmienią.

Proporcje ludzi o dobrej technice do ludzi o złej technice wynoszą jakieś 1:5. Czyżby to zła technika była tą dobrą...? Wolę jednak pozostać w mojej frakcji.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Ilu ludzi/ekspertów tyle teorii pewnie :P Na brzuch podobno najlepszy i najzdrowszy jest klasyczny rowerek bo bez nadmiernego obciążenia.

Z drugiej strony zawodowi gimnastycy z gumy maja pewnie na starość wszystko roz****** :trup:
Awatar użytkownika
BiegamDlaŁukasza
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Są różne punkty widzenia, temu ma też służyć bieganie.pl, żeby je pokazywać. Ja bym takiej rozgrzewki nie zrobił, ale wiem, że wiele osób taką stosuje.
Co w zamian w takim razie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To zależy od tego co planujemy po rozgrzewce.
Do spokojnego truchtu nie ma sensu się rozgrzewać.
Z drugiej strony najdłużej trzeba się rozgrzewać do .... 100 m sprintu, bo wtedy osiągamy najwyższe prędkości.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=5027
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ