1500 m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:
Rolli pisze:Troche nie zgadzam sie z Dybkosem, bo on opisuje szkole polska...
Konkretnie w której kwestii się nie zgadzasz?
Konkretnie nie zgadzam sie z podejsciem, ze w zimie nie powinno sie szybko biegac.

Czy ty Polska szkole znasz czy nie, to tu nie ma znaczenia.
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ale ja nie napisałem nigdzie że nie powinno się biegać szybko w zimie, dlatego nie rozumiem o co chodziło.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:Ale ja nie napisałem nigdzie że nie powinno się biegać szybko w zimie, dlatego nie rozumiem o co chodziło.
Faktyczne... przeczytalem jeszcze raz. Myslalem, ze pisales "nie biegaj 32/200" z powiazaniem z zima. Sorry, moj blad.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to pierwszą zasadę już złamałem - wczoraj w Krakowie było z 2-3 stopnie (chyba pisałem o tym...). Czyli w Zimie będę musiał zarzucić 400-metrówki? Kurczę...
Co do butów, to ja dalej nie rozumiem, czemu halówki są takie złe. Może i z 100 gramów (niemało) cięższe od innych butów, ale przynajmniej pianka nie pochłania energii, a elastyczność stoi na niezłym poziomie. Ja, biegając wybiegania, w halówkach czułem znacznie wyższe zaangażowanie stopy, niż przy Pumach Faas 300, które przecież do żelazek nie należą.
...ale i tak najbliższe zakupy butowe (może nawet dwa modele) będą obfitowały w modele lekkie i tylko lekkie, bo duża amortyzacja przestała mi być potrzebna. Wtedy pewnie będę w czymś takim, bardzo lekkim i elastycznym, biegał te średniodystansówki.

Tak na marginesie, to strasznie czuję ten wczorajszy trening w nogach. To lubię! O ile wolnokurczliwe, szybkokurczliwe A raczej też, mam wytrenowane, to, jak widać, w IIx siedzą potężne braki. A może to po prostu te pięć serii na nieoszałamiających przerwach mnie tak zmęczyło. Z ciekawostek, to czuję też trochę środek góry pleców i podwyższone napięcie bicepsów. No ale to sprinty, tu już nikt nie powie, że nie pracuje CAŁE ciało. :)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

A panowie moglby ktos dac zarys treningu do 1500 m. jak powinien taki trening wyglada np. poniedzialek-wybieganie i tak dalej.... reszte treningu ułoze sobie sam pod swoje mozliwosci , nie bede mial z tym problemu tylko dajcie mi zarys.. z góry dzieki . ( PYT.SKIEROWANE GLOWNIE DO TRENERÓW) CHODZI MI TYLKO O CYKL PRZYGOTOWANIA OGOLNEGO I OKRES SPECJALNY
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:A panowie moglby ktos dac zarys treningu do 1500 m. jak powinien taki trening wyglada np. poniedzialek-wybieganie i tak dalej.... reszte treningu ułoze sobie sam pod swoje mozliwosci , nie bede mial z tym problemu tylko dajcie mi zarys.. z góry dzieki . ( PYT.SKIEROWANE GLOWNIE DO TRENERÓW) CHODZI MI TYLKO O CYKL PRZYGOTOWANIA OGOLNEGO I OKRES SPECJALNY
link
Krzysiek
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To widzę że środowy trening mamy podobny, u mnie 8x400m po 1.20 przerwa minuta. ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:To widzę że środowy trening mamy podobny, u mnie 8x400m po 1.20 przerwa minuta. ;)
Wasze treningi nie sa podobne.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra, czas na kolejną relację.
Dzisiaj przejechałem się na krakowski AWF, a dokładniej na stadion krakowskiego AWFu. Z tego względu warunki zdecydowanie lepsze (aczkolwiek było czuć wiatr), okrążenie to równe 400 metrów, a nawierzchnia - dobrej jakości tartan. Prawdopodobnie będę teraz co poniedziałek na ten AWF jeździć, niezależnie od sobotnich (jak na razie, może będę to zmieniał) interwałów VO2max.

W sobotę mam kolejny bieg górski, więc dzisiaj 200-metrówki nawet nie wchodziły w grę. I tak ten tydzień - nie licząc dnia dzisiejszego - będzie już czysto regeneracyjny, czuję, że mam się z czego regenerować :D

6x400 metrów wyszło następująco:
1:21 :/
1:24
1:26
1:26
1:27
1:23

Pochwalę się, że był to pierwszy tego typu trening, podczas którego przerwy wynosiły ładne, równe 4 minuty, bez przeciągania. Trochę mało - kiedy przystępuję do kolejnej serii, czuję jeszcze minimalnie (w oddechu i samopoczuciu) poprzednią, ale sukces to sukces. :)
Niestety, nadal nie wyszło zmieszczenie się w ramach 1:24. Gdyby nie pierwsza seria, reszta mogłaby się potoczyć inaczej. Biegło się bardzo ciężko, chociaż sam bieg był jednak stosunkowo luźny, tak mi się wydaje. Trochę czułem lewą goleń, ale to raczej czasów nie pogorszyło, tylko komfort był mniejszy.
Z ciekawostek, pierwszy raz w życiu po biegu miałem "stany przedskurczowe". Ostrrro. Bo i trening osttry. Serio. Męczący cholernie. Czemu? Nie jestem pewien, ale chyba ten "trójdzień" sobota-niedziela-poniedziałek jednak są bardzo ciężkie. W ostatnią sobotę robiłem 5x1 km w tempach okolicznych do VO2max, później jeszcze przebiegłem się do znajomego prawie 6 km, w niedzielę wyszło 14 km (jak na mnie wręcz rekordowo dużo), biegło się luźno i z Luzem, to i na taki drastyczny krok się zdecydowałem. No i poniedziałek - obawiam się, że nie przystępowałem do tego najcięższego treningu w tygodniu w pełni wypoczęty. Będę musiał się zastanowić nad jakąś zmianą w planie treningowym, w samej kolejności sesji.

No i co? I jakoś leci, ciężkie są te średniodystansowe treningi cholernie. Przed nimi jestem tak psychicznie spięty ("przestraszony"), że to ludzkie pojęcie przechodzi. Ale jakoś wychodzi. Ciekawi mnie, co za tydzień, za dwa wyjdzie. ;D
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest w Krakowie hala LA?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczerze wątpię...
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Tutaj jest spis hal lekkoatletycznych w Polsce. Mało ich i tylko niektóre mają typową bieżnię do biegów długich. W Krakowie obecnie powstaje: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w_Arena
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A powstaje, powstaje, ale nie wierzę, żeby była ogólnodostępna.
Call_me
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim. Nie chciałem zakładac podobnego tematu, wiec podepnę się tutaj.
Chciałbym zacząć trenować na 1500m. Zawody mam w czerwcu/lipcu. Nigdy specjalnie nie biegałem, ale początkujący też nie jestem.
Biegam 30min bez przerwy, więc plan dla początkujących (30s biegu, 4min marszu) jest dla mnie ciut za słaby.
Dużo czytałem, żeby w zimę budować bazę tlenową, której z pewnością nie mam. Czyli co? Tylko biegać? Bez planu? Po ile minut?
Interwały i ćwiczenia siłowe zacząć dopiero na wiosnę? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:Rolli mam sprawę. Oceń mój dzisiejszy trening. Temperatura 0 stopni zmienny lekki czasem mocniejszy wiatr. Trening 2x6x400m przerwa 2 minuty po serii 4 minuty. Biegane najszybsza 1:14 dwie najgorzej po 1;18 raz 1;15 a tam to reszta 1:16-1;17. Dobry trening ? Co mogę na Hali oczekiwać na 800m ?
Trening jest dobry... ale do czego dobry nie da sie powiedziec, bo za malo danych.

Jaki byl ten trening przed tym dniem?
Ile pobiegniesz 200m na maxa?
Ile 1000m na maxa?
Ile 3000n na maxa?
Trenujesz szybkosc, sile biegowa, wybiegania?
Jak sie czules na tym treningu?
Biegles w kolcach na stadionie?
Biegles sam?
Byl to trening na maxa?
...
...
...

Jezeli tak bardzo chcesz widziec prognoze: pobiegniesz w hali 2:13,53. (ale moze tez byc 2:01 albo 2:19) ZA MALO DANYCH!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ