Harpagan - nie wiem co to znaczy wiadomo. Gdzie wiadomo?
Ocobiegatu: Właśnie statystycznie zasada jest mniej więcej taka, że Ci którzy osiągają najlepsze wyniki zaczynają wolniej.
Podaliśmy chyba powyżej przykłady tych najlepszych.
Zresztą to co zauważam nawet u moich znajomych to ich naprawdę dobre rezultaty, duże progresje i luz po ukończeniu maratonu były osiągnięte właśnie po tak przyjętej strategii. Po raz pierwszy kiedy przyszło mi do głowy to, że nie należy się wysilać na równy bieg to była historia mojego kolegi Piotra (PITa) z maratonu w Berlinie w 2004 roku.
Piotr był zawsze w okolicach 3h - 3h10 - 3h20 - choć wg mnie już dawno był gotowy na złamanie 3h, choć wiele razy próbował i nigdy mu nie wychodziło.
Nie wiem co mu wtedy w Berlinie strzeliło do głowy (i całe szczęście) że przyjął taką strategię.
A skończyło się to tak (mam nadzieję Pit, że się nie obrazisz, że Cię cytuję ):
"Na moim stoperze 2h56.40 potem okazało się że oficjalnie 2.56.37.
Jestem niesamowicie szczęśliwy, bo udało się spełnić marzenie. Bo nie tylko złamałem 3 godziny, ale też zrobiłem to mocno i w doskonałej formie. Drugą połówkę pobiegłem w 1h24.29, czyli niemal 8 minut szybciej niż pierwszą i tylko minutę wolniej niż mój rekord na półmaratonie. Czuje się spełniony jako maratończyk. Nawet jeśli już nigdy nie poprawię tego wyniku to będę zadowolony z tego co osiągnąłem. "
Możecie całą tą historię przeczytać na sbbp.waw.pl w menu Teksty wybierzcie PIT
Zacznij wolniej
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46.40
- Życiówka w maratonie: 4.14
Maraton Wrocław w zeszłym roku - pierwszych 20 zawodników...
Zwyzięzca minimalnie pobiegł wolniej pierwsze 21,1 ale to sekundy...
Zawodnik 12 i 15 na mecie - wolniej pierwsze 21,1 , pozostali 17 - szybciej od początku.
W Krakowie na maratonie ostatnio 5 ciu kenijczyków leciało 21,1 razem w 1.05.12.
Wygrali zawody - najlepszy mial 2.12,20 a piąty na mecie 2.16.35...Nie znają się na bieganiu ?
Może ktos poda maraton w którym rzeczywiście większość z pierwszej powiedzmy 20 estki rozpoczęła wolniej..
Zwyzięzca minimalnie pobiegł wolniej pierwsze 21,1 ale to sekundy...
Zawodnik 12 i 15 na mecie - wolniej pierwsze 21,1 , pozostali 17 - szybciej od początku.
W Krakowie na maratonie ostatnio 5 ciu kenijczyków leciało 21,1 razem w 1.05.12.
Wygrali zawody - najlepszy mial 2.12,20 a piąty na mecie 2.16.35...Nie znają się na bieganiu ?
Może ktos poda maraton w którym rzeczywiście większość z pierwszej powiedzmy 20 estki rozpoczęła wolniej..
-
- Zaprawiony W Bojach
Po moich wypasionych wyczynach na Manickiej Dziesiątce zmieniłem drastycznie moją strategię na półmaraton Warszawski. To znaczy strategii nie zmieniłem, zmieniłem parametry liczbowe do strategii,...
-
- Rozgrzewający Się
A ja mam pytanie
Potrafię przebiec 3km w 30 minut wolnym tempem, bo jest to dla mnie takie konwersacyjne, a widocznie większej nie mam kondycji. Czy powinnam teraz zwiększać dystans trzymając się 30 minut, czy zwiększać czas, a biegać dalej wolnym tempem? Zależy mi bardziej na wytrzymałości niż na szybkości. Czy może któryś plan byłby dobry dla mnie?
Potrafię przebiec 3km w 30 minut wolnym tempem, bo jest to dla mnie takie konwersacyjne, a widocznie większej nie mam kondycji. Czy powinnam teraz zwiększać dystans trzymając się 30 minut, czy zwiększać czas, a biegać dalej wolnym tempem? Zależy mi bardziej na wytrzymałości niż na szybkości. Czy może któryś plan byłby dobry dla mnie?
-
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście, dystans,...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Karolina - biegaj spokojnie ale dłużej. I staraj się dodawać trochę ćwiczeń ogólnorozwojowych, siłowych na duże partie mięśni.