Komentarz do artykułu Trening sprężystości. Czy człowiek może skakać jak kangur?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 41:40
- Życiówka w maratonie: brak
Dyskusję czytam z zaciekawieniem. Ale mam pytanie, głównie do yacoola, o styl biegania A.Kszczota. Ładny/nieładny ruch biegowy?
I przy okazji którzy biegają ładnie skoro jest ich garstka na świecie? Pooglądałbym ich przynajmniej na youtube.
Pozdro
I przy okazji którzy biegają ładnie skoro jest ich garstka na świecie? Pooglądałbym ich przynajmniej na youtube.
Pozdro
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pamiętam kiedyś niezwykłego gościa, to było z 15 lat temu, był na pewno po 50ce, ja miałem wtedy pewnie ze 35 lat, głupio mi było go jakoś przepytywać kto on jest, ale cała nasza grupa (byliśmy wtedy grupą z Lesie Bielańskim ) zwróciła na niego uwagę. Zapytałem go o coś, ale powiedział, że biega dla przyjemności, jakoś nie wchodził w szczegóły i pobiegł dalej. Bardzo ładnie biegł, ale nie wiem czy szybciej odemnie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skoro haczysz o Kszczota, to wrzuć sobie Wilsona Kipketera, byłego rekordzistę świata na 800m. Znajdziesz kilka całkiem dobrych ujęć na YT. To był jeden z najlepiej technicznie biegających ludzi na świecie.upoconejajka pisze:Pooglądałbym ich przynajmniej na youtube
Wrzuć sobie też Szewińską. Naprawdę warto, choć to już sprint jest. Jednak przepaść nie tylko wynikowa, ale właśnie ruchowa pomiędzy Szewińską i na przykład Święty lub Baumgart jest gigantyczna.
Jest Alberto Juantorena, ciekawy przykład z płotków - Kevin Young, no i na deser Van Niekerk.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Dla mnie bardzo ładnie biega ten gość:
https://youtu.be/brNVcdiYqok?t=2m3s
Iga Baumgart biega całkiem spoko.
https://youtu.be/brNVcdiYqok?t=2m3s
Iga Baumgart biega całkiem spoko.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Składnia jest dobra to, że nie każdy odczytuje inteligentną myśl np w zdaniu:yacool pisze:Argumentacja w stylu: ktoś ładnie biega i dlatego znika z ekranu, jest absurdalna.
Masz problem ze znalezieniem nazwiska i to jest normalne. Ja też miałbym taki problem, ponieważ ładnie technicznie biegających zawodników jest garstka na świecie. Przy czym na styl biegu ma wpływ aktualna forma, staż, a nawet dyspozycja dnia.
ps. zacznij pisać bardziej składnie, bo trudno się czyta
"Sprawdzasz więc pokazuję asy niż grzebać w tali z której na mecie już nikt do podium nie dobiera."
to już nie moja wina
Przetłumaczę w punkty (we wzory nie tym razem).
1. O drugim się nie pamięta, trzeciego i czwartego nie pamięta. Więc nie będę szukał nazwisk skoro nie łapią się na mistrza
2. Stąd tak jak tutaj, podajemy przykłady guru, mistrzów i idoli oraz rekordzistów a przecież....wcale nie biegają idealnie i wcale ruch idealny dobrze by im nie zrobił
3. U jednych styl biegu jest od początku do końca biegu (gdy mają dzień konia) u innych chrzani się pod koniec.
4. "ktoś ładnie biega i dlatego znika z ekranu, jest absurdalna. " - tak to absurd bo tego nie powiedziałem. Znika nie dlatego ,że ładnie biega ale,że nie jest skuteczny, nie na poziom zwycięstwa.
itd...
A sprowadza się do tego,że kilka osób w dyskusji nie może znaleźć mistrza ładnie biegającego i skutecznie. Dla mnie osobiście taka jast Dibaba choć na ulicy tego nie widać ale obstawiam,że to kwestia nawierzchni (nie sprężynuje) i ujęć kamery (co stadion to stadion).
Stąd nie ma co pisać absurd, trudność w czytaniu itp tylko można podać swoje przykłady. Ja podałem, mistrzowie mający problem ze stylem zatem nie grzeszący skutecznością
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Arti ja ci to napiszę jeszcze raz: Kipchoge. Jak to nie jest mistrz to może moja teściowa. Mo Farah mówi ci to coś?
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Kipchoge nie biega najładniej ale bardzo skutecznie i jak maszyna choć pod pojęciem maszyna mam na myśli niewzruszony wyraz twarzy pomimo trudów trasy i niezmienność biegu pomimo lecenia na rekord w porównaniu do innych,którzy pod wpływem zmęczenia zatracają styl walcząc o przetrwanie.Siedlak1975 pisze:Arti ja ci to napiszę jeszcze raz: Kipchoge. Jak to nie jest mistrz to może moja teściowa. Mo Farah mówi ci to coś?
Mo już pisałem macha obręczą barkową jak w tańcu w porównaniu do innych. I u żadnego z nich mi nic nie przeszkadza, są najlepsi i skuteczni i nie widzę potrzeby doskonalenia ruchu, zmieniania ich schematu biegu i ubierania tego w ramy.
I to tylko potwierdza ,że nie są oni idealni w kontekście dynamiki, stylu i gustu dla oka ( ideały piękna to mają czasami Ci z drugiego rzędu) ale ich skuteczność jest tak duża i wyrywająca się poza schematy ideału ,że nie chcemy tego dostrzegać gdy zgarniają złote medale.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
To może Katrin Krabbe?
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Na tą chwilę z długich dostrzegam Dibabę łączącą piękno ze skutecznością.Siedlak1975 pisze:To może Katrin Krabbe?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Arti,
jesteś zajebisty.
jesteś zajebisty.
- beata
- Ekspert/Trener
A Shalane Flanagan? Tu jej ruch "rozebrany" na części pierwsze:
https://www.youtube.com/watch?v=Zy1YGuhgxaw
Nieźle też biegała Deena Kastor. Z naszych nieźle technicznie biega przecież Iwona Lewandowska.
Ale yacool zaraz napisze, że mają spięte plecy, albo coś tam jeszcze .
https://www.youtube.com/watch?v=Zy1YGuhgxaw
Nieźle też biegała Deena Kastor. Z naszych nieźle technicznie biega przecież Iwona Lewandowska.
Ale yacool zaraz napisze, że mają spięte plecy, albo coś tam jeszcze .
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Iga Baumgart. To jest dobry przykład. Wzrost podobny do Szewińskiej. Nawet wyższa.
Adam, (wiem że śledzisz moje, w pocie czoła robione i nierzadko nieudolne starania opisu rzeczywistości) zwróć uwagę na dynamiczną stabilizację miednicy u Igi i porównaj to z męskim biegiem Ireny. To kwestia koncentracji uwagi i zmniejszenia prędkości odtwarzania filmów na YT do poziomu 0.25. Odbiór rzeczywistości przez ludzi, uczy mnie, że nie istnieje coś takiego jak wspólne doświadczenie. To mrzonka o czym świadczą posty powyżej. Bieg Igi nie jest ok. Musisz jednak sam to zobaczyć.
Adam, (wiem że śledzisz moje, w pocie czoła robione i nierzadko nieudolne starania opisu rzeczywistości) zwróć uwagę na dynamiczną stabilizację miednicy u Igi i porównaj to z męskim biegiem Ireny. To kwestia koncentracji uwagi i zmniejszenia prędkości odtwarzania filmów na YT do poziomu 0.25. Odbiór rzeczywistości przez ludzi, uczy mnie, że nie istnieje coś takiego jak wspólne doświadczenie. To mrzonka o czym świadczą posty powyżej. Bieg Igi nie jest ok. Musisz jednak sam to zobaczyć.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Beata, nie chcę być protekcjonalny, ale zacznij patrzeć krytycznie. Czytasz moje teksty więc mogę tego od Ciebie już wymagać.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No właśnie jesteś protekcjonalny, niczym prorok, jedyny który ma prawo osądzać, czy ktoś biega technicznie dobrze czy źle.
Wyniki zawsze wydają się wytrącać argument, ale dla mnie Iga biega fajnie.
PS - chodzi mi oczywiście o protekcjonalizm względem Beaty a nie o to, że nie zgadzasz się ze mną w kwestii Igi.
Wyniki zawsze wydają się wytrącać argument, ale dla mnie Iga biega fajnie.
PS - chodzi mi oczywiście o protekcjonalizm względem Beaty a nie o to, że nie zgadzasz się ze mną w kwestii Igi.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To trochę tak jak ktoś ma wyczulony zmysł węchu i smaku i potrafi powiedzieć, że kawa jest ok lub nie ok. Nie byłoby w dobrym tonie gdyby narzucać ludziom, żeby pili kawę która jest ok. Dlatego stosuje się inną strategię, zachęcając do spróbowania kawy, która jest ok. Zatem idąc śladem smakosza kawy, zachęcam do poszukiwań ruchu, który jest ok.