Komentarz do artykułu Pięta ... czy śródstopie ? Kilka uwag praktycznych

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Trochę to dla mnie brzmi komicznie jak rozprawiacie o tej miednicy. Teraz jak zawodnik będzie biegł to trener zamiast krzyczeć: biodra wyżej, kolana kolana, ręce ręce, będzie krzyczał: Miednica miednica ! :)
Nie wiedziałem, że tylu mamy tutaj speców od anatomii. Ale może to dobrze. Rozwój.
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Jak wyglada naprawde piekny styl, zobaczcie 400m w Rio. Perfekcja i WR!
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'08
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To prawda ;)
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
Łuki91
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38:49

Nieprzeczytany post

Serio da się biegać szybko z pięty? Nie wyobrażam sobie, chyba że ktoś ma kadencje 120, jakby robił wieloskok.
Moim zdaniem jak nogi lądują gdzieś pod biodrami, a nie z boku, czy przodu, to nawet jak się ląduje na pięcie to jest to na tyle krótki i delikatny kontakt piętą, że nie nazwałbym tego nawet bieganiem z piętą.
Z moich obserwacji wynika, że pięta jest przypadłością zawodników biegających powoli (oczywiście zawsze są wyjątki) i biegaczy, którzy biegną już na dużym zmęczeniu i nie kontrolują już swojego ciała.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Łuki91 pisze:Serio da się biegać szybko z pięty?
serio, da się.
da się także bardzo wolno ze śródstopia.
Go Hard Or Go Home
rufuz

Nieprzeczytany post

za chwile ktos stwierdzi, ze mozna osiagac wyniki niczym Usain Bolt biegajac z piety :hahaha: :hahaha: Powodzenia :hahaha: U mnie pare lat temu notoryczne bicie z piety zakonczylo sie powazna kontuzja piszczeli.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Tyłopochylenie miednicy. Serio uważacie, że to z pogranicza doktoratu :hahaha: :hahaha: Boję się zapytać, jak mają w takim razie wyglądać ćwiczenia takie jak planki, skoro miednica jest tematem tabu :hahaha:

W filmie o Pre jest przytoczony błyskotliwy obraz mentalny dotyczący ustawienia miednicy :bum:

To oczywiście tylko na początek zabawy z ruchem.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Teraz jak zawodnik będzie biegł to trener zamiast krzyczeć: biodra wyżej, kolana kolana, ręce ręce, będzie krzyczał: Miednica miednica ! :)
A to staw biodrowy nie jest tworzony między innymi przez panewkę czyli kość miedniczną ? Więc jak to jest, że prostym jest mówienie o biodrze a skomplikowane o miednicy? To może miednicę zostawiamy i unosimy wyżej samą głowę kości udowej ? Ale to już świadomość ciała w ruchu "level hard".
Łuki91 pisze:Serio da się biegać szybko z pięty? Nie wyobrażam sobie, chyba że ktoś ma kadencje 120, jakby robił wieloskok.
rufuz pisze:za chwile ktos stwierdzi, ze mozna osiagac wyniki niczym Usain Bolt biegajac z piety :hahaha: :hahaha: Powodzenia :hahaha: U mnie pare lat temu notoryczne bicie z piety zakonczylo sie powazna kontuzja piszczeli.
Dobrze, że Kebede i Abshero tak nie rozważają, bo by 2:04 w maratonie nie pobiegli. Czasem warto wyjść poza swoje podwórko, dosłownie, i poobserwować najszybszych. Wtedy takie zatwardziałe poglądy wzięte rodem z "urodzonych biegaczy" dostają obuchem od rzeczywistości.
Adam Klein pisze:Trochę to dla mnie brzmi komicznie jak rozprawiacie o tej miednicy.
A dla mnie komicznie jest to, jak po raz kolejny jest rozprawka "śródstopie czy pięta". Proste porady chwytają za serce, ale nic nie wyjaśniają.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

toxic pisze:A dla mnie komicznie jest to, jak po raz kolejny jest rozprawka "śródstopie czy pięta". Proste porady chwytają za serce, ale nic nie wyjaśniają.
No to chyba niczego nie zrozumiałeś z tego artykułu.
1. Piszę o bieganiu "z pięty" w pewnym określonym treningu
2. Jak widzę, nigdzie to w ten sposób nie było przedstawione.

Moim zdaniem porady z tego artykułu są proste i gotowe do stosowania od zaraz.
Jeżeli masz z tym problemy to zapraszam do siebie do Warszawy.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W czerwcu miałem okazję spotkać Agnieszkę Gortel w Ołomuńcu. Pogadaliśmy sobie o technice biegu i jej przejściu na śródstopie. Aga miała problemy z biodrem oraz rwą kulszową i przejście z pięty na śródstopie wpłynęło korzystnie na jej dolegliwości. Niestety nie poprawiło to jej osiągów. Oglądając ją w biegu wyglądała jak większość amatorów po zmianie stylu lądowania, czyli śródstopie plus cała reszta ułożona jak do pięty. Do tego duże usztywnienie ciała, większe niż gdy waliła z pięty. Ogólnie masakra.
Inny przykład sprzed lat: - Mariusz Giżyński. Klasyczny pięciarz, z którym nie mogli sobie poradzić trenerzy (Mariusz jest tego świadomy i opowiadał o tym szczerze). Również ja próbowałem się z tym zmierzyć w 2010 roku. Mariusz wspomina o tym epizodzie na blogu, gdy dziękuje gasperowi za wskazówki dotyczące techniki, które płynęły pośrednio ode mnie. Celem nie było przestawienie na inne lądowanie lecz kompleksowa praca z ciałem. Dopiero z tego miało wyniknąć w jaki sposób zacznie lądować, czyli na pięcie, na płasko lub na śródstopiu, bo celem nie było i nie jest bezmyślne powielanie jakiegoś wzorca lądowania tylko poprawa ruchu lokomocyjnego. Z epizodu nic nie wyszło. Giżyński biega jak biegał. Możliwe, że zrobił rachunek zysków i strat i podjął decyzję o pozostaniu przy swoim.
Teraz na tapecie pojawił się Szymon Kulka z lądowaniem biomechanicznie zbliżonym do stylu Giżyńskiego. Warto sobie go poobserwować. Podobnie warto prześledzić styl Dominiki Napieraj z biegu na 5k.
Czy ci ludzie nie są świadomi, że nowa moda na śródstopie, która robi furorę wśród amatorów, przynosi poprawę wyniku sportowego? Czy nie próbują zmienić stylu? Może nie mają świadomego trenera, który by im podpowiedział co i jak w kilku prostych poradach? Przecież nie da się biegać z pięty poniżej 4:00, a świadczy o tym mnóstwo amatorów...

Jeżeli na obozie bieganie.pl uzyskuje się tak rewelacyjne wyniki w pracy z amatorami, to są na to dwa wytłumaczenia: albo znaleziono znakomite metody w pracy nad ruchem, albo na obozy trafiają niezwykle utalentowane ruchowo jednostki.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Chwilę sobie z Jackiem pogadaliśmy.
Nie zgadzamy się generalnie w paru kwestiach :)
Ale czekam na efekty pracy Jacka z zawodnikami (polskimi czy zagranicznymi), bo Jacek ma ambicje wyczynowe.
Ja ambicji wyczynowych nie mam i staram się pomagać tylko biegaczom amatorskim (chociaż jak Mo Farah zapyta się co myślę o tym, co mógłby zrobić, żeby zrobić RŚ na 10000m to z nim porozmawiam :) )

Jacek, powtórzę to co powiedziałem w trakcie rozmowy telefonicznej.

To co proponuję, to ćwiczenia (przebieżki na śródstopiu to są właśnie takie ćwiczenia) które nie mają się wcale od razu przekładać jakoś na wynik na zawodach, niestety jak wiemy, to nie takie proste. Ale wierzę w regularną pracę nad rozłącznymi elementami. A to, że jakiś zawodnik od urodzenia wykonuje przebieżki na śródstopiu (nie wiem czy Mariusz Giżyński wykonuje) to jeszcze za mało, żeby być Mistrzem Olimpijskim.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok. ty pozostajesz przy swoich ćwiczeniach na elementach rozłącznych, a ja poszedłem w kierunku pracy kompleksowej na całych łańcuchach mięśniowych. Zaletą twojej metody jest przede wszystkim możliwość robienia szybkich treningów i skupiania się na wybranym elemencie ruchu. Wadą jest problematyczne przełożenie tego na całościowy ruch.
Natomiast praca na całych łańcuchach daje dobre i trwałe przełożenie potem na ruch biegowy. Niestety wadą metody jest brak możliwości szybkiego biegania w trakcie pracy nad ruchem. Tu bardzo wyraźnie sprawdza się powiedzenie, że techniki biegu nie uczy się w szybkim biegu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Tu bardzo wyraźnie sprawdza się powiedzenie, że techniki biegu nie uczy się w szybkim biegu.
Daj mi jakieś źródło, kto tak powiedział czy napisał?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Często tego typu stwierdzenia popełniał Robert Maćkowiak, którego miałem okazję poobserwować jak już w roli trenera pracował z zawodnikami, ale też amatorami. Ciekawe, że były sprinter opowiada takie rzeczy, które jak sądzę, wyniósł z kolei od swojego trenera. Poza tym, za każdym razem podchodząc do osoby próbującej zmienić ruch, trzeba zwolnić tempo. Dlaczego? Ano dlatego, że dostaje na twarz tyle elementów do kontroli na raz, że nie da się z takim bagażem ruszyć nogą.
Przykład: zawodnik dostaje zadanie - poprawić generowaną sprężystość, którą fajnie da się uzyskać w ćwiczeniach okołobiegowych. Najpierw ma ją wyczuć i utrzymać. Jak już ją utrzymuje, to ma powoli przechodzić do truchtu i na powrót do zadanego ćwiczenia okołobiegowego, żeby potwierdzić sobie samemu, że sprężystość nie zanika. Już to, naprzemienne zadanie tak pochłania bez reszty, że niemożliwe jest przejście do szybszego biegu, nie mówiąc o przebieżkach, które są na szczycie piramidy trudności. I znów, dlaczego przebieżka jest na szczycie piramidy trudności? Ano dlatego że zachowanie podczas niej sprężystości ciała, to sztuka jakiej nie potrafi prawie nikt. A co dopiero gdy zawodnik dostaje zadanie wzmacniania tej sprężystości w trakcie przebieżki...
Zauważyłeś, że nie było nic o śródstopiu? Jest za to porada: zachowaj sprężystość. Czy to jest prosta porada? Obawiam się, że nie, bo kryje w sobie kwintesencję pracy na całych łańcuchach mięśniowych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale pewne rzeczy dzieją sie poprostu naturalnie, zawodnik musi stać się naturalnie bardziej sprężysty jeśli chce pobiec przebieżkę na śródstopiu, nie trzeba mu o sprężystości mówić.

Ale generalnie, to co opisujesz to jest też rozkładanie biegania na elementy i to nawet znacznie bardziej bazowe. Ja od razu chcę, żeby ludzie biegali i chcę to poprawiać w bieganiu.
ODPOWIEDZ