Mam zamiar sobie to "skonstruować". Pytanie zasadnicze, do "nauki" jazdy na rowerze ok, ale do biegania? W ogóle wydaje mi się że podobny efekt można uzyskać bez. Na rowerze wpinasz się i wtedy masz możliwość ciągnięcia w "strefie martwej". Więcej partii mięśni pracuje lżej a to przekłada się na mniejsze zmęczenie.
Jestem ambasadorem Zike, i jest to pojazd (chyba nie rower?) o wiele tanszy (choc na lichych komponentach) niz Elliptigo (Zike Saber kosztuje do $500 a elliptigo to wydatek gdzies od 2K$ wzwyz ), angazujacy wiecej energii, dajacy dosc szybkie rezultaty, zarowno w bieganiu jak i na rowerze (mistrz juniorow USA w bmx uzywa z powodzeniem).
Co do Elliptigo to jest bardziej porownywalne w terenie do orbitreku niz Zike Saber (jedyny model dla doroslych) w porownaniu ze stair master'em. Byc moze dlatego ze jezdze po sciezkach mtb, na co elliptigo raczej nie pozwala (oponki szosowe).
Chcialem solidnie potestowac elliptigo w kontekscie wplywu na rower i bieg, ale zaproponowano mi jedynie kilka kolek na parkingu (dostaje drogie auta do testow na okres tygodniowy), wiec ta propozycja byla bardzo niepowazna.
Tworca Zike obiecal mi jakis nowy, wypasiony model, z 24 predkosciami, ale po 2 latach nadal czekam...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
wojtek pisze:Jestem ambasadorem Zike, i jest to pojazd (chyba nie rower?) o wiele tanszy (choc na lichych komponentach) niz Elliptigo (Zike Saber kosztuje do $500 a elliptigo to wydatek gdzies od 2K$ wzwyz ), angazujacy wiecej energii, dajacy dosc szybkie rezultaty, zarowno w bieganiu jak i na rowerze (mistrz juniorow USA w bmx uzywa z powodzeniem).
Co do Elliptigo to jest bardziej porownywalne w terenie do orbitreku niz Zike Saber (jedyny model dla doroslych) w porownaniu ze stair master'em. Byc moze dlatego ze jezdze po sciezkach mtb, na co elliptigo raczej nie pozwala (oponki szosowe).
Chcialem solidnie potestowac elliptigo w kontekscie wplywu na rower i bieg, ale zaproponowano mi jedynie kilka kolek na parkingu (dostaje drogie auta do testow na okres tygodniowy), wiec ta propozycja byla bardzo niepowazna.
Tworca Zike obiecal mi jakis nowy, wypasiony model, z 24 predkosciami, ale po 2 latach nadal czekam...
Ten Zike to tylko góra dół się porusza w sensie ruch. Ten Elliptigo ten ruch na nim bardziej przypomina ruch biegowy. Tak na moje oko.
Nie ma tutaj wiekszej filozofii bo obydwa pojazdy sa oparte na konstrukcji dobrze znanego sprzetu.
Wiele godzi spedzilem zarowno na orbitreku jak i na stair master, i orbitrek zrobil raczej na mnie wrazenie jako gadzedt dla kobiet w ciazy i starcow niz cos konkretnego. Zakladam ze jest to niezly sprzet dla osob z kontuzja kolana choc jakis czas temu namowilem czolowego gracza NFL na mala przejazdzke. Facet wychodzil z paskudnej kontuzji kolana po bardzo brutalnym faulu i nieco sie obawial. Jednak po kilku sekundach zaczal sie usmiechac.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki