Ok przyznaję, pomyliłem ramienny z dwugłowym, ten pierwszy pracuje, drugi pomaga, ale co to ma w ogóle do clue mojej wypowiedzi? Stabilizują mięsień czworoboczny oraz skośne brzucha. Nie ma ruchu w stawie ramiennym, więc uważam, że ćwiczenie jest izolowane. Co ma druga rozluźniona ręka do stabilizacji to nie wiem, ale wyczuwam, że naskakujesz na mnie i kpisz z tego co napisałem, któryś raz z kolei. Może znajdź sobie inną ofiarę?!Bylon pisze:Powiedz mi, czym jest mięsień dwugłowy ramienia? Mięsień dwugłowy ramienia to właśnie biceps. Jak biceps ma pracować, skoro dwugłowy ramienia pełni funkcję pomocniczą? A co z ramiennym? Ramienny to niby jaką funkcję pełni, jak nie zgięcie?
Jakie pozostałe mięśnie pełnią funkcję stabilizującą? Wszystkie? Zginacz długi kciuka w drugiej, rozluźnionej ręce też?
I tak dalej, i tak dalej. Zastanawiam się, po co wchodzisz tak głęboko, kiedy trochę mylisz nazwy i pojęcia.
Dopisek do nowego posta - Adam, proszę, nie pisz już o kulturystyce. Ani syfyzki, ani martwy ciąg to nie są ćwiczenia izolowane tylko typowe, piękne ćwiczenia wielostawowe. Bo to, że z całych nóg pracuje tylko czworogłowy (co przy zresztą przy syzyfkach nie jest prawdą) nie oznacza ćwiczenia izolowanego. Ćwiczenie izolowane to będzie na przykład prostowanie nóg na maszynie (przebieg: siedzimy sobie wygodnie i prostujemy nogi na maszynie). Wtedy mamy IZOLACJĘ czworogłowego uda.
Moja wypowiedź odnosiła się do tego rozluźniania mięśni o której pisał yacool, a nie kulturystyki jako takiej. Uważam, że rozluźnianie nie jest istotą izolowania mięśni.
Nie rozumiem czemu nie skupisz się na temacie dyskusji, tylko na mnie naskakujesz, zbaczasz z tematu i prostujesz moje wypowiedzi odnośnie mięśnia dwugłowego ramienia. Podawałem ćwiczenia kulturystyczne jedynie jako przykład, a nie żeby udzielić tu porad z kulturystyki. To jest forum o bieganiu, temat dotyczy treningu siły biegowej, więc lepiej by było gdyby dyskusja dotyczyła tego tematu, a nie była poligonem na którym wyładowujesz swoje niepowodzenia życiowe.