Komentarz do artykułu Trening do maratonu 21 kwietnia 2013.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
nie chce krakać ale nigdy nie biegałem 120km tygodniowo a biegam szybciej niż 5min/km ... kto wymyślił ten chory plan -.-
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jest wiele osób, które biegajac rozbiegania szybciej niż 5min/km nie biegają wiecej niż 100km/tydzień . I jeśli są zadowolone z miejsca gdzie się znajdują (w rozumieniu sportowych wynikow) nie powinny oczywiście nic zmieniać.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Mam parę pytań do planu treningowego nr 6 (4 trening/tyg. + PMW) -
1. co to za sprawdzian (3) w dniu 5.01? - nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia
2. długi fartlek ??? - jak wiadomo długość jest pojęciem względnym, więc jak długi konkretnie? i jakie tempa/elementy??
3. "siła" wpisana w treningi wtorkowe to cross-train po bieganiu czy coś innego?
4. jesli w planie jest (30+40) min T21 to jaką przerwę robię pomiędzy 30 a 40 min ?
5. Czemu służy wykrzyknik (!) w planie na niedzielę?
6. 20 min podbieg - zakładając że nie będę wyjeżdzać w góry co sobotę
czy 20 min podbiegu to może być ileś tam razy krótki podbieg ze zbiegiem (np. Agrykola w W-wie)?
I to by było na tyle
Pozdrawiam
1. co to za sprawdzian (3) w dniu 5.01? - nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia
2. długi fartlek ??? - jak wiadomo długość jest pojęciem względnym, więc jak długi konkretnie? i jakie tempa/elementy??
3. "siła" wpisana w treningi wtorkowe to cross-train po bieganiu czy coś innego?
4. jesli w planie jest (30+40) min T21 to jaką przerwę robię pomiędzy 30 a 40 min ?
5. Czemu służy wykrzyknik (!) w planie na niedzielę?

6. 20 min podbieg - zakładając że nie będę wyjeżdzać w góry co sobotę

I to by było na tyle

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Dzięki! Nie znalazłam tego wcześniej 

- PanTalon
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45:36
- Życiówka w maratonie: 03:58
f.lamer pisze:doczytaj:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4630
a ja w dalszym ciągu nie rozumiem o co chodzi z tym sprawdzianem tzn z tą (3).
Ktoś mnie oświeci???
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ja Cię oswiecę. 
Plan zakłada sprawdzian, czyli wysiłek maksymalny na stosunkowo krótkim odcinku, (3-5 km w zależności od poziomu), żeby na jakiś czas wyznaczyć prędkości treningowe.
Nie oglaszalismy jeszcze miejsca, pewnie będzie to stadion.

Plan zakłada sprawdzian, czyli wysiłek maksymalny na stosunkowo krótkim odcinku, (3-5 km w zależności od poziomu), żeby na jakiś czas wyznaczyć prędkości treningowe.
Nie oglaszalismy jeszcze miejsca, pewnie będzie to stadion.
- PanTalon
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45:36
- Życiówka w maratonie: 03:58
dzięki Naczelny 
ja jeszcze czuję wczorajszy sprawdzian

ja jeszcze czuję wczorajszy sprawdzian

-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Plan nr 6 jest fajny i chyba mi pasujący (4x tyg. + PMW) - debiut w maratonie z nadzieją na okolice 3:55-4:00. Pytanie czy ten plan wystarczy? Nie widzę biegów w tempie progowym, a wydaje mi się że one są ważne dla podniesienia wydolności. Hę? Można to jakoś wpleść w plan albo zastapić jego elementy szybszym biegiem? Cyba że szybkie odcinki fartleku można robić w tempie progowym ale fartlek jest tylko na początku planu.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Oficjalna informacja o sprawdzianie:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4691
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4691
Nie wiem o jakim tempie progowym mówisz? Polskim czy amerykańskim? W niedzielę, w trakcie biegu progresywnego plus w czwartki gdzie biegasz w tempie startowym 21k - 42k znakomicie podnosisz wydolność.ostatniawpinka pisze:Plan nr 6 jest fajny i chyba mi pasujący (4x tyg. + PMW) - debiut w maratonie z nadzieją na okolice 3:55-4:00. Pytanie czy ten plan wystarczy? Nie widzę biegów w tempie progowym, a wydaje mi się że one są ważne dla podniesienia wydolności. Hę? Można to jakoś wpleść w plan albo zastapić jego elementy szybszym biegiem? Cyba że szybkie odcinki fartleku można robić w tempie progowym ale fartlek jest tylko na początku planu.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
A różnią się?
Mam na myśli progowe wg J.Danielsa liczone wg VDOT. I ono jest o 15 sek szybsze niż półmaratońskie.

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
ale to nie jest plan wg koncepcji danielsa.
a T21 jest może wolniejsze niż threshold, ale za to jest go w planie więcej. sam daniels zresztą taką możliwość dopuszcza
a T21 jest może wolniejsze niż threshold, ale za to jest go w planie więcej. sam daniels zresztą taką możliwość dopuszcza
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
To Danielsowskie tempo progowe to największa ściema jaką znam w bieganiu. 
Po pierwsze jak sobie zerkniesz na krzywą spadku prędkości dowolnego zawodnika to w okolicy godzinnego wysiłku maksymalnego nic na krzywej się nie dzieje - już większy sens (w sensie jakiegoś fizjologicznego progu) ma polski II zakres.
Po drugie sam Daniels widząc chyba niespójność tej teorii "rozciągnął" tempo progowe do temp wolniejszych i trwających na treningu dłużej.
Oczywiście należy to biegać, ale nie jakoś nastawiać się na to bardziej niż na tempa szybsze lub wolniejsze - w trakcie niedzielnych długich treningów bieganych w narastającym tempie pewnie będziesz wchodził na intensywności "progowe".
W temacie Danielskowskiego tempa progowego polecam te dwa teksty. Daniels wywodzi swoje tempo progowe od stężenia kwasu mlekowego na poziomie 4 mmol co nie ma żadnego fizjologicznego potwierdzenia.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=3952
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=3961

Po pierwsze jak sobie zerkniesz na krzywą spadku prędkości dowolnego zawodnika to w okolicy godzinnego wysiłku maksymalnego nic na krzywej się nie dzieje - już większy sens (w sensie jakiegoś fizjologicznego progu) ma polski II zakres.
Po drugie sam Daniels widząc chyba niespójność tej teorii "rozciągnął" tempo progowe do temp wolniejszych i trwających na treningu dłużej.
Oczywiście należy to biegać, ale nie jakoś nastawiać się na to bardziej niż na tempa szybsze lub wolniejsze - w trakcie niedzielnych długich treningów bieganych w narastającym tempie pewnie będziesz wchodził na intensywności "progowe".
W temacie Danielskowskiego tempa progowego polecam te dwa teksty. Daniels wywodzi swoje tempo progowe od stężenia kwasu mlekowego na poziomie 4 mmol co nie ma żadnego fizjologicznego potwierdzenia.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=3952
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=3961
- nestork
- Zaprawiony W Bojach
Impreza na Agrykoli zaczyna się o 9.00, a o której planujecie zapisy/starty? W jaki sposób będą wyglądały starty - turami wg spodziewanych czasów, wg kolejności zgłoszeń, każdy sobie? 

5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie przewidujemy tak dużego zainteresowania, żeby się nie dało tego zrobić w jednym biegu wiec raczej wszyscy razem. Jeśli by tak było to podzielimy wg kolejności wpisywania się na listę.
Trzeba się pojawić o 9:00, jeśli ktoś chce skorzystać z szatni to kilka minut wcześniej.
Kilka minut po 9:00 zaczniemy rozgrzewkę.
Start szacuję na 9:20.
Trzeba się pojawić o 9:00, jeśli ktoś chce skorzystać z szatni to kilka minut wcześniej.
Kilka minut po 9:00 zaczniemy rozgrzewkę.
Start szacuję na 9:20.