Zimowy Trening Siły i Dynamiki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jackonet
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:55
Życiówka w maratonie: 3:23:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. Biegniesz sobie w 1-szym zakresie 6km.
2. Gimnastyka-rozciąganie 10-15 minut.
3. Siła biegowa w formie podbiegów pod górkę - BPG /zaleca się nachylenie 2-3%/.
- dość mocno, ale tak by zwracać uwagę na poprawną technikę wykonania i każdy podbieg wykonujemy takiej samej jakości;
- zatrzymanie /marsz lub zbieg truchtem taki sam odcinek/
4. Kolejny podbieg.
5. Trucht 1-3 km. /jeśli masz dalej do domu, auta itp. zrób w trakcie schłodzenia kilka przebieżek, ważne żeby po sile nie zamulać nóg dłuższym truchtem niż 3km/
6. Koniec

Pzdr
PKO
krisprince
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W takim razie jeszcze jedna prosba o wyjasnienie, jak to czytac:
OWB1 – 6 km (HR do 140);
SB: 6 x 100 skip A + 50 m przebieżka 6 x 100 wieloskok + 50 m przebieżka
Mam zrobić spokojnie 6 km, potem 6 x 100 skip A + 50 m przebieżka, odsapnąć i potem jeszcze 6 x 100 wieloskok + 50 m przebieżka. Potem truchcikiem do domu?

A to jak czytać:
SB: 6 x 60 m skip A + 6 x 60 wieloskok
czy to będzie 60m skipa i 60m wieloskoku i to wszystko w 6 seriach?
jackonet
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:55
Życiówka w maratonie: 3:23:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwsza wersja trochę duża objętościowo prawie 2km siły :orany:
Skipy 6x z zakończeniem przebieżkowym /powrót = trucht lub marsz na tym samym odcinku
i dalej to samo tylko wieloskok - jak czujesz potrzebę złapania oddechu to potruchtaj aż się serducho i oddech unormuje
/ważne żeby jakość wykonania ćwiczeń nie ucierpiała - tutaj ważna jest poprawna technika/
Kończysz jak zwykle truchtem schładzającym.

Druga wersja SB:
6 serii skip / powrót trucht lub marsz 60m
jeśli potrzebujesz jeszcze odpoczynku to korzystaj, jeśli czujesz się świeży lecisz od razu wieloskok 6x60 / powrót marsz lub trucht 60m
kibuc
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:12

Nieprzeczytany post

100 wieloskokow w jednej serii? Damn, ja w sobote rano zrobilem sobie testowo trzy serie po 10, tylko by sprawdzic, czy kolano po urazie nadaje sie do tego typu cwiczen i teraz juz drugi dzien z rzedu potrzebuje poduszki pod tylek. Tam na pewno nie chodzi o wieloskoki na odcinku 100 metrow, a nie 100 wykonan?
Awatar użytkownika
PanTalon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36
Życiówka w maratonie: 03:58

Nieprzeczytany post

do krisprince:

a skąd wziąłeś ten trening? Bardzo chętnie bym się podłączył. Szukałem w planach nie bieganiu i nie znalazłem
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
PanTalon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36
Życiówka w maratonie: 03:58

Nieprzeczytany post

omatko alem ślepy :echech:

dzięki Adam szukałem w planach treningowych

no to dziś zaczynam
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

1. Obwód siłowy z 12 -15 ćwiczeniami, na małych obciążeniach z przerwą na zmianę stacji.

2. Typowa siłownia, kilkadziesiąt minut ćwiczeń na przyrządach z małym obciążeniem. Powtórzonych minimum 12 -15 razy na każdym przyrządzie."
czy jest gdzieś w miarę dostępny plan na siłownie pod budowanie siły biegowej? Nie mam możliwości biegania podbiegów, górka jest 2km od domu ale za szybko się ściemnia, pobocze małe i dużo samochód ciężarowych niestety więc nie liczę jej. Więc wracam do pytania, mam dostęp do podstawowego zestawu do ćwiczenia z wolnymi ciężarami. Teraz staram się wykonywać 2x w tygodniu martwy ciąg, tył ud czuć po treningu, ale czuję, że to za mało. Porady, plany? Może ktoś już wykonywał i zamienił podbiegi z siłownią i mógłby się podzielić planem? Pozdrawiam!
kubcio2341
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Robię 2 tydzień tego planu. Dzisiaj jest kolejny wtorek w który muszę odpuścić trening. Jak nie trening w siatkówkę to turniej a później jestem już zbyt zmęczony. 1.Co zrobić? Poprostu go odpuścić, nie odrabiać ? 2.A w nast tyg robić normalny trening jaki jest w planie ? 3.nie zaburzy to harmoni planu ? Pomóżcie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ