Bieg na 1 KM
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
BCAA nie zaszkodzi.Wor pisze:Mam jeszcze pytanko. Do egzaminów zostało mi niecałe 3 tygodnie. Czy Waszym zdaniem na ten ostatni okres najcięższych treningów warto zainwestować w BCAA ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rolli Dzięki Ci Wielkie za pomoc i cenne wskazówki jakie mi dawałeś. Jestem już po biegu, udało mi się wykręcić czas 3:05, i jestem pewien że gdyby nie kontuzja tuż przed startem dałbym radę złamać 3 minuty. Tak czy inaczej z wyniku jestem zadowolony bo własny rekord (3:11) pobiłem i wskoczyłem w wyższy przedział punktowy 

-
- Rozgrzewający Się
Witam Wielcy Szanownych Forumowiczów
Miałem tworzyć nowy wątek , jako że odnalazłem ten o biegu na 1 KM postanowiłem tutaj zapytać.
W najbliższym czasie będę ubiegać się o przyjęcie do Straży Granicznej, po przestudiowaniu tabel norm sprawności postanowiłem sprawdzić swój wynik na 1 KM , po pierwszej próbie wynik równe 5 minut , 2 dni później wynik był ten sam 5 minut i 3 sekundy.
Mam 24 lata , 187 cm wzrostu, około 80-82 kg wagi, stażu biegowego zero, niestety ale palę papierosy. Test wykonałem zdjęty z fotela po krótkiej rozgrzewce.
Moje pytanie jak poprawić wynik aby oscylował w okolicach 4 minut ? Pracować nad wytrzymałością czy też nad szybkością ?
Jaki plan treningowy zastosować , ponieważ znalazłem jedynie te dla zaawansowanych biegaczy.
Rzucenie palenia jest dla mnie jak najbardziej oczywiste, ten fatalny wynik jest wystarczającą motywacją.
Dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi! Pozdrawiam Tritonal
Linki do tych żałosnych biegów
https://www.endomondo.com/workouts/372462934/16708247
https://www.endomondo.com/workouts/373649057/16708247

Miałem tworzyć nowy wątek , jako że odnalazłem ten o biegu na 1 KM postanowiłem tutaj zapytać.
W najbliższym czasie będę ubiegać się o przyjęcie do Straży Granicznej, po przestudiowaniu tabel norm sprawności postanowiłem sprawdzić swój wynik na 1 KM , po pierwszej próbie wynik równe 5 minut , 2 dni później wynik był ten sam 5 minut i 3 sekundy.
Mam 24 lata , 187 cm wzrostu, około 80-82 kg wagi, stażu biegowego zero, niestety ale palę papierosy. Test wykonałem zdjęty z fotela po krótkiej rozgrzewce.
Moje pytanie jak poprawić wynik aby oscylował w okolicach 4 minut ? Pracować nad wytrzymałością czy też nad szybkością ?
Jaki plan treningowy zastosować , ponieważ znalazłem jedynie te dla zaawansowanych biegaczy.
Rzucenie palenia jest dla mnie jak najbardziej oczywiste, ten fatalny wynik jest wystarczającą motywacją.
Dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi! Pozdrawiam Tritonal
Linki do tych żałosnych biegów
https://www.endomondo.com/workouts/372462934/16708247
https://www.endomondo.com/workouts/373649057/16708247
- Spinnaker
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 41:28
Co to jest najbliższy czas? Bo wg mnie minimum pół roku potrzebujesz żeby myśleć o dobrym czasie o ile masz predyspozycje. A tak btw gdzie przyjmują do SG ? bo w porównaniu do PSP normy i test sprawnościowy są śmieszne
-
- Rozgrzewający Się
Procedura rekrutacyjna trwa nawet do 1.5 roku od złożenia dokumentów a testy sprawnościowe są praktycznie na samym końcu , mimo to o formę chcę zadbać wcześniej bo wiem że dużo potu trzeba wylać aby były wyniki. Obecnie prowadzona jest rekrutacja do NOSG i prawdopodobnie do WMOSG. No już gdzieś obiło mi się o uszy że w PSP najwyższe normy pośród wszystkich służby.
-
- Rozgrzewający Się
Witam Koledzy.
Mój trening trwa od niecałego roku, ponieważ startowałem do szkoły aspirantów PSP, czas jak wykręciłem to 3:18, chciałbym go poprawić do 3 minut i stąd moje pytanie jaki trening mam stosować i w jakie dni aby poprawić go przez pół roku może dłużej?
I co robić aby schudnąć, ponieważ ważę 91 kg przy wzroście 183, nie mam otyłości widocznej ani nic, ale chciałbym zjechać do 84 kg.
Mój trening trwa od niecałego roku, ponieważ startowałem do szkoły aspirantów PSP, czas jak wykręciłem to 3:18, chciałbym go poprawić do 3 minut i stąd moje pytanie jaki trening mam stosować i w jakie dni aby poprawić go przez pół roku może dłużej?
I co robić aby schudnąć, ponieważ ważę 91 kg przy wzroście 183, nie mam otyłości widocznej ani nic, ale chciałbym zjechać do 84 kg.
-
- Wyga
Chciał by usłyszeć opinie odnośnie trningu :
Robie 3x400 x3 w czasie 1:23 moze mógłbym urwać po 2 sek na tych czasach ale nie chciałem sie katować, potem lekki bieg na 1200 m, wcześniej biegałem po ulicach tak do 4 km. Biegam o tego tygodnia na stadionie chce dojsc do formy 3:30 na 1000m.Wcześniej biegałem ale z przerwami jak byłem na urlopie nawet do 1 miesiaca a tak do 5 razy w tygodniu.
Problemem jest że waga jest 105 ale idzie cały czas w dół zrzuciłem już 10 kg w pół roku mam zamiar zrzucić drugie do konca .
jak mam najlepiej ułożyć trening możecie coś podsunąć ?. Pracuje fizycznie trenuje tylko wieczorami 19,20.
wiem że trzeba różne biegi wykonywać
Robie 3x400 x3 w czasie 1:23 moze mógłbym urwać po 2 sek na tych czasach ale nie chciałem sie katować, potem lekki bieg na 1200 m, wcześniej biegałem po ulicach tak do 4 km. Biegam o tego tygodnia na stadionie chce dojsc do formy 3:30 na 1000m.Wcześniej biegałem ale z przerwami jak byłem na urlopie nawet do 1 miesiaca a tak do 5 razy w tygodniu.
Problemem jest że waga jest 105 ale idzie cały czas w dół zrzuciłem już 10 kg w pół roku mam zamiar zrzucić drugie do konca .
jak mam najlepiej ułożyć trening możecie coś podsunąć ?. Pracuje fizycznie trenuje tylko wieczorami 19,20.
-
- Wyga
jest tego sporo i wiem że każdemu może podejść inny trening mam zamiar trenować po.wt. czw.pt.so i szukam jakieś podpowiedzi pod siebie jestem zbity i wysoki i jest spora waga ale mam nadziej że uda mi sie z pomocą inntch i ich obiekcji coś ułożyć.
poniedziałek - 3x 400 m w 1:23 ok nie wiem co do tego dołożyć ?
wtorek - tylkoleki bieg 4 km
sroda - wolne
Czwartek - 6x100 nie wiem co do tego jeszcze dołożyć ?
piątek - 4x200 4x100 ?
sobota - myśle jeszcze ???
nie wiem jeszcze jak z przerwami około 3min ? jak myślicie ?
pod koniec roku chciałbym osiadnąć cel
poniedziałek - 3x 400 m w 1:23 ok nie wiem co do tego dołożyć ?
wtorek - tylkoleki bieg 4 km
sroda - wolne
Czwartek - 6x100 nie wiem co do tego jeszcze dołożyć ?
piątek - 4x200 4x100 ?
sobota - myśle jeszcze ???
nie wiem jeszcze jak z przerwami około 3min ? jak myślicie ?
pod koniec roku chciałbym osiadnąć cel

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
chcesz biegac 3:30min/km a ile biegasz teraz ? - zrób sobie sprawdzian jak nie wiesz by wiedzieć na czy mstoiszb3tomek pisze:Chciał by usłyszeć opinie odnośnie trningu :
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
@Tritonal, czas masz rzeczywiście bardzo słaby jak na swój wiek. W każdym razie dobrze że się zgłosiłeś stosunkowo wcześnie, a nie dwa tygodnie przed testem sprawnościowym, bo wtedy to już niewiele można zrobić. Mając co najmniej pół roku możesz spokojnie urwać z 1,5 minuty, a może nawet więcej. Potrzeba Ci tylko motywacji, regularnego treningu i rzucenia palenia
@b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość, a Ty jej nie nabierzesz jeżeli nie zwiększysz swojego kilometrażu (odnoszę się do planu, który zamieściłeś). Na razie to wygląda bardziej na trening sprinterski. Oczywiście interwały, rytmy, przebieżki to wszystko jest ważne, ale do tego trzeba dołożyć poza tym treningi wytrzymałościowe, dzięki którym będziesz miał odpowiednią podbudowę.

@b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość, a Ty jej nie nabierzesz jeżeli nie zwiększysz swojego kilometrażu (odnoszę się do planu, który zamieściłeś). Na razie to wygląda bardziej na trening sprinterski. Oczywiście interwały, rytmy, przebieżki to wszystko jest ważne, ale do tego trzeba dołożyć poza tym treningi wytrzymałościowe, dzięki którym będziesz miał odpowiednią podbudowę.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
[quote="Adrian26"]
@b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość
no ja bym tak nie powiedział, 1000m jest to dosyć szybki bieg to prawie 800m, oczywiście jak ktoś biegnie 4:30 na 1km to może być dla niego to bardziej wytrzymałość, bo prędkości nie może rozwinąć
@b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość
no ja bym tak nie powiedział, 1000m jest to dosyć szybki bieg to prawie 800m, oczywiście jak ktoś biegnie 4:30 na 1km to może być dla niego to bardziej wytrzymałość, bo prędkości nie może rozwinąć
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Dyskutant
Cześć wszystkim
Wracam po dłuuuuższej przerwie.. Pisałem kiedyś tutaj o porady i korzystałem z nich dzięki czemu z 3:30 zszedłem do 3:12 w przeciągu około 2 miesięcy co uważam za sukces. Przerwałem bo nabawiłem się kontuzji a po niej.. szczerze nie chciało mi się już wracać lecz teraz zrozumiałem, że nie chce marnować życia przed komputerem i na grach. Chce osiągnąć około 3min/km ostatnie moje bieganie miało miejsce hmmm...
gdzieś w lutym? Potem tylko orlik i ciekanie za piłką (w czerwcu zawody gdzie miałem 56s na 400m). Mam 19lat 185cm wzrostu i warze 80kg.
Kupiłem hantelki z obciążnikami do 10kg, mieszkam w bloku więc mogę wyjść na klatke i robić ćwiczenia na łydki
, różne aeroby w domu itp. Chciałbym prosić was o pomoc abyście ułożyli mi coś sensownego. Wczoraj wyszedłem z domu pobiegać. Około 9.2km w 55min i 45sekund podczas biegu czułem się w miare dobrze, ostatni kilometr przyśpieszyłem.
Pozdrawiam

Kupiłem hantelki z obciążnikami do 10kg, mieszkam w bloku więc mogę wyjść na klatke i robić ćwiczenia na łydki

Pozdrawiam

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
To jest szybki bieg, tylko żeby utrzymać tempo trzeba mieć też ogólnie pojętą wytrzymałość. W liceum miałem kolegę, który szybkościowo znacznie wybijał się ponad resztę. Nawet teraz po kilkunastu latach podejrzewam, że by mnie na 100 czy 200 metrów obiegł mimo kilku dodatkowych kilogramów. Z kolei na 1000 metrów to jestem w 100% przekonany, że nie miałby ze mną żadnych szans. Nie pamiętam też czy w liceum na sprawdzianie miał lepszy wynik ode mnie, ale jeżeli tak to chyba niewiele. Do czego zmierzam. Co z tego, że pewnie nadal jest szybki, skoro nie ma wytrzymałości i na dystansach od 800 m wzwyż nie miałby szans ze mną, mimo że do demonów prędkości nie należe i przede wszystkim jestem typowym "długasem".dezo66 pisze:Adrian26 pisze: @b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/