interwały

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Wooki pisze:Dlatego stosujesz ciągłe 8km, 10*1km, 5km+3km, 4*2km - z fizjologicznego punktu widzenia to ten sam typ treningu.
Mógłbyś troche ten fizjologiczny punkt widzenia rozszerzyć? Bardzo mnie to interesuje.

Ja jednak widzę fizjologicznie duza różnice miedzy ciągliwym 8km i 10x1km. Dlatego pytam.
Kiprun
sebastian899

Nieprzeczytany post

Trochę Wasze argumenty do mnie przemówiły , zgadzam się z tym że 10 biegu p na dłuższą mete jest nie do wyczymania , zwłaszcza gdy robimy w tym samym tygodniu interwały to raczej bieg ciągły lepiej wtedy wykonać w 2 zakresie niż w biegu p, też tak sądzicie? Z tego co widzialem nawet w planach na zlamanie 35 m to po interwałach przykladowo kilometrowych po 3.18-3.19 ciągły jest w 40minut czyli w tym przypadku nawet slabszym 2 zakresie .Sewer nawet jeżeli uda Ci się zrobić tak 2 trudne jednostki to czy znajdziesz miejsce jeszcze na siłę ? Z własnego doświadczenia wiem że jak ciągły robiłem jeszcze po wyzej 40 po interwalach to w niedziele jeszcze dalo sie wykonać podbiegi ,natomiast gdy schodzilem z 2 zakresu i bardziej zblizalem sie do tempa p , gdzie nawet 10 wychodzily mi grubo ponizej 39 w niedziele nie byłem w stanie zrobić siły , czyli z mojej perspektywy bieganie w 2 zakresie biegów ciągłych lepiej na mnie działa bo nie odbija sie tak na kolejnych treningach , nie wiem jak to wygląda może u biegaczy z większym stązem biegowym , może organizm jest już przyzwyczajony do szybszej regeneracji ale piszę jak to wygląda w moim przypadku .Sewer 10 w tempie p nie jest męcząca no chyba żartujesz? , chyba faktycznie zle dobrałeś tempa i bardziej to jest 2 zakres , albo stać Cie już na te 35.
bigjabko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Fajny temat. Wygląda na to że ja biegam ciągłe tempa za szybko albo wyścigi za wolno.

Pytanko mam:
Oficjalnej dychy po płaskim w zasadzie nigdy nie biegłem, rekord na 10km złapany jako wycinek na połówce to jakieś 45min.
Jeśli na treningu potrafie zrobić ciągły 8km po jakies 4:29 (tetno powiedzmy 160bpm przy HRmax 194bpm) to jakie powinno byc tempo moich interwałów 4x2km ?
I czy ktoś się pokusi na „wróżbę”na co mogło by mnie stać w wyścigu na 10km ?
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

4.10-4.15 - 42-43 min ale to dosyć szacunkowo bo mało danych i zależy czy ten ciągły to trudny w zamknięciu czy raczej bliżej II zakresu czyli komfortowo ale trudno.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
bigjabko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:00

Nieprzeczytany post

Wrzucam screeny, ciągly to ciągły, interwałowy 4x2km na przerwie 1min (odcinek 3 pod wiatr, odcinek 4 lekko pod górke)
Co do odczucia to gorzej mi sie biegnie ten interwalowy, pod koniec odcinkow nie daje juz rady. Ale z drugiej strony zwolnie na 15s i juz czuje sie dobrze, po odcinkach moge truchtać, nie muszę kucać czy się położyć więc te moje odczucia czy trening jest ciężki czy nie to są takie troche inne niż to, co czytam na forum. Nie potrafie bieganiem doprowadzić się do „żygania” czy tym podobnych rzeczy.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e353e9c7ac30b1f8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/24b4b2d7df867d99
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3cc03182e12feeac
sebastian899

Nieprzeczytany post

Bieganie dwójek po 4.13-21 przy 45m na 10 jest ok , tylko rady nie dajesz dlatego że za krótkie robisz przerwy , jak chcesz biegać 2 po 4.13-21 to bardziej na przerwie 3-3.30 m , natomiast przy minutowej przerwie to raczej wszystko w granicach 4.25 .Pamiętaj też żeby urozmaicać interwały o 1 i 400 setki .
Wooki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Ja jednak widzę fizjologicznie duza różnice miedzy ciągliwym 8km i 10x1km. Dlatego pytam.
Jasne, że różnice są. Jednak wydaje mi się, że mniejsze niż większe. 10x1km oczywiście na krótkiej przerwie, tak jak było to opisywane wyżej - 30s.
Zmęczenie jako pochodna przemian zachodzących w organizmie narasta liniowo w biegu ciągłym i podobnie dzieje się w czasie kolejnych kilometrówek na krótkiej przerwie. Z taką różnica, że szybciej narasta pod koniec pojedynczego interwały, żeby gwałtownie spaść w czasie przerwy. Jednak średnie z całego treningu powinny być podobne. Zgadzasz się?
[url=viewtopic.php?f=27&t=63661]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=27&t=63662]KOMENTARZE[/url]
Sewer
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sewer 10 w tempie p nie jest męcząca no chyba żartujesz? , chyba faktycznie zle dobrałeś tempa i bardziej to jest 2 zakres , albo stać Cie już na te 35.
Napisałem, że nie jest bardzo męcząca (w domyśle, że nie jest aż tak męcząca jak interwały), ale na pewno nie jest to lekka jednostka. Nie musiałem rzeźbić tak jak to nieraz była na interwałach.
Sewer nawet jeżeli uda Ci się zrobić tak 2 trudne jednostki to czy znajdziesz miejsce jeszcze na siłę?
No właśnie na siłę to nie zbyt było miejsce i wiem, że siła jest u mnie zaniedbana. Zrobiłem 3 albo 4 razy podbiegi w ciągu 3 miesięcy. Inna sprawa, że niestety codziennie dojeżdzam rowerem do pracy i podbiegi plus jakieś ćwiczenia siłowe w połączeniu z rowerem obciążają mi mocno szczególnie kolana. W zimie raczej odpuszczę interwały i spróbuję coś popracować nad siłą.

Btw. dzisiaj pobiegłem test na bieżni i 10km wyszło mi w 36:09, więc życiówka poprawiona o 23 sekundy, liczyłem oczywiście na więcej jeszcze 2-3 tygodnie temu. Biegałem to bezpośrednio po pracy, więc za tydzień na zawodach może się uda to poprawić. Sub35 to melodia przyszłości, mam nadzieję, że nie aż tak odległej. Muszę przeanalizować ostatnie 3 miesiące, ale na pewno znajdzie się tam trochę błędów. Im bardziej się ten wątek rozwija tym więcej ich zauważam.
1000m: 2:59,0 (IX 2020), 3000m:9:57 (IX 2020), 5km: 17:25 (V 2018), 10km: 35:54 (IX 2019), HM: 1:20:31 (III 2020)

https://www.endomondo.com/profile/20382960
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60771
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60772
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

W ramach przygotowań do maratonu trzy poniedzialki z rzędu zrobiłem coś takiego:
1) 12km w tempie 5:08+ 3x4min na 1'P+ kilka kilosów wolno aby zaknąć 20km

2) 12km w tempie 5:03+3×6min na 1'P + wolno do zamknięcia 20km

3) 10km w tempie 4:52+ 2x10min na 1'P+ wolno do zamknięcia 20km.
Wszystkie powtórzenia zrobiłem w tempie 4:00 +/-3s
Pierwszy poniedziałek i drugi bardzo ciężko. Trzeci bez problemu.
Czy mozna z tego wywróżyć ile mógłbym pocisnąć na 10km?
Pytam bo zimę chcę poświęcić na szlifowanie 10km.
filmix777@gmail.com
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47.06

Nieprzeczytany post

Cytuję jedną z poprzednich wypowiedzi prosząc o pomoc: No ale teraz powracamy do interwalów! Najlepszej jednostki treningowej.[/quote]

Mam pytanie w kwestii formalnej :bum: Czy interwałem jest trening 5x1km na prędkościach 10k/5k z przerwami 1km? Z racji truchtu przerwa jest rzecz jasna dłuższa niż szybki odcinek. Za to jestem w stanie kolejne odcinki biegać szybciej niż miało by to miejsce na krótkich przerwach. Co ja wówczas trenuję? Wytrzymałość, tempo, "szybkość"? :niewiem: Z góry dzieki za odpowiedź!
Run for Fun

MÓJ BLOG

KOMENTARZE

10K - 47.06 (listopad 2018 - Poznański Bieg Niepodległości)
21K - 1.47.15 (październik 2018 - Półmaraton Bydgoski)
krabul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:10

Nieprzeczytany post

A ta przerwa 1km to ile zajmuje? 6 min? 7?
Ja trenuję osobno bieg ze zmienną prędkością 1km/1km gdzie szybkie powtórzenia robię tempem T10+10s a wolne np T10+40. Lub jeszcze wolniej.
Innym treningiem są interwały 1km z przerwą (w truchcie lub w staniu, ja raczej robię trucht, ale przed samym powtórzeniem jakieś 30s się zatrzymuję). Przerwa myślę ok 3 minuty na tak krótki interwał. Tempo - pewnie poniżej tempa T10 o kilka sekund. 5? 10?

Do dychy polecam dłuższe interwały. Ja robię 4x2km, a najwięcej 3x3km (ciężki trening). Dokładam tez ostatnio 2x5km ale na odpowiednio wolniejszych tempach - choć to może być trening pod połówkę bardziej.
37:52 1:25:24 3:12:11
Wooki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tak skonstruowany trening możemy nazwać treningiem interwałowym.

Ćwiczysz w ten sposób utrzymywanie tempa pod 10k/5k.
Przerwa w truchcie do pełnego wypoczynku sprzyja szybszemu wykonaniu interwału jednak, aby pracować nad wytrzymałością liczba odcinków powinna być dla Ciebie męcząca.
Osobiście uważam, że takie elementy w treningu są bardzo dobre dla początkujących. Interwały na krótkich przerwach czy trening powtórzeniowy powinien być zarezerwowany dla mocno zaawansowanych.
sebastian899

Nieprzeczytany post

Wooki pisze:Tak skonstruowany trening możemy nazwać treningiem interwałowym.

Ćwiczysz w ten sposób utrzymywanie tempa pod 10k/5k.
Przerwa w truchcie do pełnego wypoczynku sprzyja szybszemu wykonaniu interwału jednak, aby pracować nad wytrzymałością liczba odcinków powinna być dla Ciebie męcząca.
Osobiście uważam, że takie elementy w treningu są bardzo dobre dla początkujących. Interwały na krótkich przerwach czy trening powtórzeniowy powinien być zarezerwowany dla mocno zaawansowanych.
Tu się nie zgodzę , biegacz zaawansowany i mniej zaawansowany powinien tak samo cwiczyc wytrzymałość tempową , czyli aby przyzwyczajać organizm do tempa startowego . Dla każdego będzie to tak samo trudny trening bo każdy biega swoje czasy , jak ktoś biega 1 przykladowo po 4.30 to też musi robić je na takich samych przerwach co inna osoba po 3.30 , bo o to chodzi żeby ostatnie powtórzenia robić na zmęczeniu i poziom zaawansowania tu nie ma znaczenia .
Wooki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sebastian899 pisze: Tu się nie zgodzę , biegacz zaawansowany i mniej zaawansowany powinien tak samo cwiczyc wytrzymałość tempową , czyli aby przyzwyczajać organizm do tempa startowego .
Rozumiem. Ja jednak dobierałbym jednostki treningowe i ich zaawansowanie do poziomu jaki reprezentuje biegacz. Zabawa biegowa jaka została wyżej opisana jest odpowiednia dla czasów zdeklarowanych w stopce. Nie ma co silić się na równe tempa+-4s z przerwą 152s.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

5x1km T5/T10 na przerwie 1km to będzie praca nad wytrzymałością tempową. Jednak za mało powtórzeń i za długa przerwa. Radziłbym robić raczej 8x1km, zmniejszyć tempo do wykonalnego (T10 lub wolniej z próbami podnoszenia tempa wraz z postępem) i jednak skrócić przerwy np do 500m. Samo tempo to nie jedyny faktor dobrego treningu i sprawnego szybkiego biegania, ważna jest też przerwa, powtarzalność, szybkość odpoczynku czy pewność i swoboda w zamykaniu odcinków. Można robić dwa treningi w liczbach niby takie same ale w odczuciach odebrać je jako dwa zupełnie inne treningi. Satysfakcja z biegania pewnego tempa to jedno ale z zamykania spokojnie i luźno treningów to drugie i na to też warto zwracać uwagę, nie tylko cyfra i cyfra. Dlatego teza typu wydłużam mocno przerwy by szybciej pobiec odcinek to jednak chyba zła droga.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
ODPOWIEDZ