Komentarz do artykułu Jak wytłumaczyć, dlaczego dobry maratończyk nie musi być dobrym sprinterem?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ale skąd Fredzio wychodzi z założenia że amator zada tak trudne pytanie że zagnie wszystkich ekspertów ? Może to prywatne dumanie 

1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
-
- Zaprawiony W Bojach
może z tego, że od wielu lat spotyka amatorów i z nimi rozmawia, więc jest zorientowany w temacie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Dojrzałość !!!zetzet pisze:I starość Rolli. Starość.Rolli pisze: Czyli ogolnie pozostaje wytrzymalosc i ekonomika.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie wiem czy zada. Ale biegacze amatorzy to są przecież myślący ludzie, fizycy, matematycy, historycy, ekonomiści, lekarze (już nie wymieniam innych zawodów, sorry). Ja bym chciał, żeby trener pytany o rzeczy na które powinien wg mnie znać odpowiedź - był w stanie takiej odpowiedzi udzielić.
jackekj
Jeżeli chcesz dobrze biegać maraton, to musisz się WYDŁUŻYĆ.
Czyli biegać dużo treningów długich, długich spokojnych, średnio długich żwawszych, długich progresywnych. Plus siła (im jesteś starszy tym więcej). Musisz przebudować swoje ciało żeby pracowało inaczej. 46 minut na dychę da 3:33 w maratonie ale musisz się do tego maratonu naprawdę bardzo, bardzo solidnie przyłożyć. Porównując: To co robiłeś do dychy do był spacer, jakoś te 46 minut zrobiłeś. Żeby się wydłużyć musisz się w końcu stać długodystansowcem, i teraz zacznie się trudny trening.
Skasowałem tekst do Rolliego bo już nie chce mi się kłócić
jackekj
Jeżeli chcesz dobrze biegać maraton, to musisz się WYDŁUŻYĆ.

Skasowałem tekst do Rolliego bo już nie chce mi się kłócić

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Przypomina mi starego trenera mojej zony w klubie sprzed 35 lat.Zbigniew94 pisze:Ale skąd Fredzio wychodzi z założenia że amator zada tak trudne pytanie że zagnie wszystkich ekspertów ? Może to prywatne dumanie
- Trenerze, trenerze! A dlaczego to teraz robimy?
- Co za durne pytanie! Zap***j!
Przed 2 laty bylismy na naszym starym stadionie... i kogo widzimy? Starego trenera. A on do swoich podopiecznych:

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Adam Klein pisze: jackekj
Jeżeli chcesz dobrze biegać maraton, to musisz się WYDŁUŻYĆ.Czyli biegać dużo treningów długich, długich spokojnych, średnio długich żwawszych, długich progresywnych. Plus siła (im jesteś starszy tym więcej). Musisz przebudować swoje ciało żeby pracowało inaczej. 46 minut na dychę da 3:33 w maratonie ale musisz się do tego maratonu naprawdę bardzo, bardzo solidnie przyłożyć. Porównując: To co robiłeś do dychy do był spacer, jakoś te 46 minut zrobiłeś. Żeby się wydłużyć musisz się w końcu stać długodystansowcem, i teraz zacznie się trudny trening.
a ja dodam że, gdzieś czytałem, że jak ten trening się potraktuje solidnie, to jakieś 3-4 tyg po maratonie jest duża szansa poprawienia życiówki na dychę. I sporo ludzi tak praktykuje. Nie pamiętam jaka za tym teoria stała, ale to jest dowód na to że z samej dychy bez wydłużania maraton możesz co najwyżej zaliczyć w bardzo kiepskim stylu, za to w drugą stronę .... jak najbardziej
- jacekww
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:27
- Życiówka w maratonie: 3:53:44
Dziś ZGADZAM SIĘ W 100 PROCENTACH z powyższym tekstem, choć jeszcze 3 dni temu bym powątpiewał w jego słuszność.Adam Klein pisze:
jackekj
Jeżeli chcesz dobrze biegać maraton, to musisz się WYDŁUŻYĆ.Czyli biegać dużo treningów długich, długich spokojnych, średnio długich żwawszych, długich progresywnych. Plus siła (im jesteś starszy tym więcej). Musisz przebudować swoje ciało żeby pracowało inaczej. 46 minut na dychę da 3:33 w maratonie ale musisz się do tego maratonu naprawdę bardzo, bardzo solidnie przyłożyć. Porównując: To co robiłeś do dychy do był spacer, jakoś te 46 minut zrobiłeś. Żeby się wydłużyć musisz się w końcu stać długodystansowcem, i teraz zacznie się trudny trening.
Moja krótka przygoda z bieganiem trwa 13 miesięcy. Progres uważam za znaczy tj. z fotela do 45min/10km i 1.42,35/półmaraton.
Biegam ok. 100km/miesiąc bez żadnego planu, wszystkie "treningi" to biegi 8-10km w tempie 5.25-5.40 min/km, czyli lekko i przyjemnie, nic więcej.
Zaplanowałem maraton na wiosnę przyszłego roku , wiem czasu bardzo dużo- spokojnie na 2 plany treningowe kilkunastotygodniowe.
Ale ja w ogóle nie zamierzałem ich wdrażać, uważałem na podstawie moich wyników na 10 i 21km, że maraton przebiegnę biegając jedynie te swoje 10km. Oczywiście jedyny czas jaki mnie satysfakcjonuje to złamać 4 godziny - czego byłem niemalże pewien (jeśli tylko nie złapie mnie kontuzja podczas biegu).
I tu dochodzimy do sedna, bo z kalkulatorów zapewne wynika ze do tych 4 godzin to mam kilkanaście minut zapasu. Jednakże w minioną niedzielę, wolny dzień, ładna pogoda, rano wstałem i pobiegłem dla "świętego spokoju" zrobić dłuższy trening celem potwierdzenie sobie że jestem niemalże gotowy. Przebiegłem 30km, więcej nie zamierzałem co okazało się prorocze bo nawet bym nie dał rady (może 1-2km). Czas tych 30km to 3 godziny 2 minuty, może nie tragiczny ale tragiczne jest to że ostatnie 5km w tempie 6.20-6.50/km marząc tylko o tym aby pierwszy raz przebiec tą 30-kę, a gdzie jeszcze te 12km w maratonie. Niemalże jak tylko stanąłem wszedł mi taki ból w łydki i ścięgna kolan że jęczałem z bólu, myślałem już o jakimś nurofenie, na szczęście po 20 minutach przeszło.
Zrozumiałem że z biegania tych luźnych 10km to zapewne maratonu nie przebiegnę (chyba że jakimś nadludzkim wysiłkiem) a o 4 godzinach mogę zapomnieć na pewno.
Blog - http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=55203
Komentarze - http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=55204
Biegam swoje, co nabiegam to moje...
-
- Dyskutant
Ja biegałem też same dyszki ale mniej niż Ty, tak około 50 km/mc, 10 km było na poziomie 49 min i wystarczyły trzy miesiące sumiennego treningu ukierunkowanego pod maraton żeby go zrobić w 3:57.jacekww pisze: Oczywiście jedyny czas jaki mnie satysfakcjonuje to złamać 4 godziny - czego byłem niemalże pewien (jeśli tylko nie złapie mnie kontuzja podczas biegu).
Już teraz robisz dychę w 45min , i masz 3 kwartały do wiosennych maratonów, a Twoja forma będzie rosła, spokojnie na 3:30-3:40 się przygotujesz. Tylko że jak stratowałeś z kanapy to na pewno nie możesz zaniedbać treningu ogólnego.
powodzenia

- jacekww
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:27
- Życiówka w maratonie: 3:53:44
Wiem że czasu jest bardzo dużo i wdrażając jakiś plan pod maraton jestem w stanie spokojnie się przygotować.katkes pisze:
Już teraz robisz dychę w 45min , i masz 3 kwartały do wiosennych maratonów, a Twoja forma będzie rosła, spokojnie na 3:30-3:40 się przygotujesz.
Opisałem swój przykład celem odniesienia się do całej dyskusji w temacie że aby w miarę dobrze przebiec maraton trzeba te długie dystanse pobiegać. Ja naiwnie myślałem że można to "obejść".
Blog - http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=55203
-
- Dyskutant
http://bieganie.pl/?cat=15&id=3574&show=1jacekww pisze:Wiem że czasu jest bardzo dużo i wdrażając jakiś plan pod maraton jestem w stanie spokojnie się przygotować.katkes pisze:
Już teraz robisz dychę w 45min , i masz 3 kwartały do wiosennych maratonów, a Twoja forma będzie rosła, spokojnie na 3:30-3:40 się przygotujesz.
Opisałem swój przykład celem odniesienia się do całej dyskusji w temacie że aby w miarę dobrze przebiec maraton trzeba te długie dystanse pobiegać. Ja naiwnie myślałem że można to "obejść".
-
- Dyskutant
Jak też tak kiedyś myślałem. Mnie sprowadziła na ziemię taka teoria żę tu nie działa porosta matematyka (2x0,5=1):jacekww pisze:
Ja naiwnie myślałem że można to "obejść".
Że pół-maraton i maraton to jak pół-litra i cały litr.
Jak wypijesz pół litra to sie Jeszce na nogach jakoś trzymasz, ale spróbuj zaraz potem wypić drugie pół.
Tylko uprzedni, długi i żmudny "trening"

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Ale paradoksalnie w tym przypadku "obejść" to doskonałe słowo. Przy takim podejściu to najczęściej do mniej więcej 25-30km się biegnie, a później idziekatkes pisze:Jak też tak kiedyś myślałem. Mnie sprowadziła na ziemię taka teoria żę tu nie działa porosta matematyka (2x0,5=1):jacekww pisze:
Ja naiwnie myślałem że można to "obejść".
Że pół-maraton i maraton to jak pół-litra i cały litr.
Jak wypijesz pół litra to sie Jeszce na nogach jakoś trzymasz, ale spróbuj zaraz potem wypić drugie pół.
Tylko uprzedni, długi i żmudny "trening"Cię zabezpieczy przed zgonem zanim pęknie druga połówka.

A poważnie: oprócz treningu jest jeszcze wiele rzeczy, które trzeba wziąć pod uwagę: trasa, pogoda (temperatura! i wiatr), samopoczucie i zdrowie (nie-wyspanie, zarodki infekcji, przebyta niedawno choroba, jakieś niedoleczone bóle i urazy/otarcia), odżywianie w tygodniu przed (w stosunku do M na poziomie amatorskim mniejsze znaczenie w HM, na dychę jeszcze mniejsze), etc...
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
Rolli pisze:Przypomina mi starego trenera mojej zony w klubie sprzed 35 lat.Zbigniew94 pisze:Ale skąd Fredzio wychodzi z założenia że amator zada tak trudne pytanie że zagnie wszystkich ekspertów ? Może to prywatne dumanie
- Trenerze, trenerze! A dlaczego to teraz robimy?
Przed 2 laty bylismy na naszym starym stadionie... i kogo widzimy? Starego trenera. A on do swoich podopiecznych:
podstawy treningu a jakieś logiczne i zbyt skomplikowane wiązanki to drugie

1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 44
Dokładnie. W okresie rozbiegania trzeba mieć zrobiony kilometraż powyżej interesującego nas dystansu. Inaczej przed metą (i to możliwe, że dużo przed nią) napotkamy ścianę. Tutaj nie ma drogi na skróty.Zrozumiałem że z biegania tych luźnych 10km to zapewne maratonu nie przebiegnę (chyba że jakimś nadludzkim wysiłkiem) a o 4 godzinach mogę zapomnieć na pewno.